
Doğuş Pertez
Admin
Çok rastlanan hukuksal sorunlar ve çözümleri
Çok rastlanan hukuksal sorunlar ve çözümleri
Kredi kartı borcum var
Soru:
Sayın avukat 3 milyarlık kredi kartı borcum 4 ayda 8 milyar oldu. İcraya verilirsem ne olabilir 600 milyon maaşım ve bir evim var. Evimi satabilirler mi? Lütfen çok acil yanıtlarsanız sevinirim.
Cevap:
8 milyarlık kredi kartı borcunuzdan dolayı hakkınızda icra takibi yapıldığı vakit söz konusu alacağın tahsili içinmaaşınızın ¼ üne borç bitene kadar haciz koyup sizden iş bu parayı tahsil edebilecekleri gibi eviniz tapuda da size ait gözüküyor ise parayı ödemediğiniz taktirde evinizin kaydına haciz koyup sonrasında satışını isteyebilmeleri mümkündür. Ancak söz konusu asıl alacağınızın 3 milyar olduğunu iddia ediyor iseniz ödeme emri elinize ulaşır ulaşmaz yasal süresi içinde faize ilişkin itirazda bulunabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra alacaklı vekilinin kabul etmesi şartı ile kendisi ile görüşüp karşılıklı bir ödeme planı üzerinde anlaşabilmenizde mümkündür ya da yine alacaklı vekilinin kabulüne bağlı olarak icra dosyasına ilk taksidini peşin yatırmak koşulu ile 4 eşit taksitte borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Merhaba ben rahatsızlığım nedeniyle kredi kartımın ödemesini 3 ay yapamadım. Bana avukata gittiği söylendi. İcra kağıdının gittiği adreste oturmuyorum ve bu tutarı ödeyemeyeceğim benim kanunen bu borcu taksitlendirme veya nasıl bir işlem yapmam gerekir?
Anlaşılan kredi borcunuz ödenmediğinden bankaca avukata verilmiş ve avukat tarafından icra takibi başlatılmış. Bu durumda tebligatın gönderildiği adreste oturmuyor olmanız icra takibinin kesinleşmesini ve evinize veya işyerinize hacze gelinmesini engellemez ancak biraz uzatabilir.
İcra takibi yapıldığından haberdar olduğunuza göre; eğer icra dosyasının numarasını biliyorsanız, icra dosyasına giderek, bir itirazınız var ise (faize itiraz gibi) bildirin. Eğer bir itirazınız yoksa,icra dosyasına dört taksitte ödeyeceğinizi bildirerek ilk taksiti peşin olarak ödemeniz gerekmektedir. Yalnız bu taksit talebinin geçerli olabilmesi için alacaklı vekilinin kabulü gereklidir.
Bu durumda yapabileceğiniz bir şey daha var. Bankanın avukatı ile görüşüp, şartlarınızı belirterek bir ödeme planı yapmanız ve bu plana göre ödeme yapmanızdır.
Üst kat komşumdan şikayetçiyim
Soru:
Merhaba, üst katımızda oturan ailenin spastik bir çocuğu var ve aşırı derecede gürültü yapıyor. Zıplıyor, evde uyumak, ders çalışmak mümkün değil. Özürlü olduğu için sanırım farklı bir uygulama yapılıyor ama nerelere nasıl şikayette bulanabilirim? Kendileri de kiracı anne ve babası şikayetlere aldırış etmiyorlar. Ne yapabilirim.
Cevap:
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesinde; "kat malikleri gerek bağımsız bölümleri, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek,........karşılıklı olarak yükümlüdürler." denmekte ve "bu kanundaki kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve sükna hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir surette devamlı olarak aydalananlara da uygulanır." denmektedir.
Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi, borç ve yükümlülüklerini yerine getirilmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat maliklerine taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine baş vurarak hakimin müdahalesini isteme hakkı tanımaktadır. Ancak, hakim kararı kiracının tahliye edilmesini sağlamamakta,hakim kararına uyulmaması halinde para cezası uygulanması yaptırımını getirmektedir.
Ancak taktir edilmelidir ki, diğer komşunun özel bir durumu nedeniyle rahatsızlığa neden olan çocuğu için mahkemenin ne tür bir tedbir alacağını kestirmek güç olacaktır.
Boşanma davası ne kadar sürer?
Soru
Merhaba, benim sorum şu: Eşimle anlaşarak boşanmak istiyoruz. Yapmamız gereken şey nedir? Adliyeye gidip boşanmak istediğimize dair dilekçe mi yazmalıyız, yoksa bunun bir prosedürü var mı? Her ikimiz de istediğimize göre boşanma davası ne kadar sürer?
Cevap:
Eşlerin anlaşmalı olarak boşanma davası açabilmeleri için en az bir yıllık evli olmaları gereklidir. Eğer bir yıl ya da daha fazla bir süredir evli iseniz, eşiniz ile birlikte boşanma davası açmanız ya da birinin açtığı boşanma davasının diğer tarafça kabul edilmesi ile de anlaşmalı olarak boşanmanız mümkün olabilir. Hakim; tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmek isteyebilir. Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili de bir anlaşmaya varmış olmanız gerekmektedir. Bu, anlaştığınız hususların bir protokol şeklinde yazılarak mahkemeye sunulması şeklinde olabileceği gibi, anlaştığınız hususları mahkemede bildirmeniz ve bunun hükme alınması ile de olabilir. Hakim yapılmış olan anlaşmada tarafların ve çocukların çıkarları doğrultusunda, tarafların da kabulü koşulu ile gerekli değişiklikleri yapabilir. Anlaşmalı boşanma; taraflar her hususta anlaştıkları, gerekli belgeler hemen toplandığı taktirde kısa (bir duruşma olabilir) sürecektir.
Tekrar evlenmek için ne kadar beklemeliyim?
Soru
Merhaba, ben 3 yıldır eşimden ayrıyım ve ilk davamı kaybettiğimden ötürü, 3 yıl bekleme sürem vardı bunu doldurdum ve mayısta dava açtım eylül ayındada boşandım. Şimdi tekrar evlenmek istiyorum ama 10 aylık bir bekleme süresi çıktı karşıma, bu süreyi mahkeme bozuyormuş bunun için nasıl başvurabilirim ve ne kadar sürede bu karar çıkar?
Cevap:
Evliliği son bulmuş olan kadının yeniden evlenebilmesi için yasada 300 günlük bir bekleme süresi belirlenmiştir. Evliliğinin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe boşanan kadın evlenemez. Ancak, kadın boşandığında hamile ise bu süre doğumla biter. Ayrıca, Aile Mahkemesi'nde dava açarak bu bekleme süresinin kaldırılması istenebilir. Bu durumda mahkemenin sevk edeceği hastaneden alınacak hamile olmadığına dair rapor sonucunda, mahkeme bekleme süresinin kaldırılmasına karar verir. Ayrıca boşanan eşlerin birbirleriyle yeniden evlenmeleri halinde de bekleme süresi mahkeme tarafından kaldırılabilir.
Miras alabilir miyim?
Soru:
Merhabalar benim sorum miras ile ilgili dedem öldü ve babaannem yaşıyor babamlar 3 kardeş mal varlığı babaannemle dedemin yarı yarıya fakat amcamlarla babam geçinemiyor babam kendi hakkını istiyor izale-i şu olmadan mahkeme kararıyla bu miras eşit dağıtılabilir mi ve babamın yapması gerekenler nedir?
Sorunun Cevabı:
Izale-şuyunun anlamı ortaklığın giderilmesidir. Ortaklar kendi aralarında anlaşarak paylaşım yapabilirler. Ancak, eğer paylaşımı anlaşarak yapamıyorlarsa, o zaman, Mahkeme kararı ile ortaklığın giderilmesini isteyebilirler. Mahkeme, mevcut mirasın öncelikle aynen, eşit olarak bölünebilip bölünemeyeceğini araştıracaktır. Bunun sağlanmasının mümkün olmaması halinde, miras kalan malvarlığının, icra kanaliyle satışa çıkarılarak satıştan elde edilen paranın mirasçılara eşit olarak paylaştırılmasına karar verecektir.
Soru:
Merhaba benim dedelerim öldü . Annem ve babam mirasları paylaşmamışve babamın üzerine olan mallarda paylaşılmadı. Yani diyorum ki ben bu miras işini ailem (amcam,halam,vs) benimle konuşmaz diyorlar. Onun için bu paylaşılmazsa bize yani bana (ben devlet memuruyum) devlet birşey yaparlar mı?
Sorunun Cevabı:
Mirası paylaşmamış olmanızın bir yaptırımı yoktur. Ancak, paylaşımın sağlanarak hak sahiplerinin ilgili kayıtlarda belirgin hale gelmesinde -örneğin tapu kayıtlarında tesçil gibi- yarar vardır. Ayrıca, halen anneniz ve babanız hayatta olduğu için dedenizden kalan miras ile ilgili mülkiyet hakkı size değil, anne ya da babanıza aittir.
Soru:
Babamız 4 ay önce vefat etti. Biz 5 kardeşiz. Öz annemiz seneler önce vefat ettiğinden, babamız yaniden evlenmişti. Babamızdan kalan ve halen üvey annenin oturduğu bir ev var. Bizle üvey annenin ölünceye kadar bu evde oturmasına rıza gösteriyoruz. Ancak o öldükten sonra, önceki evliliğinden olan 2 oğlunun bu mirastan (evden) yararlanmasını istemiyoruz. Ne yapabiliriz? Lütfen bizi aydınlatabilir misiniz?
Sorunun Cevabı:
Babanızın vefat ettiği tarihte geriye bıraktığı malvarlığında (evde), eşi, yani üvey annenizin ¼ oranında miras payı bulunmaktadır. Üvey annenizin kanuni mirasçıları çocuklarıdır. Çocuklar, saklı paylı mirasçılar olup, miras hakkını tamamen ortadan kaldıran tasarruflar geçersiz bulunmaktadır.
Çocuğumu alabilir miyim?
Soru:
Ben 13 yaşında bir çocuğum yarın annem ve baban ayrılıyor mahkemeye girecekler ve adliyeden beni de çagıran kağıt geldi. Annem ile babam zaten önceden ayrılmış gibiler di. Annem dedemlerin evinde kalıyor ben de annemin yanında kalıyorum bir sene oluyor davanın açılması ve ben yarın için çok heyecanlıyım çünkü orada bana ne sorarlar orda ben ne yapacam beni biraz bilgilendirirseniz sevinirim. Kalbim duracak gibi ne olacak orada...
Cevap:
Mahkemeden tarafınıza gelen davetiye ile ilgili, endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok. Anne ve babanız arasındaki gerçekleşen boşanma davasında siz davanın tarafı bulunmamaktasınız. Hakim, boşanma kararı vermesi durumunda sizin anne ya da babanızın yanında kalmanıza ve bu arada hukukçuların şahsi münasebet olarak adlandırdıkları, düzenli aralıklarla diğer ebeveyninizle görüşmenize karar verecektir. 13 yaşında bir genç olarak, bu kararı vermeden önce sizin de düşüncelerinizi almak istemiş olabilir. Ya da anne ve babanızın halen var olan evlilikleri ile ilgili bilgi ve gözlemlerinizi sorabilir. Ayrıca, Aile Mahkemelerinde çalışmakta olan uzman psikologlar tarafından da dinlenmeniz söz konusu olabilir. Her halükarda siz endişe ve heyecanlanmadan sorulara açık yüreklilikle cevap veriniz.
Soru:
5 yıllık evliyiz karşılıklı anlaşarak boşanmaya karar verdik. 5 yaşından bir kızımız var boşanmanın en kısa sürede gerçekleşebilmesi için her ikimizde elimizden gelen fedekarlıkları yapmaya kararlıyız. İzlememiz gereken yol maddi ve manevi nedir? Teşekkürler
Cevap:
Bunun için boşanma ve bunun bütün şahsi ve mali sonuçları hakkında eşinizle tam bir uyum içinde anlaşmış olmanız gerekiyor. Mahkeme bu konuda sizden bir protokol düzenlemenizi isteyebilir. Ayrıca, boşanma isteğinizi bizzat hakimin huzurunda beyan etmeniz gerekmektedir. Bu durumda, mahkeme başka bir araştırma yapmaksızın boşanmaya karar verecektir.
Yaşımı değiştirmek istiyorum
Yaşınızı değiştirmeniz (büyütmek ya da küçültmek) kanunlarımıza göre elbetteki mümkündür, ancak bunun için yaşınızın nüfusunuza gerçekten yanlış yazılmış olması gerekir. Zira Asliye hukuk mahkemesinde açacağınız davada mahkeme gerçek yaşınızın tespiti için sizi tam teşekküllü bir hastaneye sevk edecek. Burada yapılacak kemik ölçümü neticesinde gerçek yaşınız ortaya çıkacaktır. Mahkemede bu rapor doğrultusunda yaşınızdaki yanlışlığın düzeltilmesine ve gerçek yaşınızın nüfusunuza işlenmesine karar verecektir.
Düzeltilmesini istediğiniz yaşınız eğer gerçek yaşınız değil ise bir an önce emekli olmak, askerliği ertelemek gibi nedenlerle yaşınızı değiştirmeniz mümkün değildir.
İflas ettim, borcumu ödeyemiyorum
Aldığım mobilyanın 3 taksitini iflas nedeniyle ödeyemedim. Firma avukata verdi. 4 bin YTL toplam borcum vardı, 16 taksitle odenecekti. 2 taksitimi odedim ancak bir ayda borcum 7 bin YTL oldu. Avukat taksitlere bölmüyor, lütfen beni bilgilendirir misiniz? Çok endişeliyim.
4 bin YTL'lik toplam borcunuzun 16 taksit halinde ödenmesi hususunda mağaza ile yapmış olduğunuz ilk anlaşma gereğince söz konusu borcu belirlediğiniz vadelerde ödemediğiniz için diğer aylara ilişkin ödemeleriniz muaccel (vadesi gelmiş) hale gelmiştir. Bu aşamadan sonra avukata intikal etmiş borcunuzu ancak ilgili avukatla görüşerek çözebilirsiniz zira size karşı yapılacak icra takibine ilişkin ilgili dosyaya yapacağınız 4 taksit başvurusu bunu alacaklı vekilinin kabul etmesine bağlıdır. Tüm bunların yanı sıra 4 bin YTL'lik borcunuzun 7 bin YTL olması sözleşmede kabul etmiş olduğunuz faiz oranına ilişkin olabilir ancak sözleşme dışı fahiş bir faiz uygulandığını düşünüyor iseniz size ödeme emri geldiği zaman süresi içinde faize itiraz edebilirsiniz.
Annemle babam boşanıyor
Merhaba. Annem ve babam boşanma kararı aldılar. Ve biz 4 kardeş de annemizle kalma kararı aldık. Boşanmaları halinde bir arsamız ve dubleks bir evimiz var. Babam bunları kardeşinin çoçuklarına bırakacağını söylüyor. Bunu engelleyecek bir şey yapabilir, miyim bana yol gösterirmisiniz? Teşekkürler.
Babanızın söz konusu ev ve arsa kendi üzerine ise ve boşanma davası sırasında ev ve arsanın kendi üzerinde kalması durumunda, babanız sağlığında söz konusu mallarını istediği kimselere satabilir ve devredebilir. Bunlar yeğenleri olabileceği gibi bir başka şahıs da olabilir. Ancak babanız iş bu satış işlemini sizden mal kaçırmak kastı ile bilinçli olarak yaptığını ispat edebilmeniz durumunda tasarrufun iptaline ilişkin bir dava açmanız ve söz konusu mümkündür.
Ancak babanızın söz konusu ev ve arsayı ölümü sonrasında yeğenlerine bırakacağına ilişkin bir niyeti var ise, miras hukukumuza göre, babanıza yasal mirasçı olmanız sebebi ve babanız öldükten sonra tüm mal varlığı (eğer yeniden evlenmemiş ve başkaca çocuğu da yok ise) size kalacaktır. İş bu yasal mirasçı olmanız sebebiyle bu mirasta saklı payınız söz konusudur.
Şöyle ki: Altsoy (çocuklar) için yasal miras payının yarısı saklı paydır. Çocukların yasal paylarının yarısı olan saklı payı baba kullanamaz. Kullansa bile (satış, bağış vs.) mahkemeye başvurulduğu taktirde iş bu tasarruf iptal edilir. Yani söz konusu ev ve arsanın babanızın ölmesi halinde babanız mallarını vasiyeti ile başka birisine bırakmış olsa dahi, iş bu gayrimenkulleri yeğeninize devretmesi durumunda siz saklı payınız olan ½ lik kısmını tasarrufun iptali davası açmanız mümkündür.
Kredi kartı borcum var
Soru:
Sayın avukat 3 milyarlık kredi kartı borcum 4 ayda 8 milyar oldu. İcraya verilirsem ne olabilir 600 milyon maaşım ve bir evim var. Evimi satabilirler mi? Lütfen çok acil yanıtlarsanız sevinirim.
Cevap:
8 milyarlık kredi kartı borcunuzdan dolayı hakkınızda icra takibi yapıldığı vakit söz konusu alacağın tahsili içinmaaşınızın ¼ üne borç bitene kadar haciz koyup sizden iş bu parayı tahsil edebilecekleri gibi eviniz tapuda da size ait gözüküyor ise parayı ödemediğiniz taktirde evinizin kaydına haciz koyup sonrasında satışını isteyebilmeleri mümkündür. Ancak söz konusu asıl alacağınızın 3 milyar olduğunu iddia ediyor iseniz ödeme emri elinize ulaşır ulaşmaz yasal süresi içinde faize ilişkin itirazda bulunabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra alacaklı vekilinin kabul etmesi şartı ile kendisi ile görüşüp karşılıklı bir ödeme planı üzerinde anlaşabilmenizde mümkündür ya da yine alacaklı vekilinin kabulüne bağlı olarak icra dosyasına ilk taksidini peşin yatırmak koşulu ile 4 eşit taksitte borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Merhaba ben rahatsızlığım nedeniyle kredi kartımın ödemesini 3 ay yapamadım. Bana avukata gittiği söylendi. İcra kağıdının gittiği adreste oturmuyorum ve bu tutarı ödeyemeyeceğim benim kanunen bu borcu taksitlendirme veya nasıl bir işlem yapmam gerekir?
Anlaşılan kredi borcunuz ödenmediğinden bankaca avukata verilmiş ve avukat tarafından icra takibi başlatılmış. Bu durumda tebligatın gönderildiği adreste oturmuyor olmanız icra takibinin kesinleşmesini ve evinize veya işyerinize hacze gelinmesini engellemez ancak biraz uzatabilir.
İcra takibi yapıldığından haberdar olduğunuza göre; eğer icra dosyasının numarasını biliyorsanız, icra dosyasına giderek, bir itirazınız var ise (faize itiraz gibi) bildirin. Eğer bir itirazınız yoksa,icra dosyasına dört taksitte ödeyeceğinizi bildirerek ilk taksiti peşin olarak ödemeniz gerekmektedir. Yalnız bu taksit talebinin geçerli olabilmesi için alacaklı vekilinin kabulü gereklidir.
Bu durumda yapabileceğiniz bir şey daha var. Bankanın avukatı ile görüşüp, şartlarınızı belirterek bir ödeme planı yapmanız ve bu plana göre ödeme yapmanızdır.
Üst kat komşumdan şikayetçiyim
Soru:
Merhaba, üst katımızda oturan ailenin spastik bir çocuğu var ve aşırı derecede gürültü yapıyor. Zıplıyor, evde uyumak, ders çalışmak mümkün değil. Özürlü olduğu için sanırım farklı bir uygulama yapılıyor ama nerelere nasıl şikayette bulanabilirim? Kendileri de kiracı anne ve babası şikayetlere aldırış etmiyorlar. Ne yapabilirim.
Cevap:
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesinde; "kat malikleri gerek bağımsız bölümleri, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek,........karşılıklı olarak yükümlüdürler." denmekte ve "bu kanundaki kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve sükna hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir surette devamlı olarak aydalananlara da uygulanır." denmektedir.
Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi, borç ve yükümlülüklerini yerine getirilmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat maliklerine taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine baş vurarak hakimin müdahalesini isteme hakkı tanımaktadır. Ancak, hakim kararı kiracının tahliye edilmesini sağlamamakta,hakim kararına uyulmaması halinde para cezası uygulanması yaptırımını getirmektedir.
Ancak taktir edilmelidir ki, diğer komşunun özel bir durumu nedeniyle rahatsızlığa neden olan çocuğu için mahkemenin ne tür bir tedbir alacağını kestirmek güç olacaktır.
Boşanma davası ne kadar sürer?
Soru
Merhaba, benim sorum şu: Eşimle anlaşarak boşanmak istiyoruz. Yapmamız gereken şey nedir? Adliyeye gidip boşanmak istediğimize dair dilekçe mi yazmalıyız, yoksa bunun bir prosedürü var mı? Her ikimiz de istediğimize göre boşanma davası ne kadar sürer?
Cevap:
Eşlerin anlaşmalı olarak boşanma davası açabilmeleri için en az bir yıllık evli olmaları gereklidir. Eğer bir yıl ya da daha fazla bir süredir evli iseniz, eşiniz ile birlikte boşanma davası açmanız ya da birinin açtığı boşanma davasının diğer tarafça kabul edilmesi ile de anlaşmalı olarak boşanmanız mümkün olabilir. Hakim; tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmek isteyebilir. Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili de bir anlaşmaya varmış olmanız gerekmektedir. Bu, anlaştığınız hususların bir protokol şeklinde yazılarak mahkemeye sunulması şeklinde olabileceği gibi, anlaştığınız hususları mahkemede bildirmeniz ve bunun hükme alınması ile de olabilir. Hakim yapılmış olan anlaşmada tarafların ve çocukların çıkarları doğrultusunda, tarafların da kabulü koşulu ile gerekli değişiklikleri yapabilir. Anlaşmalı boşanma; taraflar her hususta anlaştıkları, gerekli belgeler hemen toplandığı taktirde kısa (bir duruşma olabilir) sürecektir.
Tekrar evlenmek için ne kadar beklemeliyim?
Soru
Merhaba, ben 3 yıldır eşimden ayrıyım ve ilk davamı kaybettiğimden ötürü, 3 yıl bekleme sürem vardı bunu doldurdum ve mayısta dava açtım eylül ayındada boşandım. Şimdi tekrar evlenmek istiyorum ama 10 aylık bir bekleme süresi çıktı karşıma, bu süreyi mahkeme bozuyormuş bunun için nasıl başvurabilirim ve ne kadar sürede bu karar çıkar?
Cevap:
Evliliği son bulmuş olan kadının yeniden evlenebilmesi için yasada 300 günlük bir bekleme süresi belirlenmiştir. Evliliğinin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe boşanan kadın evlenemez. Ancak, kadın boşandığında hamile ise bu süre doğumla biter. Ayrıca, Aile Mahkemesi'nde dava açarak bu bekleme süresinin kaldırılması istenebilir. Bu durumda mahkemenin sevk edeceği hastaneden alınacak hamile olmadığına dair rapor sonucunda, mahkeme bekleme süresinin kaldırılmasına karar verir. Ayrıca boşanan eşlerin birbirleriyle yeniden evlenmeleri halinde de bekleme süresi mahkeme tarafından kaldırılabilir.
Miras alabilir miyim?
Soru:
Merhabalar benim sorum miras ile ilgili dedem öldü ve babaannem yaşıyor babamlar 3 kardeş mal varlığı babaannemle dedemin yarı yarıya fakat amcamlarla babam geçinemiyor babam kendi hakkını istiyor izale-i şu olmadan mahkeme kararıyla bu miras eşit dağıtılabilir mi ve babamın yapması gerekenler nedir?
Sorunun Cevabı:
Izale-şuyunun anlamı ortaklığın giderilmesidir. Ortaklar kendi aralarında anlaşarak paylaşım yapabilirler. Ancak, eğer paylaşımı anlaşarak yapamıyorlarsa, o zaman, Mahkeme kararı ile ortaklığın giderilmesini isteyebilirler. Mahkeme, mevcut mirasın öncelikle aynen, eşit olarak bölünebilip bölünemeyeceğini araştıracaktır. Bunun sağlanmasının mümkün olmaması halinde, miras kalan malvarlığının, icra kanaliyle satışa çıkarılarak satıştan elde edilen paranın mirasçılara eşit olarak paylaştırılmasına karar verecektir.
Soru:
Merhaba benim dedelerim öldü . Annem ve babam mirasları paylaşmamışve babamın üzerine olan mallarda paylaşılmadı. Yani diyorum ki ben bu miras işini ailem (amcam,halam,vs) benimle konuşmaz diyorlar. Onun için bu paylaşılmazsa bize yani bana (ben devlet memuruyum) devlet birşey yaparlar mı?
Sorunun Cevabı:
Mirası paylaşmamış olmanızın bir yaptırımı yoktur. Ancak, paylaşımın sağlanarak hak sahiplerinin ilgili kayıtlarda belirgin hale gelmesinde -örneğin tapu kayıtlarında tesçil gibi- yarar vardır. Ayrıca, halen anneniz ve babanız hayatta olduğu için dedenizden kalan miras ile ilgili mülkiyet hakkı size değil, anne ya da babanıza aittir.
Soru:
Babamız 4 ay önce vefat etti. Biz 5 kardeşiz. Öz annemiz seneler önce vefat ettiğinden, babamız yaniden evlenmişti. Babamızdan kalan ve halen üvey annenin oturduğu bir ev var. Bizle üvey annenin ölünceye kadar bu evde oturmasına rıza gösteriyoruz. Ancak o öldükten sonra, önceki evliliğinden olan 2 oğlunun bu mirastan (evden) yararlanmasını istemiyoruz. Ne yapabiliriz? Lütfen bizi aydınlatabilir misiniz?
Sorunun Cevabı:
Babanızın vefat ettiği tarihte geriye bıraktığı malvarlığında (evde), eşi, yani üvey annenizin ¼ oranında miras payı bulunmaktadır. Üvey annenizin kanuni mirasçıları çocuklarıdır. Çocuklar, saklı paylı mirasçılar olup, miras hakkını tamamen ortadan kaldıran tasarruflar geçersiz bulunmaktadır.
Çocuğumu alabilir miyim?
Soru:
Ben 13 yaşında bir çocuğum yarın annem ve baban ayrılıyor mahkemeye girecekler ve adliyeden beni de çagıran kağıt geldi. Annem ile babam zaten önceden ayrılmış gibiler di. Annem dedemlerin evinde kalıyor ben de annemin yanında kalıyorum bir sene oluyor davanın açılması ve ben yarın için çok heyecanlıyım çünkü orada bana ne sorarlar orda ben ne yapacam beni biraz bilgilendirirseniz sevinirim. Kalbim duracak gibi ne olacak orada...
Cevap:
Mahkemeden tarafınıza gelen davetiye ile ilgili, endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok. Anne ve babanız arasındaki gerçekleşen boşanma davasında siz davanın tarafı bulunmamaktasınız. Hakim, boşanma kararı vermesi durumunda sizin anne ya da babanızın yanında kalmanıza ve bu arada hukukçuların şahsi münasebet olarak adlandırdıkları, düzenli aralıklarla diğer ebeveyninizle görüşmenize karar verecektir. 13 yaşında bir genç olarak, bu kararı vermeden önce sizin de düşüncelerinizi almak istemiş olabilir. Ya da anne ve babanızın halen var olan evlilikleri ile ilgili bilgi ve gözlemlerinizi sorabilir. Ayrıca, Aile Mahkemelerinde çalışmakta olan uzman psikologlar tarafından da dinlenmeniz söz konusu olabilir. Her halükarda siz endişe ve heyecanlanmadan sorulara açık yüreklilikle cevap veriniz.
Soru:
5 yıllık evliyiz karşılıklı anlaşarak boşanmaya karar verdik. 5 yaşından bir kızımız var boşanmanın en kısa sürede gerçekleşebilmesi için her ikimizde elimizden gelen fedekarlıkları yapmaya kararlıyız. İzlememiz gereken yol maddi ve manevi nedir? Teşekkürler
Cevap:
Bunun için boşanma ve bunun bütün şahsi ve mali sonuçları hakkında eşinizle tam bir uyum içinde anlaşmış olmanız gerekiyor. Mahkeme bu konuda sizden bir protokol düzenlemenizi isteyebilir. Ayrıca, boşanma isteğinizi bizzat hakimin huzurunda beyan etmeniz gerekmektedir. Bu durumda, mahkeme başka bir araştırma yapmaksızın boşanmaya karar verecektir.
Yaşımı değiştirmek istiyorum
Yaşınızı değiştirmeniz (büyütmek ya da küçültmek) kanunlarımıza göre elbetteki mümkündür, ancak bunun için yaşınızın nüfusunuza gerçekten yanlış yazılmış olması gerekir. Zira Asliye hukuk mahkemesinde açacağınız davada mahkeme gerçek yaşınızın tespiti için sizi tam teşekküllü bir hastaneye sevk edecek. Burada yapılacak kemik ölçümü neticesinde gerçek yaşınız ortaya çıkacaktır. Mahkemede bu rapor doğrultusunda yaşınızdaki yanlışlığın düzeltilmesine ve gerçek yaşınızın nüfusunuza işlenmesine karar verecektir.
Düzeltilmesini istediğiniz yaşınız eğer gerçek yaşınız değil ise bir an önce emekli olmak, askerliği ertelemek gibi nedenlerle yaşınızı değiştirmeniz mümkün değildir.
İflas ettim, borcumu ödeyemiyorum
Aldığım mobilyanın 3 taksitini iflas nedeniyle ödeyemedim. Firma avukata verdi. 4 bin YTL toplam borcum vardı, 16 taksitle odenecekti. 2 taksitimi odedim ancak bir ayda borcum 7 bin YTL oldu. Avukat taksitlere bölmüyor, lütfen beni bilgilendirir misiniz? Çok endişeliyim.
4 bin YTL'lik toplam borcunuzun 16 taksit halinde ödenmesi hususunda mağaza ile yapmış olduğunuz ilk anlaşma gereğince söz konusu borcu belirlediğiniz vadelerde ödemediğiniz için diğer aylara ilişkin ödemeleriniz muaccel (vadesi gelmiş) hale gelmiştir. Bu aşamadan sonra avukata intikal etmiş borcunuzu ancak ilgili avukatla görüşerek çözebilirsiniz zira size karşı yapılacak icra takibine ilişkin ilgili dosyaya yapacağınız 4 taksit başvurusu bunu alacaklı vekilinin kabul etmesine bağlıdır. Tüm bunların yanı sıra 4 bin YTL'lik borcunuzun 7 bin YTL olması sözleşmede kabul etmiş olduğunuz faiz oranına ilişkin olabilir ancak sözleşme dışı fahiş bir faiz uygulandığını düşünüyor iseniz size ödeme emri geldiği zaman süresi içinde faize itiraz edebilirsiniz.
Annemle babam boşanıyor
Merhaba. Annem ve babam boşanma kararı aldılar. Ve biz 4 kardeş de annemizle kalma kararı aldık. Boşanmaları halinde bir arsamız ve dubleks bir evimiz var. Babam bunları kardeşinin çoçuklarına bırakacağını söylüyor. Bunu engelleyecek bir şey yapabilir, miyim bana yol gösterirmisiniz? Teşekkürler.
Babanızın söz konusu ev ve arsa kendi üzerine ise ve boşanma davası sırasında ev ve arsanın kendi üzerinde kalması durumunda, babanız sağlığında söz konusu mallarını istediği kimselere satabilir ve devredebilir. Bunlar yeğenleri olabileceği gibi bir başka şahıs da olabilir. Ancak babanız iş bu satış işlemini sizden mal kaçırmak kastı ile bilinçli olarak yaptığını ispat edebilmeniz durumunda tasarrufun iptaline ilişkin bir dava açmanız ve söz konusu mümkündür.
Ancak babanızın söz konusu ev ve arsayı ölümü sonrasında yeğenlerine bırakacağına ilişkin bir niyeti var ise, miras hukukumuza göre, babanıza yasal mirasçı olmanız sebebi ve babanız öldükten sonra tüm mal varlığı (eğer yeniden evlenmemiş ve başkaca çocuğu da yok ise) size kalacaktır. İş bu yasal mirasçı olmanız sebebiyle bu mirasta saklı payınız söz konusudur.
Şöyle ki: Altsoy (çocuklar) için yasal miras payının yarısı saklı paydır. Çocukların yasal paylarının yarısı olan saklı payı baba kullanamaz. Kullansa bile (satış, bağış vs.) mahkemeye başvurulduğu taktirde iş bu tasarruf iptal edilir. Yani söz konusu ev ve arsanın babanızın ölmesi halinde babanız mallarını vasiyeti ile başka birisine bırakmış olsa dahi, iş bu gayrimenkulleri yeğeninize devretmesi durumunda siz saklı payınız olan ½ lik kısmını tasarrufun iptali davası açmanız mümkündür.