Çocuklarınıza mutlaka yaptırmanız gereken aşılar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Çocuklarınıza mutlaka yaptırmanız gereken aşılar
Çocukluk çağı aşıları, çok ciddi sonuçlara yol açan hastalıklar ile ölümcül hastalıklardan korunmayı sağlıyor.
Bu nedenle siz de çocuklarınızın sağlığı için mutlaka çocuklarınızın hangi aşıları olması gerektiğini ve hangi yeni aşıların yolda olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Mayo Clinic'te yer alan habere göre, her gün yeni aşılar geliştirildiği ve aşı programına eklendiğinden dolayı hangi aşıların yapılacağını takip etmeniz zor olabilir. Ayrıca birçok aşının birkaç doz şeklinde yapılması gerekiyor. İngiltere'de bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ndeki yetkililerin tavsiyelerine göre, aşınızın bir dozunu kaçırsanız bile hemen çocuk doktorunuzdan aşı takvimini nasıl izlemeniz gerektiğine dair bilgi alın. İşte yeni doğan bir bebeğin 18 yaşına gelene kadar olması gereken aşılar:

0-18 ay

Doğum: Bebek doğduğu anda Hepatit B aşısının ilk dozu yapılıyor. İkinci dozu da 1-2 aylıkken yapılıyor.

2. ay: Bebeğin ikinci ayında birkaç aşının serisi başlıyor. Bebeğinizin canının daha az yanması için yapılacak aşı sayısını azaltan karma aşılar öneriliyor. Rotavirüs aşısının ilk dozu, 5'li karma aşının (Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca-Inaktive Çocuk felci-HIB) ilk dozu ile Konjuge Pnömokok aşısının ilk dozu bebeğinizin ikinci ayında yapılıyor.

4. ay: Bu ayda ikinci aydaki aşıların tekrar dozları yapılıyor. Rotavirüs aşısının 2. dozu, 5'li karma aşı (Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca-Inaktive Çocuk felci-HIB) ile Konjuge Pnömokok aşılarının ikinci dozları yapılıyor.

6. ay: Hepatit B aşısı son dozunun yanı sıra Rotavirüs aşısının 2. dozu, 5'li karma aşı (Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca-Inaktive ocuk felci-HIB) ile Konjuge Pnömokok aşılarının üçüncü dozları da bebeğinizin 6. ayında yapılıyor.

Ayrıca bu ayda mevsimsel grip aşısının da sonbaharın başında yapılması öneriliyor. 2 yaşından küçük çocuklar için aşı enjeksiyon şeklinde yapılıyor. Daha detaylı bilgi için çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.

12. ay: 3'lü karma aşının (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) ilk dozu, Hepatit A aşısı ilk dozu, suçiçeği aşısı, Konjuge Pnömokok aşısı (pekiştirme dozu) ile HIB aşısı yapılıyor. Ancak suçiçeği aşısı 15. ayda da yapılabiliyor.

15. ay: Bu ay ya da 18. ayda yapılması önerilen 5'li karma aşı (Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca-Inaktive Çocuk felci-HIB) dördüncü dozu yapılıyor.

2-6 yaş arası

2 yaş: Konjuge Pnömokok aşısı ile Polisakkarit pnömokok aşısının (Risk grubu çocuklarda uygulanması önerilir) ilk dozu yapılır. Ayrıca Hepatit A'nın ikinci dozu ile Konjuge Meningokok aşısı yapılıyor. 2 yaşından itibaren yıllık mevsimsel grip aşısı enjeksiyon ya da burun spreyi şeklinde yapılabilir.

4-5 yaş: 3'lü karma aşı (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) ile 4'lü karma aşının (Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca-Inaktive Çocuk felci) pekiştirme dozları çocuklar anaokuluna başlamadan yapılmalı. Bunun yanında Suçiçeği aşısının da 2. dozu yapılıyor.

7-18 yaş arası

7 yaş: Konjuge Meningokok aşısı ile Polisakkarit pnömokok aşısının ikinci dozu ve bunların yanında Konjuge Pnömokok aşısı yapılıyor. Ayrıca bugüne kadar Hepatit A aşısı olmamış çocuklar bu ayda sarılık hastalığına karşı korunmak amacıyla Hepatit A aşısı olabilir.

11 yaş: Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca aşısı karma şeklinde uygulanıyor. Bunun yanında Konjuge Meningokok aşısının tekrar dozu yapılır. Her yıl olduğu gibi mevsimsel grip aşısı da yapılıyor.

11-18 yaş arasında olup Difteri-Tetanoz- asellüler Boğmaca aşısı yapılmamış olan çocuklar ise bu aşıyı bir doz olarak yaptırabilirler. daha sonra da her 10 yılda bir tetanos-difteri aşısı yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca 11-12 yaş aralığındaki çocuklar tek doz olarak Konjuge Meningokok aşısı olabilirler. Daha sonra 16 yaşında da bunu destekleyici olması açısından tekrar dozunu yaptırabilirler.

Yıllık mevsimsel grip aşısı da 18 yaşındaki çocuklara da öneriliyor. Bu aşının tek doz mu yoksa 2 doz mu yapılacağı çocuğunuzun yaşına ya da daha önce grip aşısı olup olmadığına bağlı olarak değişiyor. Grip aşısı 2 yaş ve üzerindeki çocuklara her yıl enjeksiyon ya da burun spreyi şeklinde yapılır. kaynak . samanyoluhaber
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Nextman
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Nextman
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
2K
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
469
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
378
Haydar
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
546
Haydar


Üst Alt