Çocuklarda Diş Bakımı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Çocuklarda Diş Bakımı
Diş bakımı eğitimi çocukluktan itibaren başlar. Erken yaşta alınan tedbirler dişlerimizin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Özge Sönmez, ebeveynlere, çocukların diş sağlığı konusunda dikkat etmeleri noktalar konusunda bilgi verdi.
Süt dişleri, bebekliğin 6. ayından itibaren çıkmaya başlar ve 3 yaşına kadar tamamlanır. Çocuklarda 20 adet süt dişi vardır. Süt dişleri, bebeklik döneminde ebeveynler tarafından temizlenmeli, daha sonraları ise çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Süt dişlerinin sağlıklı olması en az sürekli dişler kadar önemlidir. Süt dişlerinin nasıl olsa düşecekleri düşünülüp oluşan çürüklerin tedavi ettirilmemesi bu dişlerin vaktinden önce kaybedilmesine yol açabilir. Bu da daimi dişlerin diziliminin bozulmasına ve ortodontik tedaviye gereksinime neden olabilir. Tedavisi mümkün olmayıp çekilmesi gereken süt dişlerinin yerine yer tutucu adı verilen apareylerin yapılması ile ileride oluşabilecek ortodontik bozukluklar önlenebilir. Tedavi edilmeyip uzun süre ağızda kalan
süt dişlerinin kök ucunda oluşabilecek iltihap, çocuğun genel sağlığını etkileyebileceği gibi süt dişinin altında bulunan daimi dişe de zarar verebilir.
Çocuklarda Diş Çürüklerini En Aza İndirmek İçin...
· Çocuklara günde iki kez diş fırçalama alışkanlığı edindirilmeli.
· Aşırı şeker tüketimi önlenmeli, şekerli yiyecekler yemek aralarında değil, yemekten hemen sonra verilmeli.
· Özellikle emzik ya da biberon şeker, bal, ve reçel gibi gıdalara batırılmamalı, gece uykuda biberonla verilen süte bal, şeker konulmamalıdır.
Çürük oluşumunu engellemek amaçlı koruyucu diş hekimliği yöntemlerden birisi Fissure Sealant uygulmasıdır. Fissür örtücü genellikle 6 yaşından itibaren çıkan daimi büyük azı ve daha sonra süren küçük azı dişlere uygulanır. Fissür örtücü yapılacak dişte dolgu veya çürük olmaması gerekir.
Diğer bir yöntem de topikal florür uygulanmasıdır. Florür çürüğe karşı direnç artıran bir maddedir.Yüzeyel florür uygulaması sistemik kullanıma göre daha etkilidir.
Bunların dışında önemli bir nokta, çocuğun erken yaşlardan itibaren diş hekimine götürülerek ortamı tanımasının sağlanması ve diş hekiminden korkmamasının sağlanmasıdır.
Düzenli aralıklarla yapılacak diş hekimi ziyaretleri sağlıklı dişlere sahip olmanın önemli bir şartıdır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
1
Görüntüleme
580
DarkredBlue61
FatoŞ
Cevap
0
Görüntüleme
718
FatoŞ
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
341
hikmet366


Üst Alt