Çocuğunuzun Hap Bağımlısı Olduğunu Nasıl Anlarsınız ?

Sponsorlu Bağlantılar

Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
Çocuğunuzun Hap Bağımlısı Olduğunu Nasıl Anlarsınız ?



Uzmanlar, hap bağımlısı çocuklardaki değişikliğe dikkat çekerek aileleri uyarıyor: "Sağlıkları sık sık bozulur, çok su içerler, kilo kaybı olur, tahammülsüz ve kavgacı olurlar, okul başarıları düşer."..


Ankara Numune Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Klinik Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, madde bağımlılığında son 5 yılda karşı karşıya kalınan en büyük tehlikenin çoklu kullanım olduğunu belirtiyor. Tedavi için başvuran gençlerin birden fazla maddenin bağımlısı olduğunu vurgulayan Doç. Dilbaz, "Bu maddelerin arasında en çok tercih edilen Ecstasy.


Sabah Gazetesi'nin haberine göre, bize başvuran hastaların yüzde 95'i Ecstasy kullanıyor. Bu bize artık bu tür maddelerin daha kolay ulaşılabilir olduğunu ve ucuzladığını gösteriyor" diyor. Ailelerin çocuklarını izlemesi gerektiğini belirten Doç. Dilbaz "Ancak belirtileri dikkatli izleyip iyi değerlendirmek gerek. Burada en büyük yanlış çocuğu itham etmek. Bundan kaçınmak gerek" diye uyarıyor.


Doç. Dilbaz, çocukta gelişecek değişiklikler konusunda şunları söylüyor: "Aile çocuklarının yeni arkadaşlarını tanımamaya başlar. Çocukların fiziksel sağlığında bozulmalar ortaya çıkar. Sık sık gribal enfeksiyonlar, ani kilo kayıpları görülür. Çok su içerler. Hızlı konuşma, hızlı düşünme gibi ajitasyon tabloları görülür. Tahammülsüzlük ve kavgacılık oluşabilir. Okul başarısı azalır. Yalnız kalmayı tercih eder, uyku düzenleri bozulur"



Doğru iletişim önemli


Bu belirtileri gören ailelerin "Benim çocuğum uyuşturucu kullanıyor" fikrine kapılmak yerine "Çocuğumda bir gariplik var" diye düşünmeleri gerektiğini söyleyen Dilbaz şöyle devam ediyor: "Öncelikle sabırlı olmalılar. Bu tür maddeleri gençler önce dener, daha sonra sosyal kullanıcı olurlar. Ardından da kötüye kullanma ve bağımlılık gelir. Önemli olan deneme esnasında çocukla doğru iletişimi kurmaktır, neden denemek istediklerini, bu boşluğa neden düştüklerini araştırmak gerekir."



MEB'in eylem planı


Milli Eğitim Bakanlığı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanı Namık Sönmez, madde bağımlılığıyla ilgili olarak, ilgili birimlerin 2006-2011 yıllarını kapsayacak bir eylem planı hazırladığını söylüyor. Sönmez, konuyla ilgili olarak düzenlenen raporlarda, son zamanlarda madde kullanımı konusunda meydana gelen artışın, "çekirdek aile yapısındaki değişimin olumsuz etkilerinden kaynaklandığı" tespitinin yapıldığını belirtiyor.
 


Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Ebeveyn oluncaki en büyük korkum :ss
 
Fatih[Sag0]HiphoP

Fatih[Sag0]HiphoP

Üye
bilgi için sağol
 

Benzer Konular

FatoŞ
Cevap
0
Görüntüleme
630
FatoŞ
pro.engineer
Cevap
1
Görüntüleme
578
x-scarface
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
313
Haydar


Üst Alt