Cilt lekesi silinir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Cilt lekesi silinir
Cilt lekelerinin oluşması için deniz kenarında 1 haftalık tatil bile yeter ama bunlardan kurtulmaya yaklaşık 3 yıl gerekiyor.

Elimden geldiği kadar güneş koruyucu kullanmama rağmen her yaz yüzümde ve omzumdaki lekelere yenileri ekleniyor. Peki neden? Medical Estetik Derneği Başkanı Dr. Ali Kerim Diler, cildi ğüneşten en üst seviyede korusak da cilt yapısı, genetik faktörler, kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle lekelenme görülebileceğini söylüyor. Olsun, muhakkak bir tedavisi vardır... Yok mudur? Diler “Bugünkü teknoloji ve kimyasallarla ancak hafifletmek mümkün” diyor. “Gelecekte de bu sorunu çözse çözse genetik bilimi çözer.” Diler, geliştirdiği 4 aşamalı tedaviyle büyük oranda lekeleri ortadan kaldırıyor ama bu süreç 3 yılı buluyor. Dr. Ali Kerim Diler’le çareleri konuştuk.

Niye cildimizde eskiye göre daha çok leke oluşuyor?
Bilim adamları ozondaki incelmenin hangi seviyeye ulaştığını açıklamak istemiyor ama Güney Kutbu üzerindeki delik giderek büyüyor. Ozon tabakasındaki incelme neredeyse Roma kentine kadar ulaşmış durumda. Eskiden annelerimiz kakao yağı sürüp güneşlendiklerini anlatıyor, bugün bunu yapmak imkânsız. Güneşin yarattığı en büyük problemlerden biri leke problemi.

Ciltte lekelere sebep olan sadece güneş ışığı mı?
Pek çok faktör söz konusu... Hormon düzensizlikleri, tetrasiklin gurubu antibiyotikler, bir takım doğum kontrol hapları, sivilce tedavisi üzerine kullanılan A vitamini türevi ilaçlar cildi ışığa karşı duyarlı ve lekeye açık hale getiriyor. Cilt rengi ve kalıtsal faktörler de etkili. Ayrıca parfüm sıkıp güneşe çıkmak bile leke sebebi.

‘TEK TEDAVİYLE MÜMKÜN DEĞİL’
Son yıllarda kadın-erkek herkesin sorunu lekeler. Ancak kesin sonuç alanı da pek görmedim. Hatta leke tedavisi olmak için gidip lekesi artanlara bile rastlıyoruz...
Lekelerle başa çıkmak, tek bir tedavi şekliyle mümkün değil. Ne kremler tek başına yeterli olabiliyor ne de “peeling” uygulaması. Birtakım ışık kaynakları da kullanıldı zamanında ve bunların bir kısmının cilt lekelerini daha da artırdığı görüldü. Ancak yeni tedavi yaklaşımlarıyla lekeleri en aza indirmek mümkün olabiliyor. Biri, dövmeleri de silebilen Q-switch lazer. Lekeyi oluşturan pigmenti lazer enerjisiyle yakıyor, sonra vücudun savunma hücreleri yanan pigmentleri dışarı atıyor. Pek çok lazer, enerjiyi saniyenin binde 3 ile 300’ü arasında bir zamanda dokuya veriyor. Bu süre leke ve dövme için uzun, cildi yakıyor.

Ancak bu lazer uygulaması tek başına yeterli olmuyor sanırım.
Evet, lekeler damar yapısında da varlığını devam ettiriyor. Bu bölgeyeyse DYE lazerlerle ulaşmak mümkün. Ancak iki yönlü bu kombine lazer tedavisi de yetmiyor. Bölgedeki hücre hasarının onarılması için PRP yönteminden faydalanılıyor. Yani vücudun kendi trombositlerinin içerdiği büyüme faktörlerinden yararlanarak o doku onarılıyor. Böylece alacalı görüntü ortadan kaldırılabiliyor.

‘TEDAVİ 3 YIL SÜREBİLİYOR’
Böylece lekelerden kurtuluyoruz artık değil mi?
Hayır bitmedi. Eczanede özel olarak hazırlanmış karışımlarla tedaviyi evde de devam ettirmek gerekiyor. Ve tabii çok ciddi bir güneş koruması...

Bu tedavinin süresi nedir?
3 yıla yayılan bir tedavi bu. QSwitch lazerle lekelerin yüzde 64’ünü ortadan kaldırabiliyorsunuz ama kalan yüzde 36 gelecek yaz güneşin etkisiyle yine ortaya çıkabiliyor.

Tamamen kurtulmak mümkün mü?
Bahsettiğimiz lazerler, PRP uygulaması ve ev tedavileriyle lekeleri hafifletmek mümkün, diyebiliriz.

Yeni teknolojilerle yakında lekelerden tamamen kurtulmak mümkün olacak mı?
Lekeleri selülite benzetiyorum. Selülit de leke de hormonsal ve damarsal faktörlerden dolayı oluşuyor. Günlük yaşam tarzı da çok etkiliyor. Dolayısıyla her ikisinin de bir tek tedavi yöntemi ya da teknolojiyle düzeleceğini düşünmüyorum. Ancak genetik birtakım modifikasyonlarla düzeltilebilir. 10-15 yıl sonrası içinse foto-akustik yani ışığın meydana getirdiği sesin tedavide kullanılmasından bahsediliyor.

‘Şehirde de güneşten korunun’
Güneş koruyucu kremleri neye göre seçmek gerek?
Hekim tavsiyesiyle almak gerekiyor. Zira özellikle problemli ciltlerin risk durumuna göre güneş koruyucu kullanılması lazım. 2-3 saatte bir yenilenmeli.

Şehirde nasıl kullanılmasını önerirsiniz?
Şehirde bile her zaman yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmak gerek. 50 faktör ve üzeri olanları öneriyorum. Her yıl cilt kanseri vakaları artıyor. Benlere dikkat! Şekil değiştiren, büyüyen, kanamaya müsait alanlarda olan benleri mutlaka cilt doktoruna gösterin. Hatta ben haritalarınızı çıkarttırın. 10-15 yılda cilt kanserlerinin hızla ilerlemesi öngörülüyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt