Çikolata tarih oluyor!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Romantik Prens

Romantik Prens

Üye
    Konu Sahibi
Çikolata tarih oluyor!
Tarihler boyunca afrodizyak olarak ve çeşitli yemeklerde herkesin hayalini süsleyen çikolatayı artık yiyemeyebiliriz peki neden?





Yağmur ormanlarının tahrip edilmesi nedeniyle çikolatanın geleceği tehlikeye giriyor. Yeni kakao çekirdekleri yetiştirmek için, çiftçiler yağmur ormanlarındaki ağaçları tahrip ediyor. Yağmur ormanları, kakao çekirdeklerinin yetiştirilmesi için ideal ortamı hazırlıyor.

Batı Afrika'nın en zengin ülkelerinden birisi olan Gana'da kurulmuş olan Doğayı Koruma ve Araştırma Konseyi'nin yönetici başkanı ve kurucusu John Mason, 20 yıl içinde, çikolata orta gelirli bir kişinin alabileceğinden çok daha pahalı olacağını ve zor bulunacağını iddia ediyor.



25 senedir Gana'da çalışan John Mason, CNN'e yaptığı konuşmasında, yeterli çikolata arzı olmadan geleceğe yönelik çikolata satışları hakkında plan yapmanın oldukça tatsız bir hale gelmeye başladığını söyledi. Gayrısafi yurtiçi hasılası (GSYİH) kakao çekirdeklerine ve üretimine bağlı olan ülkelerinin ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda ise, bu çok daha kötü bir haber.

Toprak kalitesi ve toplamda alınan mahsül azaldıkça, dünyadaki çikolata çekirdeklerinin üçte ikisini yetiştirildiği Batı Afrika ülkelerindeki verim de gittikçe azalıyor. Mason, ekim yapma yöntemlerinin sürdürülebilir olmadığını ve yakın bir zamanda her şey için geç kalmış olmaktan korktuğunu dile getirdi.

Doğal yollarla yağmur ormanlarındaki bioçeşitlilikle, gölgelik alanlarda yetişen kakao, son yıllarda güneş altında ve özünü bozacak alanlarda yetiştiriyor. Kısa dönemde daha fazla mahsül alımına yardımcı olan bu uygulama, toprağın kalitesini bozarak, bitkilerin ömrünün yaklaşık 85 yıldan 30 yıla düşmesine sebep oluyor. Kalitesi bozulan ve işe yaramaz hale gelen toprağı iyileştiremeyen çiftçiler ise, yeni kakao çekirdekleri yetiştirmek için yağmur ormanlarındaki daha çok ağacı tahrip ediyor.



Bu durum, yalnızca Batı Afrika'daki kakao çekirdeklerinin geleceğini uzaktan gören çikolata üreticileri ve çiftçiler için değil, yağmur ormanlarının geleceğini düşünen çevreciler için de büyük bir sorun teşkil ediyor. Kakao çekirdekleri için ideal ortamın yağmur ormanlarında bulunduğu düşünülürse, çikolatanın geleceği yağmur ormanlarından bağımsız olamayacak.
 


POWER

POWER

Üye
Banane ya :(

İşimiz yağmur ormanlarının korunmasına kaldıysa çikolataya elvada demek kaçınılmaz olacak!
 
dreamnurse

dreamnurse

Üye
yaaa hayırrr olmazz:agla
 
X-LifeHard

X-LifeHard

Üye
çikolata neymiş şeker yiyin :)
20 yıl sonra kim bilir ne olur yapay çikolata çıkar tabi nası oluyosa:)
 
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Herşeyimi veririm çikolatam bneim olsun:)
 
Catty

Catty

Emekli Yönetici
onun sayesınde mutlu oluyordum şimdi oda olmayacak yaw:ehe
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
:cry:
 
Yasminozz

Yasminozz

Üye
yaaa olmaz ama...çikolatasız değil bi hayat bi gün bile düşünemiyorum...stok mu yapsam şimdiden... :) :) :)
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Ülkemizdeki Ormanları Koruduk da Yağmur Ormanları Kalmıştı..

Çikolata Olmadan da Pekâla Yaşanabilir..

Çin Sağolsun :ehe
 
Salihyet

Salihyet

Üye
Çikolata olmadan yaşayabilemem :ss :/
 
derya58

derya58

Üye
Nayırrrrrrr Nolamazzzzz Aşkımız bole bıtmemelı.....:kop: tabı bu ısın sakası ama cıkolatasız gun gecer mııı gecer mııı? :vur:vur
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Takipçi Satın Al


Üst Alt