CHP nin yeni lideri belli oldu...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
emree17

emree17

Üye
    Konu Sahibi
CHP nin yeni lideri belli oldu...
Kemal Kılıçdaroğlu, 1189 oyla CHP'nin yeni lideri oldu...

CHP Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 33'ncü olağan kurultayında yaptığı konuşmada AKP'ye yüklendi, Başbakan Erdoğan için sık sık "Recep Bey" ifadesini kullandı ve CHP iktidarında yapacaklarını sıraladı. Kılıçdaroğlu Başbakan'ı ülkeyi yönetmekle zorlandığı için CHP'nin iç işlerine karışmakla suçlayarak, "Kasımpaşalı dedikoduya bulaşmaz. Kasımpaşalılar iyi insanlardır, belaltı vurmazlar, tuttuklarını koparırlar. Kasımpaşalılık unvanını ondan almak Kasımpaşalıların görevidir" diye konuştu.



Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal ve arkadaşları bu ülkeyi kurarken önce halk dediler bizim ilk sözümüz de halk son sözümüz de halk olacaktır. Biz Türkiye'yi içinde bulunduğu çıkmazdan çekip çıkarmaya mecburuz. Bunu ancak CHP yapabilir, CHP Kuvayi milliye demektir, çünkü CHP Müdafa-i hukuk demektir. Çünkü CHP Anafartalardır, Conk bayırıdır" diye konuştu.

İKTİDARA GELİYORUZ

CHP 33'ncü olağan Kurultayı, Atatürk Spor Salonu'nda devam ederken, delegelerin adaylığı için imza vermesinin ardından bin 246 delegenin imzasıyla aday olan Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye geldi. Kılıçdaroğlu, kendisi için bestelenen şarkı ve partililerin yoğun alkış ve tezahüratları eşliğinde kürsüye geldi. Bir süre kürsüde tezahüratlara ara verilmesini bekleyen Kılıçdaroğlu'nun kurultay kürsüsündeki ilk sözü, "Geliyoruz iktidara, yoksulların, ezilenlerin, emeklilerin, işçilerin haklarını korumak için geliyoruz" oldu. Kılıçdaroğlu, "Böylesine görkemli bir toplantıda, Kurultayımızda Mustafa Kemal'den İnönü'ye, Ecevit'ten Deniz Baykal'a kadar bize bırakılan görkemli tarihimize sahip olacağız ve o görkemli tarihi çağdaş uygarlığa taşıyacağız" dedi. Kılıçdaroğlu'nun konuşması sık sık "Başbakan Kemal" sloganları ile kesildi.

Son dönemde iki olayın yüreklerini burktuğunu kaydeden Kılıçdaroğlu "Bunlardan birincisi Sayın Baykal'a yapılan komplonun failleri ortaya çıkmış değil. O failleri bulmak boynumuzun borcudur. Hükümet bu komplonun parçası değilse, düşen görev failleri bulmak" dedi. İkinci olayın Zonguldak'ta yaşanan maden kazası olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan için "Recep Bey" ifadesini kullandı ve "Recep Bey diyor ki, bu yörenin insanları bu tür olaylara alışık, ölüm bu madencinin kaderinde var. Dünyanın her tarafında maden çıkarılır bizim kadar madencisini yitiren var mı? Nasıl dünyada kader olmayan bir olay Türkiye'de, Zonguldak'ta kader oluyor" diye konuştu. Zonguldak halkına başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, "Meraklanmasınlar, iş sağlığı ve iş güvenliği nedir biz onlara öğreteceğiz" dedi. İşçilerin taşeronlaşma derdi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında taşeronluğu kesinlikle çözeceklerini, toplu sözleşme, grev hakkı vereceklerini ve hiçbir işçiyi yaşamı boyunca asgari ücrete mahkum etmeyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu kurultay sonrasında ilk işinin Zonguldak'a gitmek olacağını da bildirdi.

"KASIMPAŞALI UNVANINI ALIN"

Başbakan Erdoğan'ın ülkeyi yönetmekte zorlandığını ve CHP'nin iç işlerine karıştığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kasımpaşalı dedikodu yapmaz. Kasımpaşalılar iyi insanlardır, belaltı vurmazlar. Tuttuklarını koparırlar. Kasımpaşalılık unvanını ondan almak Kasımpaşalıların görevidir. AKP ile taşlar yerinden oynadı. Biz halkla beraber yöneteceğiz. Türkiye'yi yönetmek için taşerona ihtiyaç yok. ulusal değerleri koruyacağız, halk için halkla beraber yöneteceğiz. Yatağa aç çocuk girmeyecek bundan sonra yolsuzluğun, rüşvetin, haksızlığın sonunu getirmek bize düşecek. Bağımsız bir Türkiye'yi elbirliğiyle inşa edeceğiz" diye konuştu. AKP'nin demokrasi, hukuk dediğini, DGM'leri kaldırdığını ancak özel yetkili mahkemeleri getirdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, özel yetkili mahkemeleri kaldıracaklarını söyledi. Onurlu dış politika diyen AKP'nin 'Dubai'de 1 milyar dolara Türkiye'nin onurunu masaya yatırdığı'nı, bunun hesabını sorulacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, tarihi bir kurultay yaşandığını belirterek "Artık düğmeye basıyoruz, uzun yürüyüşümüzü başlatıyoruz, yürüyüş değil artık iktidara koşuyoruz" dedi.

KORKU İMAPARATORLUĞU DEĞİL, SEVGİ EGEMEN OLACAK

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Türkiye'yi kurarken önce halk dediğini, kendilerinin de ilk sözü ve son sözünün halk olacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Biz Türkiye'yi içinden bulunduğu çıkmazdan çekip çıkarmaya mecburuz. Bunu ancak CHP yapabilir, Çünkü CHP Kuvayı Milliye demektir, çünkü chp müdafa-i hukuk demektir, çünkü CHP Anafartalardır, Conk Bayırı'dır. İzmir' Hasan Tahsin, Lozan'da İsmet İnönü, Kahramanmaraş'da Sütçü İmam, Erzurum'da Nenehatun'dur. Genlerinde ulusal çıkarları korumak vardır, CHP değişimcidir ve devrimcidir, değişimi ve devrimi sonuna kadar götürür" dedi.

Türkiye'yi yeniden inşa edeceklerini, demokrasinin çıtasını yükselteceklerini, korku imparatorluğunu değil sevgiyi egemen kılacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, kine yüreklerinde ve kitaplarında yer olmadığını söyledi. Konuşması sık sık "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları ve alkışlarla kesilen Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir ozanımız diyor ki; yok edin insanın insana kulluğunu, kardeşçe yaşayacağız bu coğrafyada, barış türküleri söyleyeceğiz" dedi.

İşçisi, çaycısı, simitçisi, toplumun bütün katmanlarıyla beraber olacaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, AKP'nin ekonomi politikalarını da eleştirdi. AKP'nin üreticiye "tarlayı ekmeyin para vereceğiz" dediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi yeniden üreten bir ülke haline getireceklerini, sanayiciyi ve üreticiyi destekleyeceklerini, her organize sanayi bölgesinde yatılı meslek lisesi kuracaklarını bildirdi.

"RECEP BEY'İN MUCİZESİ"

AKP'nin üreticiyi cezalandırdığını, CHP'nin ise ödüllendireceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "İşsizlik en büyük sorun. Üniversitesi bitiriyor genç, iş arıyor. İşsizlik; açlık, yoksulluk, moral değerleri yitirme, gelecek kaygısı taşıyan kor ateştir. Recep Bey'in çok güzel bir buluşu var; her işveren bir işçi alsın diyor. Recep Bey'in mucizesi. Recep Bey ekonomi nedir bilmiyor, piyasa nedir bilmiyor" diye konuştu.

Salondakilere "Ekonomi bilmeyen bir insanın ülkeyi yönetmesine hazır mısınız" diye soran Kılıçdaroğlu, "Hayır" yanıtını aldıktan sonra "O halde bunları alaşağı etmeliyiz, sandığa gömmeliyiz. Recep Bey 'her üniversiteyi bitiren iş bulacak diye bir kural yok' diyor. Gözünü seveyim bu kural senin için geçerli olabilir ama fakir fukara için nasıl geçerli olacak, onların gemileri mi var?" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın işsizliği çözme sözü verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu "Verdiği sözün arkasında durmayan yiğit değildir. Ancak yiğit adam verdiği sözün arkasında durabilir" dedi.

"RECEP BEY GAP'A İŞSİZLİK FONUNDAN NE KADAR HARCADIN?"

Türkiye'nin yıllardır kanayan bir yarası olduğunu, 30 bin yurttaşın terör nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında doğu ve Güneydoğu'da özelleştirme yapmayacaklarını, mayınlı arazileri topraksız köylülere dağıtacaklarını, o bölgede yatırım yapacak iş adamlarına sıfır faizli kredi vereceklerini kaydetti. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paraların bir bölümünün GAP'a aktarıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan'a soruyorum; Recep Bey, işsizlik fonundan aldığın paranın ne kadarını GAP'a harcadın açıkla bana. Soralım Recep Bey de açıklasın bakalım"dedi.

"AYRIŞMA POLİTİKALARINI TERS YÜZ EDECEĞİZ"

Siyasetin odağına etnik kimliği koyan bir siyasetin dostları olamayacağını, bunun toplumda ayrışmayı dinamitleyen bir siyaset olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, kendilerinin ise ayrışmanın değil beraber olmanın çabasını göstereceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Her etnik kimliğe saygımız var. Her etnik kimlikten yurttaşımızın başımızın üstünde yeri var. Her inanca saygılıyız. Doğu ve Güneydoğu'da yapılan ayrışma politikalarını ters yüz edeceğiz. Herkesin karnı doyacak, refah devletini tabana yayacağız. Halkla beraber yola çıkıp halk için harcayacağız. Kardeşlik rüzgarları esecek. İnançlara, her etnik kimliğe saygılı olacağız. Bizim için insan önemli, her insanı baştacı edeceğiz. Onu koruyacağız, onun işsizlik sorununu çözeceğiz" dedi.

"EMEKLİLERİ İKİNCİ SINIF VATANDAŞ YAPTILAR"

Türkiye'de 9 milyon 200 bin emekli olduğunu, emeklilerin ilk seçimlerde AKP'yi 'malulen emekli' etmek zorunda kaldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, AKP döneminde çıkarılan bir yasa ile emeklilerin ikinci sınıf vatandaş yapıldığını, CHP iktidarında ise yeniden birinci sınıf vatandaş olacaklarını söyledi. Emeklilerin yaratılan katma değerden hakkını alacağını, emekliye milli gelirden pay vermenin CHP'nin boynunun borcu olduğunu da ifade eden Kılıçdaroğlu, yine CHP iktidarında intibak yasasının çıkarılacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Şikayet ediyorlar geçinemiyoruz diye. İyi de kardeşim geçinemiyorsan niye gidip AKP'ye oy veriyorsun. Senin haklarını ben savunuyorum. Yasa görüşülürken biz Genel Kurul'u terk ettik. Senin yüzünden yaptık bunu" dedi. Kılıçdaroğlu'nun konuşması "Halkçı Kemal" sloganları ile kesilirken, Kılıçdaroğlu, "AKP bir köşeye attı biz oradan çıkarmak istiyoruz. Emekliye diyoriz ki; senin istediğin dğeğişiklikler CHP'nin iktidarından geçer "dedi. Bugün 2 milyon esnafın can çekiştiğini, esnaftan da oy istediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, esnafa ise "Senin sonunu getirene ben dur diyeceğim" diye seslendi.

EKONOMİ NEYMİŞ GÖRECEK

Kılıçdaroğlu, "Recep bey bir mucize daha söyledi. Küçük bakkalların tamamı birleşsin süpermarket kursun dedi. Ben diyorum Recep Bey ekonomi bilmiyor diye, siz inanmıyorsunuz. Merak etmesin CHP iktidarında ekonomi neymiş görecek" diye konuştu. Konuşması yine "Devrimci Kemal" sloganları ile kesilen Kılıçdaroğlu "Halkın devrimcisi olacağız, halk için çalışacağız, yoksulluğu yenmek bizim boynumuzun borcudur. bu ülkede bir tek çocuk bile yatağa aç girmeyecek." dedi. AKP'nin yurttaşlık mantığını kaldırıp kul devletini getirdiğini, sosyal devleti kaldırıp sadaka devletini getirdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Ahmet Arif'in "Adiloş Bebe" şiirinden dizeler de okudu. Kılıçdaroğlu "İşçiye, emekliye, işsize, atanamayan öğretmene söylüyorum; bu düzen bizim aşımıza, ekmeğimize göz koyan düzendir. Bunları tanı tanı da büyü" dedi.

YOKSULLUĞA KARŞI AİLE SİGORTASI

Kılıçdaroğlu, kurultayda değil seçim meydanında konuşuyormuşçasına vaatlerini konuşmasında sıraladı. Yoksulluğun çözümünün aile sigortası olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Her ailenin sigortası olacak. Recep Bey bunu da duysun. Aile sigortasını getireceğiz. Kime oy verirse versin, biz onun oyuna saygı duyarız. Bizim için önemli olan, o bir insandır. Ve onun yoksuluğunu gidermek bizim boynumuzun borcudur" diye konuştu.

YÜZDE 10 BARAJI DÜŞECEK

Başbakan Erdoğan'ın sık sık milli irade vurgusu yaptığını ancak AKP'nin yüzde 47 oyla Meclis'te yüzde 60 oranında temsil edildiğinive bunun "milli irade gaspı" olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Size söz veriyorum. Siyasi Partiler Yasası'ndaki yüzde 10 barajını aşağı çekeceğiz. Böylece Recep Bey'in gerçek milli iradesini göreceğiz" dedi.

KORKU İMPARATORLUĞU YARATMAK İSTİYORLAR

"AKP ne diyorsa bilin ki, tersi oluyor. Demokrasi diyorlar, demokrasi karşıtı işler yapıyorlar" diyen Kılıçdaroğlu, "Tam bir korku imparatorluğu yaratıyorlar. Buna meydan vermeyeceğiz. Bunun mücadelesini vereceğiz" dedi. Salondaki CHP'lilere "Bu demokrasi mi faşizm mi?" diye soran Kılıçdaroğlu, CHP'lilerin hep bir ağızdan "faşizm" yanıtı vermesi üzerine "Faşizme geçit vermeyeceğiz" dedi. Başbakan'ı kimsenin eleştiremediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kimse korkudan eleştiremiyor. Bu korku imparatorluğunu sonlandırmak da bize nasip olacak, biz bunu yapacağız" dedi.

"TRT, TAYYİP RADYO TELEVİZYONU OLDU"

AKP'den önce "yandaş medya" diye bir kavram olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, "CHP iktidarında besleme medya bitecek" dedi. CHP'lilere "TRT izliyor musunuz" diye soran ve "Hayır" yanıtı alan Kılıçdaroğlu, "İzlemiyorsunuz, çünkü TRT oldu Tayyip Radyo Televizyon kurumu" dedi.

"KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEYECEĞİZ"

İstanbul'da merdivenaltında birçok başörtülü kızın sigortasız, güvencesiz çalıştığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Recep Bey'in başörtülü, kayıtdışı çalışanlara sizi sigortalı yapacağım dediğini duydunuz mu? Biz diyoruz ki biz sizi sigortalı ve sendikalı yapacağız. Bunu biz yapacağız. Hiçkimseyi ötekileştirme lüksümüz yok. Biz onların rantına değil, ülkenin sorunlarına talibiz. Onun için koşuyoruz. Onun için seçim sandığına kadar koşacağız" diye konuştu.

AKP'nin Anayasa değişikliğiyle yargıyı ele geçirmeye çalıştığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu yasa çıkarsa bilin ki Türkiye farklı bir noktaya gidiyor. CHP iktidarında söz veriyoruz, demokrasi çıtasını yükselteceğiz" dedi. Anayasa değişikliğiyle vatandaşın yargı konusunda yaşadığı sorunların çözülmeyeceğini, AKP'nin "yandaş yargı" yaratmaya çalıştığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Söz veriyoruz, kesinlikle çağdaş, insanımızın değerlerini özümseyen bir Anayasa yapacağız" diye konuştu.

"RECEP BEY'İN YARGI FOBİSİ VAR"

Başbakan'ın "yargı fobisi" olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Vatandaşa gidelim, referanduma. Vatandaşa milletvekili dokunulmazlığını kaldıralım mı diye soralım. Recep Bey gidemez. Çünkü Recep Bey'in yargı fobisi var. Size söz veriyorum, dokunulmazlıkları CHP iktidarında kaldıracağız."

Anayasa değişikliğinde ekonomik sosyal konseyin kurulmasının öngörüldüğnü, ancak zaten Ekonomik Sosyal Konsey'in olduğunu ancak bir süredir toplanmadığını belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan'a "Recep Bey, sen bu Ekonomik Sosyal Konsey'i niye toplamıyorsun?" diye sorarken Başbakan'ın, hukuku da ekonomiyi de bilmediğini söyledi.

Başbakan'ın sık sık CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesini eleştirdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Recep Bey hukuk da bilmiyor. Recep Bey, biz Fransız Anayasa Mahkemesi'ne mi başvurduk, biz Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk" dedi. TBMM'ye girerken milletvekili yemini ettiklerini, bu yeminde Anayasa'ya namus ve şeref üzerin bağlılık sözü verdiklerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bizim namusumuz ve şerefimiz bu kadar ucuz mu? Biz, Anayasa'nın değişmez ilkelerine aykırı düzenleme ise elbette Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz. Biz halkın çıkarlarını savunuyoruz, Recep Bey'in değil" dedi.

"KALPAZANDAN BAŞBAKAN OLMASIN"

Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'ne geçmişte yaptıkları bir çok başvurunun Mahkeme tarafından haklı görüldüğnü hatırlatarak halkın çıkarlarını koruduklarını belirtti. Mayınlı arazilerin 44 yıllığına kiralanmasının Anayasa Mahkemesi tarafından engellendiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Recep Bey, sulanma o işe. Biz, o arazileri topraksız köylülere vereceğiz" dedi.

CHP'nin iktidara gelmesi durmunda "siyasi ahlak yasası"nı çıkartacaklarını, parlamentoda hırsızın, dolandırıcının yerinin olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ali Dibocu'dan Adalet Bakanı, kalpazandan Başbakan olmasın. Kimse hesap vermekten korkmamalıdır" dedi.

"BİZİ SORGULAYACAK KOMİSYONA ANAMUHALEFET BAŞKANLIK EDECEK"

CHP iktidarında kimsenin cebini doldurmayacağını, bu düzeni yıkacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, Meclis'de bütçedeki harcamaların inceleneceği "Kesin Hesap Komisyonu" kuracaklarını ve komisyon başkanının anamuhalefet partisinden olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bizi sorgulayacak, onun için biz hesap vermekten korkmuyoruz" dedi.

"MAĞDUR EDEBİYATI YAPIYORLAR"

"Benim hazmedemediğim bir şey var" diyen Kılıçdaroğlu, AKP tarafından "mağdur edebiyatı" yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

"7 yıldızlı otelde tatil yapıyorlar. 5 yıldızlı otellerde düğün yapıyorlar, beyefendiler mağdurlar. 4 çeker ciplere biniyorlar, keyifleri gıcır. Ama beyler mağdur, anlamak mümkün değil. Recep Bey, ikinci uçağı alıyor, yine mağdur. Çocuğunu ABD'de okutuyor ama Recep Bey mağdur. Katar emirinin düğününe Başbakanlığın özel uçağıyla gidiyor, mağdurlar. Anlamak mümkün değil. Bu anlayışı da tersyüz edeceğiz. Doğrular eğri oldu, eğriler de doğru AKP iktidarında. Bunu da değiştireceğiz. Doğru doğru olacak, eğri de eğri."

"AT PAZARLIKLARIYLA DIŞ POLİTİKA GİTMEZ"

Hükümet'in izlediği dış politikayı da eleştiren Kılıçdaroğlu, dış politikaya satranç inceliğiyle yaklaşılması gerektiğini, oldu bittiyle dış politikanın yürütülemeyeceğini söyledi. Kıbrıs'ta izlenen politakayı örnek gösteren ve Kıbrıs'ta AKP'nin iktidara getirdiği Hükümet'in halkın oylarıyla gittiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Önümüzde seçim var. AKP'yi sandığa gömeceğiz. At pazarlıkları ile dış politika gitmez. Bunun hukukta adı vatana ihanettir.

AB'nin Türkiye'ye uyguladığı çifte standardı da kabul etmediklerini vurgulayan CHP Genel Başkan adayı Kılıçdaroğlu, "Ya adam gibi tarih verin, ya da 'biz size mahkum değiliz' diyeceğiz. Türkiye onurlu bir ülkedir" dedi. CHP'nin Avrupa değerlerine sahip çıktığını da vurgulayan Kılıçdaroğlu, AB yetkililerinin otel lobilerinde bulunarak Türkiye gerçeğini öğrenemeyeceklerini belirtti.

'BÖLÜNMEYELİM' MESAJI

"Bizim artık bu saatten sonra bölünme riskimiz yoktur" diye seslenen Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin aydınları, işçileri, esnafı, çiftçisi temiz toplumdan yana olmak zorundayız. Bir yürüyüş başlattık, temiz Türkiye yürüyüşü. Buna inanan bütün vatanseverleri, inancı ne olursa olsun, etnik kökeni ne olursa olsun artık soyulmaktan bıktıysa CHP çatısına gelsin, burada ona yer var. Önce birleşeceğiz" dedi.

"BUNLARIN KIRDIĞI CEVİZ BİNİ AŞTI"

Kılıçdaroğlu, "Bunların kırdığı ceviz bini aştı" sözleriyle Hükümet'i eleştirirken CHP'nin halk için politika yapacağını, yatağa aç bir çocuğun girmeyeceğini, kendisinin ve yakınlarının iktidarda zenginleşmeyeceğini belirtti.

DELEGELERDEN SÖZ ALDI

İktidara yürümediklerini, adeta koştuklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, delgelere de "İktidar koşusuna hazır mısınız?" diye sordu. Salondan yükselen "Hazırız" seslerine de Kılıçdaroğlu, "Siz hazırsanız, söz veriyorum hep beraber gideceğiz. Doğuda batıda, güneyde kuzeyde yola çıkacağız. Bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine" dedi.
 
  • Beğen
Tepkiler: BktsBcr


BktsBcr

BktsBcr

Üye
hayırlı olsun..:)
 
emree17

emree17

Üye
    Konu Sahibi
amin inşallah diğerleri gibi olmaz..
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Siyasi haber...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
518
yavuzkaraca
Cevap
0
Görüntüleme
319
yavuzkaraca
spy ghost
Cevap
0
Görüntüleme
471
spy ghost
bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
381
bydexer
bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
328
bydexer


Üst Alt