Chavez geride milyar dolarlık bir soru bıraktı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Chavez geride milyar dolarlık bir soru bıraktı
Başkan Chavez'in ölümünden sonra "Venezuela'da neler olacak" sorusunun cevabı en başta enerji piyasalarını ilgilendiriyor.


Başkan Chavez'in ölümünden sonra "Venezuela'da neler olacak" sorusunun cevabı en başta enerji piyasalarını ilgilendiriyor. Milyar dolarlık bu sorunun arkasında, Venezuela'nın tekrar yabancı petrol şirketlerine açılıp açılmaması var.

Venezuela, dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervlerine sahip. Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından, enerji piyasalarının gündemine ülkenin zengin petrol yataklarının yabancı yatırımcılara açılıp açılmayacağı sorusu oturdu.

OPEC'in son verilerine göre, 297 milyar varil ispatlanmış petrol rezervleriyle Venezuela, rezerv bakımından dünya lideri. Ancak bu potansiyele karşın, ülkenin petrol üretimi Chavez'in başkanlığında neredeyse yarı yarıya düşüş gösterdi.

Venezuela Devlet Petrol Şirketi PDVSA'nın (Petroleos de Venezuela SA) petrol üretimi, 1998 yılından bu yana yüzde 25 düşüş göstererek, günlük 3 milyon varil seviyelerinden, 2.4 milyon varile indi.

Venezuela'nın petrolde "süper güç" potansiyeline sahip olduğu, ancak henüz potansiyelinin tamamını kullanmadığı vurgulanıyor. Suudi Arabistan ve Venezuela, petrol rezervleri bakımından başı çekerken, üretim konusunda ise ortada önemli bir fark bulunuyor. OPEC'in bilgilerine göre, Suudi Arabistan'ın günlük üretimi 9 milyon varil seviyelerindeyken, Venezuela'nınki sadece 3 milyon varil. 2012 yılında Suudi Arabistan, dünya petrolünün yüzde 12'sini ihraç ederken, Venezuela'nın payı yüzde 3 olarak gerçekleşti.

PANDORA'NIN KUTUSU
Enerji analistleri, Chavez'in ölümünün Venezuela petrolü için "Pandora'nın kutusunu" açtığını belirtiyor. Analistler, ülkede siyasi belirsizlik ortaya çıkarsa, bunun petrol sektörünü kötü etkileyebileceğini belirtiyor. Venezuela'nın yeni liderinin, Chavez'e paralel bir tutum sergileyip sergilemeyeceği merak ediliyor.

EXXON TERK ETTİ
1990'ların sonunda petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, Chavez'i liderliğe taşıdı. Chavez'in başkanlık koltuğuna oturmasıyla, petrolde kamu kontrolü arttı ve bunun üzerine, ABD'li Exxon Mobil ve ConocoPhillips gibi petrol devleri ülkeyi terk etti. ConocoPhillips ve Exxon Mobil, bu ülkedeki varlıklarının kamulaştırılmasıyla ilgili Venezuela'dan 40 milyar dolara yakın tazminat istemişti. Tahkim kararıyla, Exxon'a 900 milyon dolar ödendi. Chevron ise baskılara rağmen Venezuela'da kaldı.

CEO'lar Karakas'a
UZMANLAR, yeni devlet başkanı olarak Chavez'in de onayladığı Nicholas Maduro'nun isminin öne çıktığını söylerken, bu durumda ülkenin enerji politikalarının fazla değişmeyeceği de ifade ediliyor. Enerji analistleri, ülkenin petrol politikalarının bir gecede değişmeyeceğine dikkat çekerken, ekonomi gazetesi Financial Times konuyla ilgili analizinde, "Bir sürü petrol yöneticisinin önümüzdeki aylarda Karakas'a uçuş rezervasyonu yapmasını bekleyin" diyor.
25 milyarlık sübvansiyon

VENEZUELA, petrol sektörüne yeterince yatırım yapılmaması nedeniyle, daha çok ham petrol ihraç ederek, karşılığında petrol ürünleri alıyor. Benzin sübvanse edildiği için ise yapılan ithalatın faturası daha da ağır oluyor. Benzin sübvansiyonlarının, hükümete yıllık faturası ise yaklaşık 25 milyar dolar.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
410
x-scarface
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
489
x-scarface
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
445
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
378
Love Prince


Üst Alt