Cep telefonu görüşmelerinin dinlenmesini engelleyen şifreleme sistemi, hackerlar tarafından kırıldı

Sponsorlu Bağlantılar

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Cep telefonu görüşmelerinin dinlenmesini engelleyen şifreleme sistemi, hackerlar tarafından kırıldı
Cep telefonu görüşmelerinin dinlenmesini engelleyen şifreleme sistemi, hackerlar tarafından kırıldı!...




Alman hackerlar grubu, GSM hatlarında konuşmaların başkalarınca dinlenmesini engelleyen son derece gizli şifreleme sistemini çözmeyi başardı. Sistemin kodlarını kamuoyuna da açan grup, GSM Association’ın şimşeklerini üstüne çekti. Bilgisayar uzmanı Karsten Nohl liderliğindeki ekip, GSM şebekelerinin dinlemeye karşı iddia edildiği kadar güvenli olmadığını gösterme iddiasıyla beş ay önce çalışmaya başladı ve Nohl’un önceden verdiği tarihte tüm güvenlik kodlarını yayımladı.

Nohl, daha önce beyaz yakalı hackerların katıldığı bir konferansta GSM şifreleme sistemini çözeceğini de duyurmuştu.

Yaklaşık iki düzine usta bilgisayar yazılımcısı ve mühendisin yardımıyla kırılabilen A5/1 algoritması, 22 yıldır GSM şebekelerinde kullanılıyor. Cep telefonuyla yapılan görüşmelerin elektronik yolla dinlenmesini önleme amacıyla geliştirilen şifreleme sistemi, 80 kanal arasında sürekli frekans değiştirerek çalışıyor.

Kullanılan bilgisayar ağıyla tüm güvenlik kodu kombinasyonlarını bir araya toplayan Nohl, güçlü bir masaüstü bilgisayar ve 30 bin dolarlık ek teçhizatla artık tüm GSM konuşmalarının dinlenebileceğini belirtti.

Algoritmayı geliştiren, uygulama standartlarını belirleyen ve kodları saklayan GSM Association, Nohl’un kodlari kırarak kamuoyuna açıklaması karşısında küplere bindi. Kurumdan yapılan açıklamada Nohl’un eylemi “çok ciddi bir suç” olarak nitelendirildi ve İngiltere dahil pek çok ülkede ciddi şekiklde cezalandırıldığı vurgulandı.

Nohl ise gerekçelerini şöyle açıkladı: “GSM şebekelerindeki güvenlik şifrelemesi hiç de söylendiği kadar güvenilir değil. Biz de bunu kanıtladık. Umarım müşteriler konuşmalarının dinlenmesini önleyebilecek daha güvenilir bir sistem için seslerini yükseltir”.

GSM hatlarındaki görüşmelerin dinlenmesi teknik olarak daha önce de mümkündü ancak bunun için milyonlarca dolarlık bir sistem kurmak gerekiyordu. BBC’ye konuşan Cellcrypt çalışanı Ian Melkin, “Endişe verici bir gelişme. Artık küçük suç örgütlerinin de cep telefonlarını dinleyebileceği ortaya çıktı” dedi.

habertürk
 


Da®kness

Da®kness

Üye
Beni isteyen istediği kadar dinleyebilir. Gizlim saklım yok walla :D
 
LAZOFLU

LAZOFLU

Emekli Yönetici
Maşallah. Adamlar kıran kırana birşey dayanmıyor ki
 
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
Hiç birşey güvenli değil artık
 
Cs***MaN

Cs***MaN

Üye
Gerçekten öyle hiç birşey kalmadı artık herşeyi yapıyolar.....Hayatımız tehlike altında:ehe.....
 


Üst Alt