Cep Telefonları ile ilgili bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi
Cep Telefonları ile ilgili bilgiler
Cep Telefonları ile ilgili bilgiler

Bu bölümümüzde cep telefonları ile ilgili olarak cep ipuçları, gizli kodlar, cep telefonu alırken nelere dikkat edilmeli, GSM operatörlerinin en hesaplı tarifelerini tanıtmayı amaçlıyoruz. İlk olarak operatörleri tanıyalım.

TURKCELL

Türkiye'de mobil iletişim, Şubat 1994'te Turkcell'in hizmete girmesiyle başlamıştır. 27 Nisan 1998'de T.C. Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık GSM lisans anlaşması imzalayan Turkcell, abonelerine sunduğu mobil ses ve veri iletişimine dayalı hizmet ve servislerin çeşitliliğini, kalitesini ve buna bağlı olarak abone sayısını da artırarak gelişimini sürdürmüştür.

TELSIM

Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş. dünya mobil iletişim sisteminin önde gelen GSM - 900 operatörlerinden birisidir. 1993 yılında kurulan ve 1998 yılında lisans hakkını 25 yıllığına Türk Telekom A.Ş.’den devralan Telsim, sektöründe tamamı yerli sermayeden oluşan yegane kuruluştur.

AVEA

15.10.2004 tarihinde "Avea İletişim Hizmetleri A.Ş." ticari ünvanını alan TT&TİM İletişim Hizmetleri A.Ş., Türk Telekom'un GSM Operatörü Aycell'in, %51 İş Bankası Grubu ve %49 TİM ortaklığı ile kurulmuş olan İş-TİM ile birleşmesi sonucu, 19 Şubat 2004 tarihinde resmen kurulmuştur.
CEP İPUÇLARI
Cihazı Şarz Etmeden Önce Pili Deşarj Etmelimiyim
Kullanmakta olduğunuz pil, NIMH (Nikel Metal Hidrit) ise; şarj işlemi öncesinde pilin tam olarak bitmesi tavsiye edilmektedir. Düşük ağırlıkta yüksek kapasite sağlamakta olan bu tür pillerin performansını yüksek tutabilmeniz için, haftada 1 veya 2 defa deşarj edilmesini sağlamanı gerekmektedir. Kullanmakta olduğunuz pil, Li-iyon (Lityum İyon) ise, şarj işlemi öncesinde deşarj etmek gibi bir zorunluluğunuz olmamakla beraber, istediğiniz an şarj edebiliyor olma sansınız mevcuttur.
Telefon Şarz Edilirken Açık Tutulmalı mıdır ?
Ericsson 337,388,318 modellerinin hızlı şarj olabilmesi ancak açıkken mümkündür. Diğer model ve marka telefonlarda, cihazın şarj için açılmasına gerek olmamakla beraber; cihaz kapalı iken de şarj edilebilir. Şarj esnasında çağrı gelmesi halinde, görüşme gerçekleştirilebilir.
Mesaj Gönderemiyorum
Telefonunuz vasıtası ile yazılı mesaj gönderebilmek için öncelikle bağlı bulunduğunuz operatörünüze (Turkcell vb.) yazılı mesaj göndermek istediğinizi bildirmeniz gerekir.

Ericsson model telefonlar için;

Bunun için telefonunuzun "Mesaj" mönüsünden "Seçenekler" alt mönüsüne girilerek, servis merkezi numarası girilir. (+905329010000) Bu Ericsson'un bazı modellerinde gönder mönüsünden girilerek işlem yapılır.

Siemens model telefonlar için;

Mönüden mesaj fonksiyonunun seçilmesi sonrasında "Mesaj ayarları" mönüsünden "Servis Merkezi" seçeneği girilerek servis merkezi numarası (+905329010000) kaydedilir.

Alcatel model telefonlar için;

One Touch Db modellerinde "Mesaj Listesi" seçeneği içerisinde iken, opsiyon tuşuna basılması halinde "Hafıza" adı altında mönü açılacaktır. Yan tuşlardan "Ayar" mönüsüne ulaşılarak, opsiyon tuşu ile onaylanması sonrasında, açılacak olan mönüde "Operatör" seçeneğine girilerek onay tuşuna basılıp servis merkezi (+90532901000) numarası girilir.

One touch 300 serileri için; mesaj tuşunu basili tuttuğunuzda "Mesajlar" adı altında bir mönü açılır. Mönüden 8 tuşuna basarak "Ayarlamalar " alt mönüsüne ulaşılması sonrasında, "Servis merkezi" seçeneğine ulaşılarak, servis merkezini onaylanıp servis merkezi (+905329010000) numarası girilir.
Sesle Cevaplama (Ses Kodlamaları) Sağlıklı Çalışmıyorsa
Sesle cevaplama (ses kodlamaları) sağlıklı çalışmaması sorunu genel olarak, mevcut sesli arama kodlarının sesli ortamlarda girilmesinden kaynaklanmaktadır. Böyle bir problem ile karşılaşılması halinde, öncelikle sesli arama kodlarına ait girişlerin sessiz bir ortamda yinelenmesi, problemin devam etmesi halinde yetkili servise başvurulması gerekmektedir.
Ekranda "Ücret Bilgisi Yok" İbaresi Beliriyorsa
Telefonunuzun ana mönüsünde, "Çağrı Bilgi" adı altında bir alt mönü bulunmaktadır. Bu mönü, ücret bilgisi ve çağrı süre bilgisini içermekte olup, Türkiye'de bulunan sim kart operatörlerinin ücret bilgisini desteklememesi sebebi ile kullanılamamakta olan bir mönü özelliğini taşımaktadır. Eğer bu mönüyü aktif durumda ise, her görüşmeniz sonrasında "Ücret bilgisi yok" ibaresi görülecektir. Yapmanız gereken "Ayarlar" mönüsünden, "Çağrı Bilgi" alt seçeneğine ulaşarak; "Ücret Bilgisi" yerine "Süre Bilgisi" aktif duruma getirilir. Böylece her çağrı sonrasında, mevcut süre bilgisini ekranda görebilirsiniz.
Telefonda Yönlendirme (Telesekreter ve Numaraya) Mönüsünün Aktif Edilmesi
Telefonunuz TR Turkcell konumunda iken; **62*7533# girip "yes" tuşu vasıtası ile onaylamak kaydı ile telesekreter servisini aktif hale getirebilirsiniz.

7532 arayarak gelen mesajlarınızı dinleyebilir, #002# girip, "yes" tuşuna basarak telesekreter servisinizi iptal edebilirsiniz.

Herhangi bir numaraya yönlendirme yaparken ise; **62*Yönlendirme numarası (alan kodu girilerek) # (Örnek: **62*02122871717#) girip "yes" tuşu ile aktif hale getirebilirsiniz. İptal işlemi için ise; #002# girilerek "yes" tuşu ile yönlendirme iptalini gerçekleştirebilirsiniz.
Pil Tam Olarak Şarz Olmasına Rağmen , Pil Şarz Göstergesi Dolu Gösteriyors
Siemens cep telefonu modellerinde, pilin %70'ini içeren bölümün şarj olması halinde şarj göstergesi dolu gösterir ancak şarj işlemi devam etmektedir. Şarj işleminin sona erdiğini, pil göstergesindeki hareketli okun sabit bir ok haline dönüşmesinden anlayabilirsiniz.
Telefonunuz İle Bazı Çağrılar Yapılamıyorsa
Telefonunuz üzerinde kısıtlama işlemi yapmış olabilirsiniz. Kısıtlamalar mönüsünden yapmış olduğunuz kısıtlamayı iptal etmelisiniz.
Zarf İşareti Yanıp sönüyor ve Mesaj Gönderilemiyorsa
Mesaj kutunuz, hafızasında yer almakta olan mesajların adedi sebebi ile mesaj gönderim ve mesaj alma işlemlerinize izin vermemektedir. Okuduğunuz, sakladığınız ve gönderdiğiniz mesajları gözden geçirerek, bir kısmını silmeniz sonrasında zarf işareti yok olacak ve mesaj işlemleri aktif duruma geçecektir.
Telefonunuzun Dil Seçimi Bilinmeyen Bir Dile Dönüştüyse
Telefonunuz TR Turkcell 'de iken; *#0000# girdiğinizde telefonunuzun dili otomatik olarak İngilizce’ye dönmüş olacaktır .Menülerdeki dil seçeneğinde, istediğiniz dili seçebilirsiniz.
Ekranda "Faks -Ses" Mesajı Yazıyorsa
Bu problemin giderilmesi için, cihazınızın ana mönüsünde yer almakta olan "Ayarlar" mönüsünden " Faks - Data " seçeneği aktif hale getirilir ; ana mönü içerisinde "bir sonraki çağrı" bulunur. "Faks -Data" seçeneği iptal edilerek "ses" seçeneği aktive edilir. Bu işlemden sonra "Ayarlar" kısmında yer alan "Faks-Data" tercihi kapatılır. Faks -Data kapatıldığında bir sonraki çağrı mönü içinde görünmüyor durumda olacaktır.
Ses Bağlantısının Kaybolmasına Rağmen Bağlantı Süresi İlerliyorsa --------
Bu gibi arızaların sebebinin, mevcut şebeke problemlerinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Cihazınızın şebekeyi bulma konusunda yasamakta olduğu bir problem olabileceği gibi, sim kart veya sim kart operatörünüzdeki geçici bir arızadan kaynaklanıyor olabilmesi muhtemeldir. Cihazınızı yetkili teknik servis kontrolünden geçirtmenizi ; kartınızı ise operatörünüze başvurmak kaydıyla test ettirmenizi öneririz.
Kapanma Problemi
Cihazınızda kapanma probleminin yaşanıyor olmasının muhtemel sebepleri, pil ile telefon arasındaki teması sağlamakta olan konvektörler, şarj aletiniz veya cihazınız olabilir. Mevcut sorunun gerekçesi dahilinde tespit edilmesi ve çözüme kavuşması için yetkili teknik servise başvurmanız gerekmektedir.


Pil Oturmuyorsa
Kullanmakta olduğunuz pilin sabit olmaması *** olarak karşılaşılan bir durumdur. Modeller bazında kullanılması önerilmekte olan piller çeşitlilik gösterilmekte olup; teknik ve görsel özelliklerine göre, ince, ultra ince, yüksek kapasiteli pil gibi kategorilere ayrılmaktadırlar. Bu pillerin, telefon kasasına sabitlenmesi ayni sıkılıkta olmamakla beraber, bu problemi yasamakta iseniz; kullanmakta olduğunuz cihaza ait standart pil tedarik etmek kaydıyla, çözüme kavuşabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz pil, cihazın kapanmasına sebebiyet verecek ölçüde oynamalara sahip ise, sorunun kökeninin tespiti için (telefon kasası, pil), yetkili teknik servise başvurmanız gerekmektedir.


Zil Sesi Problemi
Zil çalmama problemi ile karşılaşılması durumunda, zil sesinin aktif durumda olduğu teyit edilmelidir. Aktif olmasına rağmen ayni sorun devam ediyorsa, teknik servise danışmanız gerekmektedir.
Karşı Taraftan Ses Gelmiyorsa
Karsıdan ses gelmemesi halinde, öncelikle ayarlar mönüsünden, kulaklık sesinin kısık olup olmadığı kontrol edilmeli, eğer sorun bu şekilde çözüme kavuşmuyor ise, yetkili teknik servise başvurulması gerekmektedir.
Telefon Ekranında Sadece Şarj ,Yabancı Pil Yazısı Çıkıyorsa
Ericsson markası son çıkan modellerinde kullanmakta olduğu yeni bir teknoloji sayesinde, kullanılmakta olan pile şarj süresi, konuşma ve stand by süresi ile ilgili veri aktarımını sağlamaktadır. Bu özelliğe sahip telefonlarda, orijinal olmayan aksesuar kullanımının söz konusu olması halinde ; cihaz, "yabancı pil ,sadece şarj yazısı" uyarı yazısı ile yabancı aksesuar kullanımı konusunda bilgi vermektedir.


Telefon Şarzı Çabuk Bitiyorsa
Şarj süresi sizin için bir problem teşkil ediyor ise öncelikle telefon aydınlatması işleminin otomatikte olup olmadığı kontrol etmeniz; eğer aktif durumda değil ise aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Çünkü aydınlatması açık cihazların şarj süresi, büyük ölçüde azalmaktadır.

Cihaz aydınlatması kontrol edildikten sonra, (eğer sorun aydınlatmadan kaynaklanmıyor ise) cihazınızın, pil ve şarj cihazı beraberinde olmak üzere yetkili teknik servise mevcut test ve ölçümlerin yapılması için teslimi gerekmektedir. Sorunun, pil yahut şarj cihazından kaynaklanması gibi bir durum söz konusu olabileceğinden, telefonununuzun ne kadar sürede şarjının bittiğini bildirir iseniz, tetkik ve tamirinde kolaylık sağlarsınız.

Not: Kullanım kitapçıkları yada broşürlerdeki sürelerin ölçümü; telefon şebeke bulur vaziyette iken sabit bir durumda ve çağrı trafiğinin olmadığı bir ortamda yapılmaktadır. Kullanıcının sürekli ortam ve mevkii değiştiriyor olması, çağrı trafiği olmasa dahi şarj süresini olumsuz etkiler. Sebebi, cihazın sürekli baz istasyonları ile haberleşir durumda olması, bir baz istasyonundan diğerine transferi esnasında güç tüketimi artmaktadır.


Telefon Açılmıyor
Telefonun şarjının bitmemiş olmasına rağmen, bu problem yaşanıyor ise, pilinde sorun yaşanıyor olması muhtemeldir. (Telefonlar, ambalajından çıktığında bu tür aksaklıklar yasayabilmektedirler, cihaza ait pilin şoklanması sonrasında, şarj işlemi gerçekleştirilmek kaydı ile gerekli düzeltme işlemi yapılmaktadır.)

Mevcut arızanın, cihazdan kaynaklanıyor olması halinde, yetkili teknik servislere başvurmanız gerekmektedir.

Telefon Kilidi
Cihazınızda iki türlü kilit vardır:

1.kilit Pin kilidi (Pin kodu) : Bu kod, hattınızın isteğiniz dışında, izniniz olmadan kullanılmasını önlemek için kullanılır. (Pin kodu sorunları ile ilgili bilgi için sim kart problemleri bölümüne başvurabilirsiniz.)

2.kilit Telefon kilidi :Bu kilit, telefonunuzun kaybolması durumunda, yanlış kod girilmesi halinde kendini bloke etmesini sağlar. Telefonunuzun kilit kodu fabrika çıkış aşamasında Ericsson modellerinde "0000" olarak; Nokia modellerinde "12345" olarak belirlenmiştir.

Eğer fabrika kilit kodu değiştirilmiş bir telefonun kod bilgilerini kaybetmiş durumda iseniz, hangi marka cihaz kullanıyorsanız o markaya ait genel müdürlüklere başvurmanız gerekmektedir. Yetkisiz herhangi bir serviste, telefon kilidinin açtırılması durumunda, telefonunuza ait garanti süresi, garanti şartlarının ihlali nedeniyle otomatik olarak bitmiş varsayılacaktır.

Ericsson telefonlar için; 0212 286 06 06 (Ericsson Genel Müdürlüğü)

Siemens telefonlar için; 0216 571 89 89-90 (Simko)

Nokia telefonlar için; 0216 416 01 50

Alcatel telefonlar için;0216 420 75 24 -420 75 00


Sadece 112 (112 only)
Kendi bağlı bulunduğunuz şebekeye ait kapsama alanı dışında bulunuyor ve diğer şebekelere ait kapsama alanını kullanıyor iseniz; cihazınızın ekranında "sadece acil çağrı" yazısı belirir. Bu mesaj ,sadece acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezini arayabilir durumda olduğunuz anlamına gelmektedir.


Şebeke Bulamıyor
Şebeke yok problemi ;GSM şebekesiyle bağlantı kurulamamasından kaynaklanmaktadır. Kullandığınız sim kartta ya da geçici süre için kart operatörünüzde problem olabilir . Eğer bulunduğunuz yerde operatörünüzün (Turkcell vb.) baz istasyon sayısı, kullanıcı sayısına yetebilecek yoğunlukta değil ise; cihazınızda şebeke alış gücü düşüklüğü ya da şebekeye ulaşamama problemleri yaşanabilir. Fakat bu problemi sürekli yasıyorsanız, telefonunuzda mevcut bir arıza olabilir. Cihazınızı, yetkili servisine götürmeniz gerekmektedir.


Sim Kart Okumuyor
Sim kartınızda bir problem olabilmesi muhtemeldir. Testi: Telefonunuz , diğer sim kartlar ile ayni problemi yasıyor ise sorun telefondan kaynaklanmaktadır. Telefonunuzu yetkili servisine götürmeniz gerekmektedir. Telefonunuz, diğer sim kartlar ile problem yasamıyor ise, sorun kartınızdan kaynaklanmaktadır. Sim kartınızda meydana gelen problemlerle ilgili, bağlı bulunduğunuz kart operatörünüze başvurmanız gerekmektedir. TURKCELL(İstanbul):

Tel:0212 313 10 00

Faks:0212 313 10 10

Sim Kart Bloke
Pin numarasının 3 defa yanlış girilmesi halinde, sim kartınız kilitlenir. Bu sorunla karsılaştığınız takdirde, GSM aboneliğiniz sırasında tarafınıza verilen şifrelerden PUK numarasını girmeniz gerekmektedir. (**05*puk numarası*yeni pin*yeni pin #). Kart kilidi açmada kullanılan puk numarasını 10 kez yanlış girdiğiniz takdirde, sim kartınız kalıcı şekilde bloke olur. Sim kartınızın aktif hale gelebilmesi için, Turkcell abone merkezlerine başvurarak 1 gün içinde ya da Turkcell merkezlerine başvurarak ayni gün yeni sim kartınızı alabilirsiniz.

TURKCELL(İstanbul):

Tel:0212 313 10 00

Faks:0212 313 10 10
 

senoleker

Üye
Sayfanın başında "yönlendirme aktif ile ilgili bilgiler" yazıyor ama bu sayfada "yönlendirme aktif" ile ilgili bir şey göremiyorum. Nerededir acaba?

 


Üst Alt