Cem Sultan Macerası

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Cem Sultan Macerası
Fatih Sultan Mehmed'in küçük oğlu olan Cem, 22 yaşlarında Karaman valisi iken babası vefat etmişti (1481). Sadrazam Karamanlı Mehmed Paşa hem Cem'e hem de Cem'in ağabeyi ve Amasya valisi olan Bayezid'e haber yollamış, haberi daha önce alan II. Bayezid gelip tahtta yerini almıştı. Cem, padişahlığın kendi hakkını olduğunu iddia ederek kuvvetleriyle Bursa üzerine yürüdü ve orada üç haftalığına hükümdarlık yaptı. Kardeşine de haber salıp memleketin aralarında taksimini istedi. Bu teklifi yersiz bulan Bayezid, ordusuyla Cem'in üzerine gitti ve Bursa ovasında onu yenilgiye uğrattı. Bunun üzerine Cem Sultan süratle Konya'ya döndükten sonra, ailesini alarak Kahire'ye gitti ve orada iyi karşılandı. Oradan hacca gidip tekrar Kahire'ye döndü.

Bazı paşaların tahrikiyle Cem Sultan tekrar ayaklandı ve Ankara'ya kadar geldi. Bayezid'in kuvvetli ordusundan çekinerek Taşeli'ne gitti. Bayezid Cem'e, şehzadelik gelirini de alarak Kudüs'te ikamet etmesini teklif etti. Fakat o saltanat arzusu ve boş ümitlerle Rodos şövalyelerine sığındı (1482). Bir ay sonra Fransa'ya, orada yedi yıl göz hapsinden sonra Roma'ya götürülüp Papa'ya teslim edildi (1489).

Osmanlılar aleyhinde Cem'den istifade etmek isteyen Papa, ona Hıristiyanlık teklifinde bulundu, fakat kesin bir dille red cevabı aldı. Talihsiz şehzade 1495 Şubatında İtalya/Napoli'de -zehirlenme sonucu- otuz altı yaşında vefat etti. Cesedi 1499'da oradan getirilip Bursa/Muradiye'de gömüldü.

Şairliği de olan Cem, bir ara biraderi Sultan Bayezid'e şu beyti göndermiş:

Sen bister-i gülde yatasun şevk ile handân

Ben kül döşenem külhan-ı mihnette sebeb ne?

(Sen neşe ve sevinçle gül yataklarında yatarken, ben zahmet küllüklerinde neden kül döşeneyim?)

Sultan Bâyezîd de ona şöyle cevap vermiştir:

Çün rûz-i ezel kısmet olunmuş bize devlet

Takdire rıza vermeyesun böyle sebeb ne?

Hâccü'l- Haremeynum diyuben da'vi kılarsun

Bu saltanat-ı dünyevîye bunca taleb ne?

(Çünkü kader hükümdarlığı bana nasip etmiş, öyleyse takdire rıza göstermeyişin niye? Bir taraftan Haremeyn'i haccettim dersin, diğer taraftan dünya saltanatına bu düşkünlük neden?)

İ.H. Uzunçarşılı: Osmanlı Tarihi, 2/162-174; İ.H. Danişmend: Osmanlı Tarihi Kronolojisi, 1/369 vd.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt