Çatalhöyükte Bulunan Resimler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

teribogart

Üye
    Konu Sahibi
Çatalhöyükte Bulunan Resimler
Çatalhöyük’te 9.000 Yıllık Geçmişe Sahip Resimler Bulundu

Anadolu’nun en önemli arkeolojik kazı alanlarından ’te Yapı Kredi’nin desteğiyle sürdürülen kazı çalışmalarında bu yıl 9.000 yıllık geçmişe sahip resimler bulundu. Anadolu uygarlık tarihini anlamak için çok önemli ipuçları taşıyan bu resimler, 2007 yılında keşfedilen M.Ö. 6700 yılına ait çömlekten sonra ortaya çıkarılan en önemli bulgu olarak kabul ediliyor.
Başkanlık görevini Prof. Ian Hodder’ın yürüttüğü nda, yaklaşık 8000 kişinin yaşadığı bu erken dönem kentini gün ışığına çıkarmak için bir Türk bir de uluslararsı ekip görev yapıyor. Ian Hodder, son dönemin en önemli bulgusu sayılabilecek 9 bin yıllık resmi, evlerden birinin hala sağlam kalan 2,5 metre yüksekliğindeki duvarında bulduklarını belirtti. Beyaz kille kaplanmış olan duvarın ortasında kırmızıya boyanmış bir oyuk ve bunun içinde de obsidyen ok başları bulunduğunu belirten Hodder şöyle devam etti:

“Çatalhöyük’te yaşayanlar, evlerinin ocaktan çıkan isle kaplanmasını önlemek için duvarlarını beyaz kille kaplardı. O nedenle bu katmanların her biri kazı sırasında, özenle, tek tek çıkarıldı. Bu oyuğun altındaki panelde duvarın boyandığı ve bu kırmızı boyanın hala taze olduğu görülüyordu. Bu sene ortaya çıkan diğer bir heyecan verici bulgu ise, bir buzağı kafasının kırmızıya boyanarak başka bir evdeki oyuğun üzerine asılmış olmasıydı. Bu hayvan kafası, altında 9 adet mezarın bulunduğu platformun üzerine yerleştirilmiş şekilde duruyordu. Evlerde, ölenlerin gömüldüğü alanlarda sıklıkla çeşitli resimlere rastlıyoruz. Bu resim ve objelerin, o dönemde yaşayan insanların ölenlerle iletişim kurmasının bir yolu olduğunu düşünüyoruz.”

Yapı Kredi’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Çatalhöyük kazılarında görev almak üzere bu yaz 22 ülkeden 122 kişi Türk ekibe katılmak üzere geldi. Diğer ana sponsorun Boeing olduğu Çatalhöyük kazıları Shell tarafından da destekleniyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Çatalhöyük Kazı Alanı’nın ana listeye girmesi için kısa süre önce Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da bir çalışma başlatıldı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
235
Eren Değerli
Cevap
15
Görüntüleme
527
MAERKEK


Üst Alt