Çarpanlara Ayırma

  • 19 Nisan 2010
  • 449 Okunma
  • 0 Cevap

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. A. ORTAK ÇARPAN PARANTEZİNE ALMA

    A(x) . B(x) ± A(x) . C(x) = A(x) . [B(x) ± C(x)]
    En az dört terimi olan ifadeler ortak çarpan parantezine alınacak biçimde gruplandırılır, sonra ortak çarpan parantezine alınır.,????:

    < Resmi açmak için tıklayın >



    B. ÖZDEŞLİKLER

    1. İki Kare Farkı - Toplamı
    i. a2&#8211;b2=(a&#8211;b)(a+b)
    ii. a2+b2=(a+b)2&#8211;2ab ya da
    a2+b2=(a&#8211;b)2+2ab dir.

    2. İki Küp Farkı - Toplamı
    i. a3&#8211;b3=(a&#8211;b)(a2+ab+b2) ????:

    < Resmi açmak için tıklayın >


    ii. a3+b3=(a+b)(a2&#8211;ab+b2)
    iii. a3&#8211;b3=(a&#8211;b)3+3ab(a&#8211;b)
    iv. a3+b3=(a+b)3&#8211;3ab(a+b)

    3. n. Dereceden Farkı - Toplamı
    i) n bir sayma sayısı olmak üzere,
    xn &#8211; yn = (x &#8211; y) (xn &#8211; 1 + xn &#8211; 2 y + xn &#8211; 3 y2 + ... + xyn &#8211; 2 + yn &#8211; 1) dir.
    ii) n bir tek sayma sayısı olmak üzere,
    xn + yn = (x + y) (xn &#8211; 1 &#8211; xn &#8211; 2y + xn &#8211; 3 y2 &#8211; ... &#8211; xyn &#8211; 2 + yn &#8211; 1) dir.

    4. Tam Kare İfadeler
    i. (a + b)2 = a2 + 2ab + b2
    ii. (a &#8211; b)2 = a2 &#8211; 2ab + b2
    iii. (a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab + ac + bc)
    iv. (a + b &#8211; c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab &#8211; ac &#8211; bc)
    n bir tam sayı olmak üzere,
    (a &#8211; b)2n = (b &#8211; a)2n
    (a &#8211; b)2n &#8211; 1 = &#8211; (b &#8211; a)2n &#8211; 1 dir.,
    (a + b)2 = (a &#8211; b)2 + 4a

    5. (a ± b)n nin Açılımı

    Pascal Üçgeni

    (a + b)n açılımı yapılırken, önce a nın n . kuvvetten başla¤¤¤¤¤ azalan, b nin 0 dan başla¤¤¤¤¤ artan kuvvetlerinin çarpımları yazılıp toplanır.
    Sonra n nin Paskal üçgenindeki karşılığı bulunarak katsayılar belirlenir.
    (a &#8211; b)n yukarıdaki biçimde yapılır ancak b nin; çift kuvvetlerinde terimin önüne (+), tek kuvvetlerinde terimin önüne (&#8211; işareti konulur.
    (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
    (a &#8211; b)3 = a3 &#8211; 3a2b + 3ab2 &#8211; b3
    (a + b)4 = a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 +b4
    (a &#8211; b)4 = a4 &#8211; 4a3b + 6a2b2 &#8211; 4ab3 + b4
    C. ax2 + bx + c Biçimindeki Üç Terimlisinin Çarpanlarına Ayrılması
    1. a = 1 için,
    b = m + n ve c = m . n olmak üzere,
    x2 + bx + c = (x + m) (x + n) dir.
    [/I][/FONT]
     


    Yazan: Albert Einstein
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
Yüklüyor...
16/11/2018 - 02:16