''Carl Zeiss(Zeiss),Purview ve Diğerleri''

Sponsorlu Bağlantılar

saylhamiosun

Üye
    Konu Sahibi
''Carl Zeiss(Zeiss),Purview ve Diğerleri''
Merhabalar sevgili dostlarım,bugünkü konumuz itibariyle;Uzun zamandır çeşitli platformlarda parça parça,birbirinden bağımsız yorum ve makalelerle +/-'leriyle bahsi geçen,zaman zaman kıyaslanan mobil dünyanın olmazsa olmazlarından ''KAMERA TEKNOLOJİLERİNİ'' elimizden geldiğince tek başlık altında,gerek soru/cevap,gerekse de fikir telakkisi yaparak sizlerinde katılımıyla nihayete erdirmeyi deneyeceğiz.

Akıllı telefonların ve bu telefonlara konumlandırılan kamera teknolojilerinin biz son kullanıcıya göz kırpmaya başladığı dönemlerden ilk aklımıza gelen marka kuşkusuz ki,hepimizinde farkında olduğu üzere NOKİA ve Carl Zeiss(yanılmıyorsam 2007'den beri) birlikteliğidir.

Not: Carl Zeiss oluşumunun NOKİA birlikteliğinden önceki mobil dünyaya yönelik evveliyatını bilmediğimden,ilk aklıma gelen birliktelik ile giriş yapmak istedim.Muhakkak ki ilerleyen paragraflarda diğer arkadaşlarımız tarafından gerekirse aydınlatılacağız.

Göz açıp kapayıncaya kadar o dönemlerden içinde bulunduğumuz yıllara göz attığımızda;Aynı platformun diğer oyucuları da kamera ve bileşenleri adına oldukça güzel yenilikler sunarak,kendi paylarına düşeni gerçekleştirmeye çalıştılar ve çalışıyorlar.

Biz son kullanıcıların ağzına pelesenk olan ''megapiksel'' teriminin devamında,fotoğrafçılığın ve bu teknolojinin belki de belkemiğini oluşturan ek bileşenleri de hafızalarımızda yer etmeye başladılar.''Optik'' gibi ''Diyafram'' gibi ''OİS'' gibi,''Lens'' gibi....

Profesyonel fotoğrafçılıkla ilgilenen arkadaşlarımızın altından girip üstünden çıktıkları bu birbirleriyle bayağa ilişkili terimlerden,biz mobil dünyanın son kullanıcılarının en çok muhattab olduğu,kıyaslamaya giriştiği ve zaman zaman da böbürlendiği terim ise ''Megapiksel''.

Konumuzun girişinde kamera teknolojilerini ve bileşenlerini,bunların birbirlerine üstünlüklerini,ortak yanlarını mobil dünya çerçevesinde konuşacağımızı belirtmiştim.

Bize sunulanlar dahilinde ve gözümüzün alabildiğince geldiğimiz noktaya bakıldığında ölçeklemeler şu şekilde; 5 megapiksel,8 megapiksel,13 megapiksel,16 megapiksel,20 megapiksel ve 41 megapiksel..

Peki;
Megapiksel nedir,yapabilecekleri ve amacı nedir?
Optik nedir,yapabilecekleri ve amacı nedir?
Diyafram nedir,yapabilecekleri ve amacı nedir?
OİS nedir,yapabilecekleri ve amacı nedir?
Lens nedir,yapabilecekleri ve amacı nedir?

Tüm bu sorular ve dahasının yanısıra;Konu başlığı itibariyle ve hemen girişte ipucunu vermiş olduğum üzere,geldik en önemli noktaya ve beraberinde aklımıza geelen sorulara...

Mobil platformlar itibariyle birbirinden özellikli ürünler ve onlara eşlik eden görüntü yenilikleri biz son kullanıcılara meteor yağmuru şeklinde sunuluyor.Gelişmelerin AR-GE kısmına bizzat şahitlik edemesek bile,bilir kişilerin rapor ve açıklamaları,doğru kaynakların sunduğu çeşitli makaleler ile aydınlanmaya çalışıyoruz.

Fakat yanılmıyorsam birçoğumuz bu gelişmeleri takip ederken ve deneyimlerken,senelerdir bir noktaya geldiğimizde şöyle bir yutkunum 2 dakika durup düşünüyoruz.

''Carl ZEİSS ve PURVİEW'' ikilisi....

İşte dostlar,nihayetinde cevabını merak ettiğim ve birçoğumuzun da ettiğine inandığım o sorular;

Soru 1: Carl Zeiss ve Purview nedir,böylesi donanımsal ve yazılımsal bir bileşimin kalitesi,sürdürülebilirliği,gücü ve sektördeki kalıcılığı nereden geliyor?

Soru 2: Carl Zeiss ve Purview teknolojilerini mobil çerçevede bakıldığında NOKİA birlikteliği ile tanıdık.Yıllardır süre gelen bu birlikteliğin neden başka iştirakçileri (Apple,Samsung,HTC,LG v.s.) yok,tercih meselesi mi,yoksa NOKİA ile yıllardır süre gelen farklı bir protokolleri mi var?

Soru 3: Apple,Samsung,HTC,LG gibi firmalar gerek donanımsal,gerekse de yazılımsal anlamda (çeşitli ortaklıklarla da) çalışmalar yaptıkları halde neden ''Carl ZEİSS ve PURVİEW'' seviyesine ulaşamıyorlar ve neden daima ''Carl ZEİSS,PURVİEW ve diğerleri'' şeklinde bir kıyasamaya mağruz kalıyorlar.

Kısacası diğerlerinin ''acaba nerede hata yapıyoruz,eksik olan ne,nasıl üstesinden gelebiliriz,onlar neyi doğru yapıyorlar acaba?'' şeklindeki soruyu kendi kendilerine sormalarının ve bu soruların doğru cevapları üzerinden hareket etmeleri gerekmiyor mu?

Birkaç örnek göstermek gerekirse eğer(ki -/+ örnekler daha da çoğaltılabilir);
1. Geçmişten bugüne geldiğimizde Nokia 808 Purview'in hala parmakla gösteriliyor olması.
2. Son dönem cihazlarından Nokia Lumia 930'un aşağıdaki linkte de görebileceğiniz üzere,fotoğraf performansları adına lanse edilen başarısı.

3. Yine Nokia Lumia 930'un,son dönem cihazlarından Samsung Galaxy S6 ile karşılaştırıldığında gösterdiği ''OİS'' başarısı.


Açıkçası diğerlerinin ''acaba nerede hata yapıyoruz,eksik olan ne,nasıl üstesinden gelebiliriz,onlar neyi doğru yapıyorlar acaba?'' şeklindeki soruyu kendi kendilerine sormalarının ve bu soruların doğru cevapları üzerinden hareket etmeleri gerekmiyor mu?

Not: 2. soru itibariyle akıllara şu gelebilir;''kullandıklarımız birer akıllı telefon,hiçbirimiz profesyonel fotoğrafçılar değiliz ki''...
Elbette haklısınız,fakat bir bütünlük sözkonusuysa bizlere sunulanlarda sanıyorum detaylar ve ince nüanslar da bir o kadar önemlidir,değerlidir öyle değil mi?

Bitirirken hemen belirtmeliyim ki;Yanlış anlaşılmamak adına söylemeliyim ki ''Nokia'',''Carl Zeiss'' ve ''Purview'' terimlerinin konu başlığında ve içeriğinde sık sık geçtiğinin farkındayım.

Sizlerden rica ediyorum ''fanatiklik'' yada ''algıda çekicilik'' olarak adledilmesin.Uzun bir makale olduğunun ve istisnalar hariç birçoğunuzun sıkılacağından,elinin tersiyle iteceğinden ve cep telefonlarıyla kahve konaklarında,barlarda,parklarda yer bildirimi yapmayı tercih edeceğinden de eminim.''AZ OLSUN ÖZ OLSUN,MUAFFAK OLDUĞUMUZ KALAN SAĞLAR BİZİMDİR''

Keyifli bir sohbet ve tadı damağımızda kalacak verimli bir tartışma olması dileğiyle,hepinize şimdiden anlayış ve katılımınızdan dolayı çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:
adanalı1

adanalı1

Üye
Carl zeiss ve purewiev google android ile is birligi icinde olsa.ortaya cikacak projenin buyuk ilgi cekecegini ve piyasadaki diger kamerali cihazlari yerle bir edecegini az cok tahmin edebiliyorum.
 


Üst Alt