Çalıkuşu Romanının Özeti Kısaca

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Çalıkuşu Romanının Özeti Kısaca
Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri Çalıkuşu'nun kısaca özeti şöyle...

Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Feride Besime teyzesinin yanında büyür. Fransız Kız lisesinde okurken yaramazlıkları nedeniyle arkadaşları ona Çalıkuşu adını takarlar.

Teyzesinin oğlu Kamuran Feride'ye aşık olur. Feride'de onu sevmektedir. Kamuran'ın evlenme teklifini kabul eder ancak evlilik tarihinden bir kaç gün önce bir kadın Feride'ye Kamuran hakkında bazı gerçekler anlatır. Kamuran İsviçre'de yaşadığı dönemde hasta bir bayan olan Münevver'e evlenme sözü vermiştir. Feride bu gerçeği öğrenip mektupları okuduktan sonra evlenmekten vazgeçer ve evden kaçar.

Hayatına yeni bir yön vermek zorunda kalan Feride Anadolu'ya öğretmen olarak atanır. Kimsenin onu bulamayacağı Zeyniler Köyünde öğretmenlik yapmaya başlar. Yeni hayatında pek çok zorlukla karşılaşan Feride öğrencilerini çok sever ve onlar sayesinde hayata yeniden tutunur.

Munise adındaki küçük öğrencisi Feride için çok özeldir ve onu evlat edinir. Yaşlı bir doktor olan Hayrullah Bey ile tanışır... Hayrullah bey Ferideye çok değer verir ve onun iyi bir yerlere gelebilmesi için elinden geleni yapar.
Zeyniler köyündeki okul bir denetim sonucunda kapatılır ve Feride Kuşadasında bir okulda öğretmenlik yapmaya başlar. Hayrullah beyde emekli olmuş ve Kuşadasına yerleşmiştir. Birgün evlat edindiği Munise hastalanır ve ölür. Bu olaydan sonra Hayrullah bey ile Feride hakkında dedikodular alır başını gider. Doktor kızı gibi sevdiği Feride'ye kötü söz gelmemesi için sadece kağıt üzerinde bir evlilik yapmaya ikna eder.

Feridenin tuttuğu günlüğü okuyan Doktor Hayrettin Bey bunu bir zarfın içine koyar ve ölümünden sonra Kamuran'a verilmesini vasiyet eder. Yaşlı bir adam olan Hayrettin bey öldükten sonra Feride zarfın içinde ne olduğunu bilmeden zarfı Kamurana teslim eder. Günlüğü okuyan Kamuran Hayrettin beyin tavsiyelerine uyar ve Feride'yi bir daha kaybetmemek üzere kazanmaya çalışır.

Romanın sonunda Kamuran ve Feride evlenir ve mutlu bir yuva kurarlar.
 

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
564
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez


Üst Alt