Bye bye türkçe :(

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Berlin Boleyn

Konu Sahibi
Bye bye türkçe :(
Aşağıda yıllar içinde Türkçe'de nasıl bozulmalar olduğunu gösteren çarpıcı bir metin var!

Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonrakendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006

"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar
yu yavrum?'"

Yıl: 2026

"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

NOT:ESER SAHİBİ OKTAY SİNANOĞLU BUNU BİLEREK BURAYA KOYDUM HERKESİN OKUMASI İÇİN.

Tepkiler: |Elena|, haltie, kacaksevgilim ve 6 diğerleri
çok doğru teşekkür ederim arkadaşım

Cynical

Üye
Daha önce verilmişti sanırım...

Berlin Boleyn

Konu Sahibi
teşekkür eden arkadaşlar sağolasınız

Catty

Emekli Yönetici
Son bölümdeki Türkilizce metin güzeldi

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Teşekkürü hak eden güzel bir konu olmuş ne kadar abazan kelimesine abaza da desem böyle karışık bir türkçe kullanmıyorum ... Cepten bu kadar yapabiliyorum

Salihyet

Üye
Bu konuyu üye iken açmıştım ve o zaman bir bayan adminle tartışmam olmuştu Gerçekten çok üzücü, işin içinden çıkılacak gibi değil..

Güzel konu..

Teşekkürler Boleyn..

TDK o kadar iyimser ki, Türkçe'mizin çevresini kuşatan yabancı kelimelerin yerine kullanacak kelimeler türetemediği gibi, milletimizin diline yerleşmesini bekliyor, sonra da hooopp Türkçe'mize kabul ediliyor...

Çok vahim bir durum..

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Evet mustafa abi haklısın mesela cd yerine bir süre sonra tekerlek ismini cikarmislar ... Ama kim kullanır ?

Ue-Gazi

Emekli Yönetici
Güzel Türkçemizi güzel bir şekilde kullanarak MaxiCep çatısı altınca sanal aleme örnek olalım...

Cynical

Üye

Oysa ellerinde "Bilgisayar" gibi çok da başarılı bir örnek var. Demek ki isteyince oluyor...

bu yazıyı Dil Anlatım dersinde okumuştum gerçekten herşeyi anlatıyor bu yazı.

2026 yılında Türkçe diye bir dil kalırsa şaşarım
Bu arada benim en çok begendiğim Türkçe 1975 Türkçesi ne kadar akıcı ve yalın.Aynı zamanda nasılda anlaşılır
TDK gelince o kurum izlemekten başka birşey yapmıyor.Sanırım 2007 yılındaydı NTV de Mortgage yerine tartışmalar sonucu yeni kelime türetmişlerdi adıda "tutulu satış"tı.Belli bir süre kullanımda gördüm sonra kalktı kullanılmaz oldu.NTV deki o programıda bir daha göremedim sanırım yayından kalktı.Ne güzel olurdu her hafta yeni bir yabancı kelime Türkçeleşirdi.Magazin programları yapacaklarına böyle faydalı programlar yapsalar.Tabi oda reyting getirmez kendilerine

Berlin Boleyn

Konu Sahibi
otobüs içinde tdk ''oturgaçlı götürgeç'' denmesini istemişti kaç kişi kullanıyo bu cümleyi yada kaç kişi biliyor

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Şimdi bize oturgaçlı götürgeç adı garip geliyor ama mesela bilgisayar da anlam olarak değişik ama yadırgamadan kullanıyoruz ... Bir sözcük kullanılmaya başlandığı zaman o sözcüğü değiştirmek hayal oluyor bana kalırsa ... tdk nın önceden davranması lazım böyle konularda

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...