Büyükşehirlerde içme suyunun kalitesi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Anıl Umut

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Büyükşehirlerde içme suyunun kalitesi
Büyükşehirlerde şebeke suyu uluslararası standartlara uygun halde vatandaşa ulaşıyor. İstanbul suyu her gün şehrin 350-400 farklı noktasından inceleniyor. Adana, Toros suyunu içiyor. Erzurum hazır su kalitesini yakaladı.


İSTANBUL

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden alınan bilgiye göre, İstanbul'un içme suları son teknolojiyle donatılmış tesislerde arıtıldıktan sonra dağıtım ağıyla vatandaşlara sunuluyor.
Musluklardan akan suyun Sağlık Bakanlığınca yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik kriterlerine uygun olduğunu belirten yetkililer, şunları kaydetti:
''Akredite olmuş İSKİ laboratuvarları ve diğer kamu kuruluşlarınca yapılan analiz sonuçları, musluklardan akan suyun Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve ABD Çevre Koruma Ajansı kriterlerine uygun olduğunu gösteriyor. Kurumumuzca her gün şehrin 350-400 farklı noktasından alınan numunelerin analiz neticesi 'www.iski.gov.tr' adresinde de yayımlanarak kamuoyuna duyuruluyor.''

-ANKARA'NIN BULANIKLIK DEĞERİ 0.74-

Uluslararası standartlara göre, kaynak sularında 5'in üzerinde çıkmaması gereken bulanıklık (NTU) değeri Ankara'da 0.74 düzeyinde bulunuyor.
Ankara suyunun sertliği 97.8, sudaki organik madde değeri litre başına 2.9 miligramken, ''klorun yüzeysel su kaynaklarında bulunan organik maddelerle reaksiyona girmesiyle oluşan kanser yapıcı bileşikler'' olarak tanımlanan ''trihalometanlar'' yönünden de Ankara'nın içme suyu değeri 52.79 olarak belirtiliyor.

-''İZMİR'E DÜNYA KALİTE STANDARTLARINA UYGUN SU VERİLİYOR''-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte çok geniş alanda bulunan içme suyu üretim kaynakları Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) ile tek merkezden 7 gün 24 saat kumanda ediliyor. SCADA ile 2 baraj, 102 derin kuyu, 71 pompa istasyonu, 344 motopomp, 48 depo, havuz, gözlem kuyusu ve 17 hat vanasının kontrolü yapılıyor.
Sistemle tüm su dağıtım ağı bir kumanda merkezinden bilgisayar ve telsiz sistemiyle izlenebiliyor, su dağıtımı uzaktan kumandalı motorlu vanalarla kontrol ediliyor, hat basınç ve debileri, depo seviyeleri, sensörlerin de aracılığıyla sürekli denetlenebiliyor.
Yetkililer, küresel iklim değişimine bağlı kuraklığın sonucu olarak İzmir'e içme suyu sağlayan yeraltı suyu kaynaklarında farklı düzeylerde olmak üzere arsenik konsantrasyonlarında artış belirlenince gerekli çalışmalar yapılarak sorunun çözüldüğünü belirtti.
Üniversitelerle yapılan iş birliği sonucunda sorunun acil çözümü için 2008'in yaz aylarında biri dünyanın en büyük tesisi olan 3 ayrı arsenik arıtma tesisinin inşaatına başlandığını belirten yetkililer, rekor hızla tamamlanan tesislerin tümünün 4 Mart 2009'da tam kapasiteyle devreye girdiğini söyledi.
Bu arıtma tesisleriyle İzmir'e dünya kalite standartlarına uygun içme suyu verildiğini vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:
''Halen Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen yer altı suları Göksu, Menemen ve Çavuşköy kuyularından gelen yeraltı suları Menemen, Halkapınar kuyularından gelen yer altı suları da Halkapınar içme suyu arıtma tesislerinde arsenikten arındırılarak kente veriliyor.''
İçme suyu kalitesi ve arsenik değerlerinin sürekli izlendiğini belirten yetkililer, şehir içi su dağıtım şebekesinde 40 ayrı noktadan periyodik alınan su örneklerinin, içme suyunun kalitesini belirlemekte kullanılan 16 ayrı parametre analiz edildiğini, yapılan tüm analizlerde parametre değerlerinin verilen sınır değerlerin altında kaldığının görüldüğünü bildirdi.
İZSU yetkilileri, İzmir'de geçen yıl ortalama su tüketiminin günde 505 bin 427 metreküp olarak gerçekleştiğini, içme suyunun yüzde 63'ünün yeraltı suyu kuyularından, yüzde 37'sinin yüzeysel su kaynaklarından sağlandığını kaydetti.

-EN BERRAK SU ADANA'DA AKIYOR-

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Seyfettin Yılmaz, kentin suyunun yüzde 95'inin Toroslar'da eriyen karlardan geldiği için arıtmada kimyasala çok fazla ihtiyaç duyulmadığını söyledi.
Çatalan içme ve kullanma suyunun, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Birliği (AB), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kalite standartlarına uygun olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Bu nedenle Adanalı, içtiği suyun kıymetini bilmeli'' dedi.
NTU değerinin Adana suyunda 0.1, İzmir'de 0.4, Ankara'da ise 0.74 olduğu ifade eden Yılmaz, bu verilerin en berrak suyun Adana'da içildiğinin göstergesi olduğunu belirtti.
Adana suyunun bulanıklık, organik madde ve sertlik yönünden en ideal oranlara sahip olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
''Adana suyunun sertliği, tüm dünyaca kabul edilen standart değer olan Fransız sertliği ile aynı. Suyun sertlik oranının yüksekliği, içindeki magnezyum ve kalsiyum gibi mineral miktarını gösterir. Bu da insan sağlığı için faydalıdır. Yani suyun normal sertlikte olması, hiç olmamasından çok daha iyidir. Uluslararası standartlara göre içme ve kullanma suları için en ideal sertlik 10 ile 20 arasındadır.''
Öte yandan, Yılmaz'ın ASKİ'nin yaptığı araştırmaya dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Adana suyundaki organik madde değeri litre başına 0.4 miligramla yüksek kalitede bulunuyor.
Trihalometanlar yönünden de Adana suyu iyi bir karneye sahip. Toplam trihalometanlar, Adana'da litrede 0.1 mikrogramdan küçük olmasına rağmen Ankara'da bu değer 52.79, İstanbul'da 5.2-25.2, İzmir'de 0.7-26.6 arasında değişiyor.
Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Adana'da, son birkaç yıldan beri arıtma tesislerinde kullanılan aparatlar sayesinde suyun soğutulması kaliteye olumlu katkı sağlıyor. Kentte yaz boyunca suyun sıcaklığı 10 ile 15 derece arasında tutularak, sıcakta mikrobiyolojik kirliliğin oluşması önleniyor.
Bu arada, yine ASKİ'nin yaptığı araştırmaya göre, 4 kişilik aile içme suyunu, damacana su yerine çeşmelerden temin ettiğinde ayda en az 36 lira tasarruf sağlıyor.

-ERZURUM'DAKİ SU, AMBALAJLI SATILAN SULARLA EŞDEĞERDE-

Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Remzi Ertek,geçen yıl faaliyete giren Palandöken Baraj Gölü'nden temin edilen içme suyunda ilk başta kalite sorunu yaşandığını, özellikle suyun tadı ve kokusunun arzu edilen durumda olmadığını ifade etti.
Suyun kalitesinin artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını bildiren Ertek, bir süre önce suyun daha iyi arıtılması için ozonlama sistemini devreye soktuklarını söyledi.
Böylece suyun kalitesinin arttığını belirten Ertek, şunları kaydetti:
''2040'a kadar kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacağını ön gördüğümüz Palandöken Baraj Gölü'nden arıtılan suyun kalitesi, yaptırdığımız birçok analizle belirlenmiş durumda. En son Eskişehir'de yaptırdığımız analiz sonucu, içme suyumuzun kimyasal bileşimlerinin, ambalajlanarak satılan hazır sudaki kimyasal bileşimlerle eşdeğerde olduğu ortaya çıktı. Erzurum halkına dünya standartlarında kaliteli içme suyu veriyoruz.''
Ertek, kentte şebekeden kaynaklanan lokal sorunlar yaşandığını, bunları gidermek için şebeke yenileme çalışması yaptıklarını bildirdi.


-GAZİANTEP'TE SON TEKNOLOJİYLE ARITMA-

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, kentin içme suyunun Kartalkaya Barajı ile Mizmilli bölgesindeki yer altı kaynaklarından karşılandığını söyledi.
Bu suları son teknolojiyle donatılmış tesislerde arıttıklarını bildiren Uslusoy, ''Suyu, arıtma tesislerimizde Türkiye'de sadece birkaç ilde bulunan 'ozonlama' sistemiyle arıtıyoruz. Arıtmada kullandığımız gaz klor sayesinde en uzaktaki abonelerimize sıfır bakteriyle içme suyu sağlıyoruz'' diye konuştu.
Gaziantep'e verilen içme suyunun çok kaliteli olduğunu belirten Uslusoy, her gün şehir şebekesinin 60 ayrı noktasından aldıkları numuneleri özel laboratuvarlarında analiz ettiklerini bildirdi.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin de şehir şebekesinin çeşitli noktalarından her gün numune alıp analiz yaptırdığını ifade eden Uslusoy, şunları kaydetti:
''Analizlerimizi daha sağlıklı yapmak için laboratuvarımızdaki tüm cihaz, araç ve gereçleri son teknolojiyle yeniledik. Laboratuvarımızı çok yakın zamanda, merkezi Ankara'da bulunan Türk Akreditasyon Kurumu ile yapacağımız akreditasyon anlaşmasıyla daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Böylece bölgenin tek akredite edilen laboratuvarı konumuna kavuşmuş olacağız.''

-MERSİN'DE REHABİLİTASYON ÇALIŞMASI SÜRÜYOR-

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, Mersin halkının bugün ve gelecekteki içme suyu ihtiyacını en iyi şekilde karşılayabilmek için çalışmalarına yoğun şekilde devam ettiklerini söyledi.
Büyükşehir Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi hizmet alanının büyüdüğünü, buna bağlı olarak içme suyu ve kanalizasyon altyapı tesislerine yatırımın arttığını belirten Ülgen, şöyle konuştu:
''İçme ve kullanma suyunun kesintisiz temini için şebekede bakım ve onarım çalışmalarını düzenli yapıyoruz. Mersin'in 2040 yılındaki nüfusuna, kaliteli suyun kesintisiz ulaştırılmasını sağlamak için 2005'de başlattığımız rehabilitasyon çalışmasını sürdürüyoruz.''
İçme suyu kalitesinin artırılması, izlenmesi ve denetimiyle ilgili düzenli çalışma yapıldığını ifade eden Ülgen, Berdan Baraj Gölü Havzası'nın korunmasıyla ilgili MESKİ-TASKİ Havza Kirlilik Komisyonunca periyodik olarak numune alındığını ve denetim yapıldığını bildirdi.
Ülgen, şöyle devam etti:
''Berdan Baraj Gölü'nün su kalitesiyle ilgili fiziksel, kimyasal ve biyolojik analizler düzenli yapılırken, muhtemel kirletici kaynakların önlenmesi için arazi denetimi ve çalışmalar gerçekleştiriliyor. Fiziksel ve kimyasal arıtımın yapıldığı tesiste ünitelerin temizliği ve periyodik düzenli bakımı yapılıyor. Ayrıca isale hattının güvenliği sağlanarak suyun kalitesini etkileyecek dış etkiler önleniyor.''
Ülgen, içme suyu şebeke sisteminde alınan numunelerde analizlerin rutin yapıldığını kaydetti.

-KONYA'DA ŞEBEKE SUYU GÜVENLE İÇİLEBİLİYOR-

Konya'da da şebeke suyu güvenle içilebiliyor. Kentte içme, kullanma ve endüstri suyu halen 3 farklı su kaynağından sağlanıyor. Bu kaynaklar arasındaki ağırlığı, şebeke kullanım suyunun yüzde 80'inin karşılandığı yeraltı suları oluşturuyor.
Şehrin muhtelif yerlerine açılmış 235 derin sondaj kuyusundan da su sağlanıyor. Kuyulardan elde edilen sular, şehrin değişik yerlerindeki 50 dağıtım deposu, 23 terfi istasyonu ve 4 bin 200 kilometrelik şebekeyle şehre dağıtılıyor. Depolar toplam 212 bin metreküp kapasiteye sahip bulunuyor.
Şehrin batısındaki 32 milyon metreküp kapasiteli Altınapa Barajı ise Konya'nın ihtiyaç duyduğu kentsel suyun yaklaşık yüzde 20'sini karşılıyor.
Geçmişte şehrin su ihtiyacını karşılayan Mukbil, Beypınarı, Dutlu Kırı, Kırankaya ve Çayırbağı'ndaki kuyulardan çıkan memba suları ise 420 kilometrelik ayrı bir şebeke hattıyla mahallelere ulaştırılıyor.
Vatandaşlar, kent merkezindeki 811 tatlı su çeşmesinden klorlanarak servis edilen suyu ücretsiz kullanıyor.
Konya'nın şehir şebeke ve tatlı su hatlarından verilen suyun sertlik derecesi 6 ile 12 değerleri arasında değişiyor.
Şebeke su da bağımsız hattan mahalle çeşmelerine verilen memba suyu gibi tüm teknik değerleriyle, arıtma işlemi yapılmaya ihtiyaç duyulmaksızın içilebiliyor.

 
  • Beğen
Tepkiler: anl_tr


Onur Saka

Onur Saka

Üye
ceşmeden su İçmiyoruz :) SaoL Bilgi için
 
izmirligenc

izmirligenc

Üye
kim su iciyor ki izmirde standarda uygunmus camur akiyordu valla
 
Onur Saka

Onur Saka

Üye
:ehe
 
arslansem

arslansem

Üye
Adapazarı şebeke suyu da gayet iyi :naughty:
 
-YARINIYOK-

-YARINIYOK-

Üye
bizim bura süper yayla suyu
 
mazlum1790

mazlum1790

Üye
buranın suyu çok temiz
 
anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
:tşk:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
537
Haydar
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
386
bydexer
bydexer
Cevap
1
Görüntüleme
511
TeAmo42


Üst Alt