Bu şuruba dikkat ! Bakanlık toplatıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
greenmile

greenmile

Üye
    Konu Sahibi
Bu şuruba dikkat ! Bakanlık toplatıyor



Çocuklarda enfeksiyon tedavisinde kullanılan Augmentin şurup şişesinin kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici "Diisopdecyl Ftalat" isimli madde bulundu. Şurup, eczane ve hastanelerden toplatılıyor.


Türkıye'de de yaygın olarak kullanılan Augmentin adlı şurup, kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici "Diisopdecyl Ftalat" maddesi bulunması nedeniyle toplatılıyor. Şurubun karaciğere olumsuz etki yaptığı, haziran ayında Hong-Kong'da tespit edilmişti. Sağlık Bakanlığı da karaciğeri tehdit eden Augmentin şurubun eczane ve hastanelerden toplatma kararı aldı.
MEVZUAT GEREĞİ

İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, "Augmentin Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 200/28 mg", "Augmentin Forte Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 400/75mg" ve "Augmentin ES Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 600/42.9mg" adlı ürünlerin eczane, ecza deposu ve hastanelerden toplatılmasını kararlaştırdı. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, toplatma kararının mevzuat gereği yapıldığını ancak insanların ya da çocukların sağlığını riske atacak bir durumun olmadığını dile getirdi. Kararın yaklaşık 2 ay önce alındığını belirten yetkililer, şu anda söz konusu ilacın eczanelerde satışının da yapılmadığını bildirdi.
KAPAKTAN KAYNAKLANIYOR

Toplatma kararını resmi internet sitesinden duyuran üretici Glaxo Smith Kline firması, Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Augmentin oral süspansiyon şurup üzerinde yapılan testlerde, plastik kapaktan kaynaklanan DIDP (Ftalat) maddesinin bazı örneklerde çok düşük düzeyde, bazılarında ise hiç rastlanmadığını bildirdi. Firmanın Fransa'daki fabrikalarında üretilen Augmentin antibiyotik şurubunda ise tehlikeli boyutlarda Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesine rastlandığı belirtildi. Plastikleştirici olarak kullanılan Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesinin uzun vadeli ilaç tüketimlerinde karaciğere olumsuz yönde etki yaptığı vurgulandı.
'SORUN KATKI MADDESİNDE'

Türkiye Klinik Farmokoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Cankat Tolunay, "Buradan ilacın kötü olduğu anlamı çıkmaz. Augmentin'in bozuk imal edildiği, imalat kurallarına uyulmadığı anlamı çıkar. Sorun ilacın etken maddesiyle değil, katkı maddesiyle ilgili. Hangi ilaçta, ne kadar plaştikleştirici madde olduğu ölçülmeli" diye konuştu. (Sabah)


haber3.com
 
  • Beğen
Tepkiler: Tuba.Erva
Tuba.Erva

Tuba.Erva

Üye
en cok kullanılan ılaclardan bırı daha
2 ettı :tşk:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

tragedie
Cevap
4
Görüntüleme
753
Furkan1103
tragedie
Cevap
1
Görüntüleme
354
kcsoft
Cevap
2
Görüntüleme
2K


Üst Alt