Blog Yazarlığı Rehberi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

0live456

Üye
    Konu Sahibi
Blog Yazarlığı Rehberi



BLOGLAR NEDEN VAR?


Ülkemizde yakın zaman öncesine kadar pek boy gösteremeseler de, yurtdışında popüler olan birçok blog vardı. Fakat son 5-6 sene içinde Blogspot ve Wordpress gibi yazılımlar ile bu işin biraz daha kolaylaşması ile insanlar fikirlerini sanal alanda duyurmak istedi. İşte bu nedenle Türkiye'de yavaş ama sağlam bir şekilde internet kullanımı da çoğaldı. Öyle ki bu yol ile kitap çıkartanlar, milyonlarca kişiye ulaşıp kazanç sağlayan binlerce kişi var.


Peki bloglar gerçekten neden var? Kazanç sağlamak için mi? Yoksa bir kitleye hitap ederek takip edilmek için mi?


Bu soruların cevabı aslında çok kolay. İnsanlar belirli bir kitleye ulaşamadan kazanç sağlayamaz. Yani asıl amaç ilk durumda takip edilmek, istenilen bilgiyi ziyaretçiye sağlamak ve ün yapmaktır. Bu yollardan geçtikten sonra kazanç sağlamak kaçınılmaz olur. Tabii hızlı, düzenli ve profesyonel iş çıkartmanız gerekir.


BLOGLARIN SOSYAL MEDYADAKİ ÖNEMİ?


Bloglar sosyal medyayı oluşturan en bireysel unsurlardır. Bazen kimsenin bilmediği bir olayı duyurur, bazen de herkesin bildiğini yorumlarsın. Ama asıl soru, bunları nasıl milyonlara ulaştırabiliriz? Tabii ki sosyal ağları profesyonel kullanarak.

Profesyonel sosyal ağ kullanımı nasıl tanımlanabilir?


Sosyal ağ nasıl kullanılmalı?


1. Doğru tanıtım önemlidir.

2. İsim, açıklama ve görseller üst düzey olmalıdır.
3. Blogumuza yazdıklarımızı özetleyerek yayınlamalıyız. Hem merak ettirmeli, hem de tamamını okumaları için "link" nimetinden yararlanmalıyız.
4. Adımızı illegal yollardan yaymamalıyız.
5. Sadece blog yayınlarını değil aynı zamanda uygun paylaşımları da yayınlamalısınız.
6. Kar amacı gütmeyen kuruluş olarak kalmak yerine en uygun seçeneği seçmelisiniz. (Facebook sayfa ayarları)
7. 140 karakteri en iyi şekilde kullanmalısınız.
8. Cümlelerinizi oldukça anlamlı ve kurallara uygun kurun.

Bu maddeler sadece en temel olanları. Ayrıca onlarca uyulması gereken unsur vardır. Çünkü mükemmel olmak zordur.


WEB TERİMLERİ, BLOG YAZARLARINI İLGİLENDİRİR Mİ?


Mutlaka öğrenilmesi ve güncellenmesi gereken unsurlardandır. İnternette eğer yükselmek istiyorsanız kullanılan yazılımın temel verilerini öğrenmelisiniz. Yazılarınızı, eklentilerinizi, optimizasyonunuzu, internet reklamlarınızı, linklerinizi kontrollü yapmanız gerekmektedir. Bunlar içinde SEO, Sem, Widget, HTML, Web 2.0 ve meta kodları vb. terimleri öğrenmelisiniz. Bunlar ile çok daha ileri seviyeye ulaşırsınız. Şimdi ise blog ve sosyal medyanın en üst terimi olan Web 2.0'a göz atalım.


WEB 2.0 NEDİR?


İnternet denilince akla Facebook, Orkut, Twitter, Friendfeed, bloglar ve düşüncemizi paylaştığımız neredeyse her platform geliyor. Ama bir zamanlar olay böyle işlemiyordu. Ziyaretçi bilgiyi alabiliyor, fakat kendi düşüncesini ortaya koyacağı bir yorum kutusu bulunmuyordu. Çünkü veri tabanı, sosyal sözlükler, paylaşım siteleri ve forumlar pek bilinmiyordu. İşte bu unsurlar sayesinde insanların birbirleri ile etkileşim haline girmesine Web 2.0 deniliyor.

Pek çok kişi içinde olduğu halde internet girişimlerinin, paylaşım ağlarının bu genel adı taşıdığını bilmez. Bunu bilmesi gerekenler ise uzman kişilerdir. Uzman olmak istiyorsanız bilmeli, tarif ederken kullanmalısınız.


HANGİ ÜCRETSİZ SERVİSLER BİZE YARDIMCI OLUR?


Eğer genel olarak bakarsak ücretsiz blog servisi sağlayan çok az firma var. Öyle ki hiç para ödemeseniz dahi sağlayıcıya para kazandırıyorsunuz. Reklamlar ve zorunlu linkler sizi engelliyor. Bu da ücretsiz teriminin önünü kesiyor. Tabii bu kullanıcının bakış açısına bağlı.

Günümüzde en başta gelecek ücretsiz ve size subdomain (alt alan adı Örneğin: blogadi.blogspot.com gibi...) ile hizmet veren servisler Blogger ve Wordpress.com'dur. Bu servisler ile binlerce temaya, eklentiye, sınırsız trafik ve alana sahip olabilirsiniz. Kendinizi deneyerek onay verdikten sonra ücretli ve profesyonel bir blog açmanızı da üsteleyerek öneriyorum.


KONU BELİRLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?


Her zaman sorulan ve başa bela açan sorunlardan en önemlisi şu: "Ne yazmalıyım?"

Blog açmaya karar verirken bir anlık hevesle yerinizden fırlamayın. Eğer istikrarlı bir adım atmak istiyorsanız en az 3 gün düşünün. Kitaplar kurcalayın, videolar seyredin, hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı sorgulayın. Kura çekerek yazı yazmayın. Günde en az bir kere yazabileceğiniz, en kötü ihtimalle haftada 5 yazı yayınlayabileceğiniz ve sevdiğiniz bir konu olmalı.


BLOGUMUZU NASIL VE NERELERDE TANITABİLİRİZ?


Blogların otoritesi kendi kulvarındaki sitelerden aldığı linkler ile ölçülür. Kimse kimseye silah zoruyla link vermez. Kesinlikle olumlu bir nedeni vardır. Peki ama biz bu linkleri nasıl almalıyız?


1. Birkaç özgün yazı bağışı yaparak ve yazılarda linkler vererek hem kendinize hem de karşınızda ki siteye iyi bir yatırım yapmış olursunuz.

2. Karşılıklı olarak tanıtım yazısı veya linkler yayınlayabilirsiniz.
3. Ücretli olarak linkinizi yayınlatabilirsiniz.

Linkler, reklamlardan farklı olarak rütbeyi ve ustalığı temsil eder. Aslında para ile alınmış linkler size ustalık maskesi taksa da ilerleyen zamanlarda bunu gönüllü yapacak insanlara rastlayabilirsiniz.


Ayrıca tanıtımın bir de forum ve sosyal ağ yüzü var. Tabii bunları yapmak için de uğraşmak gerekiyor. İlginç bir uygulama, sayfa veya yine linkli özgün yazılar ile kendinizi yükseltebilirsiniz.


YAPILMAMASI GEREKENLER NELERDİR?


Yapacaklarımız kadar yapmayacaklarımız da önemlidir.Bunları özetlersek;



İçeriğimizi yanlış belirterek, sitemizde istikrarsız ziyaretç bulundurmak.

Telif hakları konusunda izinsiz yazı,resim,video vb. yayınlamak.
Kazanç uğruna çöplük site oluşturmak.
Ziyaretçilere olumsuz hitap ve olumsuz içerik paylaşımı gibi hatalardan kaçınmalıyız.

İLHAM ALMANIZ VE TAKİP ETMENİZ GEREKENLER


Bu konuda her ne olursa olsun takip etmemiz gereken kişiler;

Webrazzi
Profesyonel Blogcu
Searchforblogging (İngilizce)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt