Biyoyakıt, benzin faturasını düşürecek

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Biyoyakıt, benzin faturasını düşürecek
Küresel çapta biyoyakıt (organik yakıt) yatırımlarının 5 yıl içinde yıllık 33 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye’de de biyoyakıta destek amacıyla verilen teklif meclisten geçerek yasalaştı. Biodizel araçlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanınca yakıt faturalarından yüzde 90’a varan tasarruf sağlanabilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda 2010 yılında yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili teklif kabul edilerek yasalaştı. Amaç, yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimini teşvik etmek.
Kanun, yenilenebilir kaynak alanlarının belirlenmesi, korunması ve kullanılmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesini öngörüyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten gerçek ve tüzel kişiler için ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektriği dağıtım sistemine vermeleri halinde, kanundaki Yenilenebilir Enerji Kaynağı (YEK) Destekleme Mekanizması kapsamında belirlenen alım fiyatları 2015 yılına kadar uygulanacak.

Türkiye’de biyoyakıt lisanslı firmalar:

- Ezici Biyodizel A.Ş. /İzmit
- Çevresel Kimya A.Ş. / Bandırma
- Paksoy A.Ş. / Adana
- Ay Uluslararası Ltd. Şti. / Gaziantep
- Bestaş A.Ş. / Çorlu
- Tayaş A.Ş. / Tosya
- Ekobiodizel / İzmit
- Kolza Biyodizel A.Ş. / İstanbul

Biyoyakıt Nedir?

Biyoyakıt kısa süre önce yaşamış organizmalar ya da onların metabolik çıktılarından elde ediliyor. Petrol, kömür gibi doğal yakıtlar ya da nükleer yakıtlardan farklı olarak, biyoyakıt yenilenebilir enerji kaynağı. Biyoyakıt elde etmek için Brezilya’da şeker kamışı, ABD’de mısır ve soya fasulyesi, Avrupa’da keten tohumu ve kolza, Asya’da hurma yağı, Hindistan’da jatrofa yağı yaygın olarak kullanılıyor.
Biyoyakıtların içerisindeki karbon, bitkilerin havadaki karbondioksiti parçalaması sonucu elde edildiği için, biyoyakıtların yakılması, dünya atmosferinde net karbondioksit artışına neden olmuyor. Bu nedenle pek çok çevreci, atmosferdeki karbondioksit miktarının artışına engel olabilmek için, fosil yakıtlar yerine biyoyakıtların kullanılması gerektiği görüşünü savunuyor.
Dünya çapındaki otomobil ve traktörlerin yüzde 60'ını ilgilendiren biyoyakıt kullanım testi ABD’deki Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından 2011 başına ertelendi. Testin sonucu olumlu çıkarsa özellikle mısırdan elde edilen etanol araçların yakıtlarının bir kısmında kullanılabilecek. Biodizel kullanan bir araç,100 dolar benzin faturası yerine sadece 1 dolar dizel faturası ödeyecek.
Biyoyakıt yatırımları 2010 yılında küresel ölçekte 28 milyar dolar civarında gerçekleşti. Bu rakamın 5 yılda yıllık 33 milyar doları geçmesi tahmin ediliyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt