Bir gecede nasıl şöhret olunur

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
yavuzkaraca

yavuzkaraca

Üye
    Konu Sahibi
Bir gecede nasıl şöhret olunur
Youtube'da 121 milyon tık gücünde...

Kübra Parmaksızoğlu / HABERTURK.COM
[email protected]
kubrapc

İnternet ortamı hem çok demokratik hem de çok acımasızdır. Her gün dünyanın dört bir yanından binlerce genç Youtube'a videolarını yükleyip keşfedilmeyi bekler, ama bunlardan sadece bir kaçı dikkat çekmeyi başarır. 2012'nin ilk ayında Kanada’nın Burlington kentinde ayni mahallede yasayan beş genç, bir gece yarısı Youtube'daki kliplerine bir yenisini daha eklediler ve sadece iki hafta içinde tüm hayatları değişti...

Bu gerçekten matrak ve masalsı bir başarı hikayesi...

Salı günü E-Posta kutuma Power FM'in Star Talks programından davetiye geldiğinde günün yoğunluğu içinde görmezden geldim. Sonraki gün aynı postayı silmek üzereyken Asli Türkel'in yazdıkları dikkatimi çekti ve verdiği Youtube linkini tıkladım. Karsıma çıkan video karsisinda kahkaha attım. Biraz sonra haberturk.com calisanlari olarak hep birlikte ayni video'yu seyrediyorduk...

Walk off the Earth'den söz ediyorum... Onlar internette en çok izlenen ve sosyal medyada hakkında en çok konuşulan müzik gruplarından biri. Youtube'da düşük bütçeli yarı amatör video klipler yayınlarken 2012 Ocak ayında, Gotye'nin “Somebody That I Used to Know” şarkısına yaptıkları ilginç kliple medyanın gündemine oturdular. 5 kişinin aynı anda tek bir gitarı çaldığı o klip bu güne kadar 121 milyon kez seyredilerek, Youtube'da bir numaraya yerleşti.

Aslında tek gitarı çok kişiyle çalma fikri onlara ait değilmiş. Bu numarayı ilk kez iki yıl önce, Youtube üzerinden fenomen haline gelen bir başka bağımsız grup “Little Comets”, One Night in October parçasının video klibinde kullanmış. Ama ne önemi var... Little Comets'in videosunu 490 bin kişi seyrederken, Walk off the Earth 120 milyondan fazla hit'le rekor kırmış.

Bu olaydan bir ay sonra yeni albümleri için Columbia Records’la anlaşmışlar. Şimdi de konser vermek için dünyanın dört bir yanını dolaşıyorlar. Bu haftaki durakları ise İstanbul… Bu akşam Pozitif Günler kapsamında Maçka Küçük Çiftlik Park'ta bir konser verecekler. Hemen bilet alın. Ama önce neler konuştuğumuza bir göz atın:

2012 hayatınızın belki de en şanslı yılıydı... 2006'dan beri birlikte olduğunuzu biliyorum... Hikâye nasıl başladı?
Aslında buna şans demek haksızlık olur. Hak ettiğimiz bir şeydi ve kader yüzümüze güldü diyelim. Gerçekten çok çalıştık. Gianni doğru şarkıyı seçti, doğru fikri buldu. Yani hiçbir şey şans eseri olmadı.

- Walk off the Earth adı nereden geliyor?
Stresli bir gün geçiriyorsanız ve hayattan sıkılmışsanız, politik göndermeleri olan parçaları değil de mutlu ve cool şeyler dinlemek istersiniz. Sanki dünyadan basıp gitmek ister gibi... Hiçbir şeyi dert etmemek istersiniz... İşte biz böyle bir ruh hali için biraz daha hafif daha mutlu edici şarkılar yapıyoruz... Bu yüzden Walk off the Earth ismi bize çok uyuyor.

- Cover yapma süreci nasıl işliyor?
Bir sürü güzel parça var, bunları paylaşmak istiyoruz. Tek bir tarzımız yok, neyi seversek onu yorumlayabiliyoruz. Kulağa hoş gelen ya da bizi heyecanlandıran ne varsa onu yapmaya çalışıyoruz.

- “Somebody That I Used to Know” 'un cover’ını yaptıktan sonra Gotye'nin tepkisi nasıl oldu?
Bize hemen geri döndü ve çok mutlu olduğunu, bizim versiyonumuzu beğendiğini söyledi. Hatta bizi Toronto'ya kendi konserine davet etti.

- Peki, telif hakları konusunu nasıl hallettiniz?
Pek zor olmadı. Cover'lar orjinal parçanın promosyonuna katkıda bulunduğundan izin almak zor olmuyor. Şarkının cover'ını Youtube’da yayınlamanın yasal bir engeli yok. Ama biz bunun “single'ını yaptığımız için şarkının haklarını aldık. Ayrıca iTunes'dan gelen kazançtan Gotye'ye belli bir pay ödüyoruz.

- Para kazanabildiniz mi?
Müzik piyasasında şartlar artık çok zor. Youtube'dan para kazanmıyoruz. iTunes'daki satışlardan belirli bir yüzde alıyoruz ama çok yüksek değil. Yani sadece market alışverişlerimizi yapabilecek kadar kazanıyoruz!

- Youtube tarihinde belki de en iyi tepkileri siz aldınız. Columbia'dan teklif nasıl geldi?
Youtube'daki video gündeme oturduktan sonra birçok kişi kapımızı çaldı. Biz bağımsız bir gruptuk ve zaten birçok şeyi kendimiz yapıyorduk. Sadece sonraki aşamaya geçmek için yardıma ihtiyacımız vardı. Özellikle turnelere çıkabilmemiz için destek şarttı. Önemli olan doğru zamanda doğru seçimleri yapmaktı. Gelen teklifler içinden Columbia Records'u seçtik.

- Bir de klişe soru sorayım. Şöhret hayatınızı çok değiştirdi mi?
Evet elbette... Şimdi çok daha meşgulüz. Uyku düzenimiz değişti. Ama sosyal çevremiz değişmedi. Hala eski arkadaşlarımız ve ailelerimizle birlikteyiz.

OLAY YARATAN KLİBİ MUTFAKTA ÇEKTİK

- Şimdiye kadar kaç video yayınladınız?
60 tane.

- Video klipleri kim çekiyor? Profesyonellerle çalışıyor musunuz? “Little Boxes” klibi çok hoştu...
Sadece iki tanesi profesyoneldi. “Little Boxes” ve “Joan and Bobby” dışındakileri kendimiz çektik. “Somebody That I Used to Know” un klibini Gianni'nin mutfağında çektik. Hatta Myke'ın bundan haberi bile yoktu. Sabah 4'e kadar çalıştık, 30'dan fazla tekrar aldık. Sonunda başardık!

SOSYAL MEDYA OLMASAYDI, ŞU AN TÜRKİYE'DE OLMAZDIK

- Amatör videolar daha mı çok seviliyor?
Evet, kesinlikle öyle. İnsanlar daha samimi daha güvenilir şeyler görmek istiyor. İzlediklerinde bunu ben de yapabilirim duygusuna kapılıyorlar.

- Peki, fazla profesyonelleşmeden, sadece internet ve sosyal medya üzerinden devam ederek başarılı olmak mümkün mü? Yani müzik piyasasına artık internetin hâkim olduğunu söyleyebilir miyiz?
Evet, bu kesinlikle mümkün, hatta internet olmazsa olmaz. Sosyal medya son beş yılda inanılmaz gelişti. Her gün yaklaşık beş saatimizi Twitter ve Facebook'ta harcıyoruz. Hayranlarımıza bizzat kendimiz cevap yazıyoruz. Gerçi, son dönemde sayıları çok arttı, artık yetişemiyoruz. Bu çok cool bir durum, eskiden bunu yapmak mümkün değildi. Sosyal medya olmasaydı, şu an Türkiye'de olmazdık.

- 5'li gitar şovunuz çok sevildi. Konserlerde başka özel gösteriler yapıyor musunuz?
Evet, konserlerimiz çok eğlenceli geçiyor. Sahnede enstrümanları havaya fırlatarak bazı numaralar yapıyoruz...

- Peki ya İstanbul'daki konser?
Evet kesinlikle çok özel şovlarımız olacak...

- of Awesome sizinle dalga geçen bir parodi videosu çekti. Nasıl tepki verdiniz?
Çok eğlenceli ve gerçekten komikti. Tabi ki kızmadık. Hatta daha sonra tanıştık ve birlikte sahneye çıktık!

Mike, namı diğer “Beard Guy” veya “Click guy”, sosyal medyada tam bir efsaneye dönüştün...Seni Fransiz futbolcu Eric Contana'ya benzetiyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsun?
Samimi olmak gerekirse, onun sakalları benimkinden çok daha yoğun ve iyi biçimlendirilmiş. Ayrıca beni maç yaparken görseniz, ona hiç benzetmezdiniz!

- Bir klibinde pipo içerken bir yandan da ayak parmaklarınla klavye çalıyorsun. Gerçek hayatta da böyle tembel biri misin?
Mike: Bilmem... Cevaplamaya üşeniyorum, bunu onlara sor!?
Gianni: O klipleri sırasında kendi dünyasına dalıp gidiyor.

- Evet, bazı kliplerde hep aynı noktaya bakıyorsun. Türkiye'deki bloglarda senin için “bu adam nereye bakıyor öyle” diye soruyorlar…
Joel: Evet bu onun rolünün bir parçası!?

- Gianni seni de bir kızıl deriliye benzetiyorlar...
Evet aslında büyük büyük babam kabile reisi Yuvarlanan Kaya'ydı ve birayı da o buldu zaten!

- En uzun çığlık rekorunu kırdın...
İnternette dolaşırken bazı çığlık rekorlarına rastladım ve onları kırmak istedim. Şu an bir dünya şampiyonuyum!?


Başka enstrümanları da birlikte çalmayı deneyecek misiniz?
Evet olabilir. Aslında deniyoruz. Bir performansımızda Gianni gitar çalarken, Ryan de aynı gitarı davul gibi çalmıştı.

İşte Youtube'yi Sallayan O Klip : [video=youtube_share;C9YNykTSTZE]http://youtu.be/C9YNykTSTZE[/video]
 


Hasan Enes

Hasan Enes

Üye
Vay anasını cidden sonuna kadar okudum.Teşekkürler ama ben nasıl ünlü olabilirim ki :)
 
yavuzkaraca

yavuzkaraca

Üye
    Konu Sahibi
rica ederim :) valla bir şey diyemeyeceğim :) pcden girseydin o youtube sallayan videoyuda yayınladım bu konuda onuda izleseydin keşke :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt