Bilim İnsanları, Uzaydaki Soğuktan Yenilenebilir Enerji Üretti

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Bilim İnsanları, Uzaydaki Soğuktan Yenilenebilir Enerji Üretti
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Elimizdeki doğal kaynakları tükettikçe yenilebilir enerji arayışımız devam ediyor. Bu bağlamda farklı alanlar keşfetmeyi uman bilim insanları, uzayın soğuğunu kullanarak enerji üretebildiler. Hem de 30 dolarlık bir alet ile.

Yenilenebilir enerjiye karşı olan sevgi, hiç olmadığı kadar fazla. Bunun nedeni ise açık: Doğal kaynaklarımız sınırlı ve biz bir gün bunları bitireceğiz. Bu yüzden birçok şirket, Güneş, rüzgar ve sudan yenilenebilir enerji kullanımına geçmek için çaba sarf ediyor.

Peki, bu bilindik kaynaklar dışında, ne gibi yenilenebilir enerji kaynakları var? Görünen o ki, uzay boşluğundaki dondurucu soğuk da bir kaynak olarak kullanılabilirmiş. Geçtiğimiz perşembe günü Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yayınladığı bir araştırma, 30 dolarlık bir cihaz kullanarak uzayın soğukluğunu enerjiye dönüştürebileceğimi gösterdi.

Bir ampulü aydınlatmak için yeterli enerji üretildi:



Araştırmacıların kullandığı ve böyle bir iş için bedava denebilecek bir alet ile, bir ampulü aydınlatmaya yetecek olan enerji üretilidi. Her ne kadar bir şehrin, bölgenin ya da bir evin elektriğini bu yöntemi kullanarak sunmak şu an için mümkün olmasa da, teknolojinin ciddi bir potansiyeli var görünüyor.

Kullanılan mevzubahis cihaz, bir tarafın yere diğer tarafın da gökyüzüne baktığı biri sıcak taraf diğeri soğuk taraf olarak adlandırılan iki yönlü bir termoelektrik jeneratörü.

Araştırmacıların ortaya koyduğu buluş, aslında yeni bir fikirden gelmiyor. Çok uzun zamandır radyasyon soğutması (radiative cooling) olarak bilinen bu işlemin şimdiki önemi ise çok basit olmasından kaynaklanıyor.

Bu keşif yeni bir keşif değil:

Araştırmayı yapan bilim insanlarından biri olan Aaswath Raman, şunları söylüyor: "Bu deney, aslında bir lise öğrencisinin yapabileceği ve hatta bir gün kesinlikle yapacağı basitlikte. Bunu ilgi çekici kılan da sadeliği. Fakat belirtmem gerekiyor, bu çalışmanın şu an için en yetersiz tarafı ürettiğimiz güç miktarının oldukça küçük olması."

İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: Mesut Aktaş


Üst Alt