Bilgisayar başında fazla kalmak çocuklarda sara riskini artırıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Fatih[Sag0]HiphoP

Fatih[Sag0]HiphoP

Üye
    Konu Sahibi
Bilgisayar başında fazla kalmak çocuklarda sara riskini artırıyor


Bilgisayar oyunları, görsel efektleri ve aksiyon sahneleriyle özellikle çocukların büyük ilgisini çekiyor. Kimi çocuk evinde zamanının büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçiriyor kimi de internet kafelere giderek saatlerce oyun oynuyor.

Bu durum okul başarısını olduğu kadar sağlığı da tehdit ediyor. Uzmanlar, uzun süre bilgisayar başında kalan çocukların epilepsi (sara) nöbeti geçirdiğine dikkat çekerek aileleri uyarıyor. Uyguladıkları her türlü yaptırıma rağmen evladını bilgisayardan uzaklaştıramayan aileler ise profesyonel destek istiyor.
Eğlenceli gibi gözükse de özellikle şiddet içerikli oyunlar çocukları tehdit ediyor. Bu tür oyunların ruhsal gelişimi olumsuz etkilediğine işaret eden Psikolog Serap Duygulu, "Son yıllarda çocuk suçlu sayısının artmasında bilgisayar oyunlarının etkisi mutlaka dikkate alınmalı." diyor. Bilgisayarların çocuklara verdiği önemli bir zararın ekrandan yayılan radyasyon ışınları olduğunu belirten Duygulu, bu ışınlar nedeniyle birçok çocuğun epilepsi nöbetleri geçirdiğini vurguluyor. Duygulu, saatlerce bilgisayar başında kalan küçüklerde hiperaktivite davranışları ortaya çıkabildiğine dikkat çekerek, şunları kaydediyor: "Çocukların en hareketli, en enerjik oldukları bir dönemde böylesine hareketsiz kalmaları, enerjilerini boşaltamamaları, çevrelerine karşı daha saldırgan ve zarar verici eylemlere yönelmelerine sebep oluyor. Özellikle şiddet öğeleriyle dolu oyunlar, gerçek anlamda saldırganlığı, yıkıcılığı getiriyor. O nedenledir ki, son zamanlarda çevremizde kesici alet ya da silah taşıyan ve vurup kırmayı marifet zanneden çok fazla çocukla karşılaşıyoruz."
Bazı ülkelerde şiddet oyunları yasak
Bu arada, şiddet içeren bilgisayar oyunları bazı ülkelerde yasaklandı. Singapur'da 'Mortal Kombat', Güney Kore'de 'Ghost Recon 2', Yeni Zelanda'da 'Postal 2', Almanya'da 'Fry Cry', Japonya'da ise 'Grand Theft Auto' adlı oyunlar yasaklılar listesinin başında yer alıyor. ABD'de ve bazı Avrupa ülkelerinde de oyunların hangi yaş grubuna hitap ettiğini tespit etmek üzere kurulan organizasyonlar var. Yalova Valiliği ise 18 yaşından küçükleri suça özendirici mahiyette bulduğu gerekçesiyle, 'Halo', 'Line of Sight Vietnam', 'Pariah', 'Serious Sam' ve 'Return to Castle Wolfenstein' adlı oyunların il genelindeki internet kafelerde oynanmasını yasaklamıştı.
Çocukları bilgisayardan uzak tutmanın yolları
Anne-babalar çocuklarına ilgi gösterip zaman ayırmalı.
Ailede bireyler bağımsız hareket etmemeli. Aile birliği kavramına saygı gösterilmeli.
Anne-baba televizyon karşısında saatlerce oturarak kötü örnek olmamalı.
Çocuklarla gün içerisinde neler yaptığına dair konuşulmalı. Sevinç ve üzüntüleri paylaşılmalı.
Çocuklar grup olarak yapabileceği sporlara yönlendirilmeli.
Her şeye rağmen bilgisayar bağımlılığının önüne geçilemiyorsa mutlaka uzmana başvurulmalı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt