Tavsiye Bazı Uygulamaların Kullandığı Alan Neden Çok Artıyor ve Silinemiyor?

Sponsorlu Bağlantılar

Serhan

Serhan

Üye
    Konu Sahibi
Bazı Uygulamaların Kullandığı Alan Neden Çok Artıyor ve Silinemiyor?
Bu aralar özellikle cihazının disk kapasitesi düşük olan (8GB ve 16GB) kullanıcılardan “Bazı uygulamalarım çok fazla yer kaplıyor, bu alanı nasıl silebilirim?” tarzında sorular geliyor. Ben de bu konuyla ilgili detaylı bir yazı paylaşayım istedim Bildiğiniz gibi herhangi bir uygulamanın cihazımızda ne kadar yer kapladığına “Ayarlar -> Genel -> Kullanım” menüsünden ulaşabiliyoruz aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi. Fakat bu ekrana ilk gözattığımızda bir anormallik varmış gibi gözüküyor.

Çünkü App Store’dan indirdiğimiz ilk halinin çok büyük olmadığını bildiğimiz bir uygulamanın, anormal derecede yer kapladığını görebiliyoruz. Örneğin benim cihazımda en çok kullandığım uygulamalardan biri olan Reeder uygulamasının kendi boyutu 10 MB’ın altında iken, belge ve verilerle cihazımda kapladığı alan 1GB’a yaklaşmış aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi.

Peki bir uygulama nasıl oluyor da kendi boyutunun bu kadar üstünde yer kaplıyor? Bunun tek sebebi benim uygulamayı sık kullanıyor olmam, yani ben uygulamayı kullandıkça uygulamanın ön belleğinde (cache) ve geçici alanında (temp) dosyalar birikiyor. Uygulama da bu verileri otomatik olarak silmiyor hem uygulamanın hızlı çalışması, hem de aynı verileri internetten tekrar tekrar çekmemek için.

Çünkü Reeder, Google Reader kapanınca kullanmaya başladığım, sık takip ettiğim sitelerin yeni haberlerini RSS feed’leri üzerinden kolayca takip edebildiğim ve okuyabildiğim bir haber uygulaması. Bu uygulama içerisinde okuduğum haberlerin resimleri de uygulama içinde cache’leniyor eğer daha sonra tekrar okumak istersem diye.

Fakat böyle olunca da cihazda çok fazla yer kaplıyor bu resimler. Fakat Reeder uygulamasının geliştiricisi, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi uygulamasının içindeki Ayarlar (Settings) bölümünden bu imajları (resimleri) dilediğim zaman silme imkanı sunuyor.

Reeder uygulamasında sunulan yukarıdaki “Clear Image Cache” (Resim Ön Belleğini Temizle) seçeneğine tıkladıktan sonra ise, Reeder uygulamasının cihazımda kullandığı alan aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi 68.3 MB’a düşüyor. Yani uygulamanın ön belleğinde yaklaşık 900 MB’lık resim varmış ve bunları temizleyince cihazımda ciddi bir yer açmış oldum

Bu noktaya kadar anlattığım herşey çok güzel gözüküyor değil mi Maalesef her uygulama için durum bu kadar güzel değil. Örneğin cihazımdaki Twitter uygulamasının kullandıkça cihazda kullandığı alanın boyutu artıyor. Fakat Twitter uygulaması, yukarıdaki Reeder uygulaması gibi ön belleğini temizlemek için bir ayar veya seçenek sunmuyor. (Ya da varsa da ben bulamadım )

Bu yüzden bu tip internetten veri çeken ve de çektiği verileri önbelleğinde tutan uygulamaların kullandığı alanı azaltmak için ara ara uygulamayı silip tekrar yüklemek gerekiyor

Bu noktada “Apple neden tüm uygulamalar için böyle bir seçenek sunmuyor” sorusu akla gelebilir. Sunmuyor çünkü her uygulamanın ön bellek kullanımı farklı olabilir, yani Apple uygulamada hangi verileri sileceğini bilemez. Bu yüzden böyle bir özelliği sunacaksa Reeder uygulamasında olduğu gibi uygulamanın sahibinin sunması gerekiyor.

Fakat Twitter, Facebook, Instagram gibi çok fazla kullanılan ve internetten sürekli resim gibi büyük boyutlu veri çekip ön belleğinde saklayan uygulamaların sunması gerekiyor. Açıkçası ben hangi uygulamalar sunuyor hangileri sunmuyor hepsine tek tek bakmadım. Fakat ihtiyaç duyduklarımı kontrol ettiğimde çoğunda göremedim. Bu yüzden bu tip durumlarda uygulamayı silip tekrar yüklemekten başka bir çareniz yok. Bu konuda çok soru geldiği için paylaşmakta fayda gördüm

Önemli Not: Bir uygulamayı silmeden önce içinde size ait yedeklenmesi gereken önemli bir veri olup olmadığından emin olun. Twitter ve Facebook uygulamalarını silmekte sorun yok tekrar yükleyip kullanıcı adı ve şifrenizi girince herşeyi kendi sunucularından geri getirdiği için. Fakat diğer uygulamalarda böyle bir imkan olmayabilir.
iOS 7.1′de Yüklenmeyen Güncelleme Dosyaları Silinebilecek
Hazır konu kullanımdan ve çok yer kaplayan dosyalardan bahsetmişken, bu yazıyı yayınlamaya hazırlanırken yayınlanan iOS 7.1 Beta test sürümünün dördüncüsünden aldığım bir ekran görüntüsünü daha doğrusu özelliği paylaşayım istedim. Aslında bu özellik iOS 7.1 Beta 3′de de varmış ama açıkçası hemen yüklediğim için ekran görüntüsü alamamıştım. Fakat bu sefer alabildim

Yeni özellik de cihaza indirilen ama silinmeyen güncelleme dosyalarının iOS 7.1 ile artık silinebilecek olması. Yani güncelleme dosyasını cihazımıza indirdiysek ve yüklemediysek, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibiAyarlar -> Genel -> Kullanım menüsünde çıkıyor.

Sonra da üzerine tıklayıp aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi silebiliyoruz. Bu arada dikkat ettiyseniz 112MB’lık güncelleme dosyası, cihazımızda açılıp kuruluma hazır hale geldiğinde 1.2 GB’lık yer kaplıyor. Bu nedenle kurmak istemeyenler böyle bir özellik istemekte haklı.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Akhtoher

Akhtoher

Akhtoher

Üye
Emeğinize sağlık güzel ve detayla hazırlanmış bir konu.

Serhan

Serhan

Üye
    Konu Sahibi
Rica Ederim

mesut1979

Üye
slm,arkadaslar benimde bir faydam olsun eger telefonda bütün programlarin önbellegini temizlemek istiyorsaniz phoneclean programini kullanin gerceketen cok güzel uygulama ben ilk kez kullandigimda yaklasik 1.5gb temizledi.

• Beğen
Tepkiler: Serhan
Akhtoher

Akhtoher

Üye
[q uote="mesut1979, post: 6786411, member: 711628"]slm,arkadaslar benimde bir faydam olsun eger telefonda bütün programlarin önbellegini temizlemek istiyorsaniz phoneclean programini kullanin gerceketen cok güzel uygulama ben ilk kez kullandigimda yaklasik 1.5gb temizledi.[/quote] bahsettiğiniz uygulamayı markette bulamadım link verirmisiniz?

mesut1979

Üye
[q uote="mesut1979, post: 6786411, member: 711628"]slm,arkadaslar benimde bir faydam olsun eger telefonda bütün programlarin önbellegini temizlemek istiyorsaniz phoneclean programini kullanin gerceketen cok güzel uygulama ben ilk kez kullandigimda yaklasik 1.5gb temizledi.
bahsettiğiniz uygulamayı markette bulamadım link verirmisiniz?[/quote]
Slm,arkadas bu uygulama bilgisayara kuruluyor telefona degil

Akhtoher

Akhtoher

Üye
Kolay bir şekilde tarif etseniz ve indirebileceğimiz bir kaynak gösterseniz minnettar olurum. Saygılar.

mesut1979

Üye
Kolay bir şekilde tarif etseniz ve indirebileceğimiz bir kaynak gösterseniz minnettar olurum. Saygılar.

slm,arkadas kusura bakma cabuk cevap yazamadim evde degildim phone clean programini google de arat karsina cikiyor cünkü program bedava, kullanimi cok kolay telefonu bilgisayara bagliyorsun hizli temizleme yontemini seciyorsun ve baslatiyorsun temizletmeye, eger telefonunda jailbreak varsa cydiadan icleaner pro uygulamasini indir ayni görevi yapiyor

Son düzenleme:
Akhtoher

Akhtoher

Üye
slm,arkadas kusura bakma cabuk cevap yazamadim evde degildim phone clean programini google de arat karsina cikiyor cünkü program bedava, kullanimi cok kolay telefonu bilgisayara bagliyorsun hizli temizleme yontemini seciyorsun ve baslatiyorsun temizletmeye, eger telefonunda jailbreak varsa cydiadan icleaner pro uygulamasini indir ayni görevi yapiyor
Çok teşekkür ederim :)

0MG90

0MG90

Üye
İyi olmuş bu bende Rr3 ve Asphalt8 bir süre sonra çok yer kaplıyor

• Beğen
Tepkiler: Serhan

Üst Alt