Basketbolun Tarihçesi Ve Türkiyedeki Gelişimi

Sponsorlu Bağlantılar

Kingmortall

Kingmortall

Üye
    Konu Sahibi
Basketbolun Tarihçesi Ve Türkiyedeki Gelişimi
Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Spiringfield Genç Erkekler Hırisityan Birliği (YMCA)Eğitim Okulu'nda beden eğitimi öğretmeni olan James Naismith tarafından 1891'de yaratılmıştır. Atlet ve beyzbolculara kış antremanı yaptırmak amacıyla geliştirilen bu oyunda amaç, tahtadan yapılmış sepetlere topun sokulmasıydı.İlk oynayış şeklinde, 7 kişilik iki takım arasında 20'şer dakikalık üç devre üzerinden oynanmıştır. Oyunun asıl hedefini sepetler oluşturduğundan, Dr. Naismith tarafından bu oyuna "sepet topu" anlamına gelen BASKETBOL adı verilmiştir.

Basketbol, yaratılmasından kısa bir süre sonra YMCA'yı aşarak bütün okullara, üniversitelere ve hatta semtlerde bulunan cimnastik salonlarına kadar yayılmıştır.Gençlerde bu spora karşı uyanan istek ve heyecanda kulüpleri basketbol şubeleri açıp takımlar kurmaya zorlamış ve böylece basketbol,Amerika'nın en popüler ulusal oyunu haline gelmiştir.

Basketbolun Avrupa'daki ilk denemesi, 1893 yılında Paris'in Trevise sokağındaki eski bir cimnastik salonunda yapılmıştır.Daha sonraları, özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında, basketbolun Avrupa'da yayılmasında Amerikalı askerlerin büyük etkisi olmuştur.Hızla gelişme gösteren basketbol böylece Avrupa'da en gözde sporlar arasında yerini almıştır.Amerika, 1897 yılında erkeklerde, ardından 1900 yılında bayanlar arasında ilk milli basketbol şampiyonlarını düzenleyerek, bu sporu ülke çapında popüler hale getirmiştir.Amerikalılar milli spor olarak benimsedikleri basketbolu, 1904 St. Louis Olimpiyat Oyunları'nda kulüp takımları arasında maçlar düzenleyerek, Olimpiyat Oyunları'na katılan tüm ülkelere tanıtmışlardır.1905 yılında dünyanın en büyük spor salonlarından New York Madison Square Garden, kapılarını basketbola açmıştır.

Uzakdoğu'da da 1913 yılından itibaren karşılaşmalar yapılmaya başlanmıştır.Böylece bu oyun birkaç yıl içinde Kanada, Fransa, İngiltere, Avustralya, Çin ve Hindistan başta olmak üzere, tüm dünya ülkelerine hızla yayılmış, özellikle büyük kentlerdeki geniş spor alanlarında yapılan üniversitelerarası karşılaşmalar, basketbolun seyirlik spor olarak yayılmasında önemli katkılar sağlamıştır.Uluslararası Amatör Basketbol Federasyonu (FIBA),uluslararası karşılaşmaları yönetmek amacıyla, 20 Haziran 1932'de İsviçre'nin Cenevre şehrinde İsviçre, Yunanistan, İtalya, Portekiz, Arjantin, Romanya ve Çekoslavakya Basketbol Federasyoları'nın işbirliği ile oluşturulmuştur.FIBA her dört yılda bir, Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği şehirde toplanarak, basketbolu daha çekici hale getirmek için gerekli kural değişikliklerini yapmaktadır.

Avrupa Basketbol Şampiyonası 1935 yılında başlamış olup, 2 yılda bir düzenlenmektedir.Amatör bir spor dalı olarak basketbol, ilk kez 1936'da Berlin'de düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na dahil edilmiştir.1951 yılında başlayan Erkekler Dünya Şampiyonası'nı 1953'te Bayanlar Dünya Şampiyonası izlemiş, Olimpiyat Oyunları'na basketbol dalında bayanlar ilk kez 1976'dakatılmışlardır.Avrupa ligi ise 1995-96 sezonunda başlamıştır.

BASKETBOLULUN TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİMİ

Basketbol Türkiye’de ilk defa Robert Kolejinde 1904 yılında oynanmıştır. Daha sonraları 1911’de Galatasaray Lisesinde Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Robenson tarafından oynatılmıştır. 1913 yılında Fenerbahçe bir basketbol takımı kurmuştur. Türkiye’deki ilk resmi maç 4 Nisan 1921’de Yüksek Öğretmen Okulu (Darulmuallimi Aliye) öğrencileri ile İstanbuldaki Amerikalılar dan kurulu takım arasında oynanmıştır. Nihayet 1923 yılında ilk resmi teşkilatımız olan Türkiye İdman Cemiyetleri ittifakı kuruluyor. 1925 yılında faaliyet gösteren İstanbul Basketbol Kulübü ile yeni bir yön verilmiştir. 1927 yılında İstanbul’da basketbol maçlarının başladığını müşaade ediyoruz.
Naili Moran 1934 yılında kendisinden başka diğer basketbolcuların çalışması neticesinde ilk milli basketbol takımı kuruluyor. 24 Haziran 1936 yılında Milli takımımız İstanbul’da Yunanistan ile karşılaşıyor ve maçı 49-12 gibi büyük bir farkla kazanıyor.
1946 yılında Spor Oyunları Federasyonu Başkanlığında Türkiye şampiyonaları yapılmaya başlanıyor. 1946-1947 yıllarında Yunanistan ile müsabakalarımız oluyor. Milli takımımız 1949 yılında Kahire’de yapılan 6. Avrupa Basketbol Şampiyonasına katılma kararı alıyor ve 4. sırayı alıyoruz.

İstanbul’da 1950-1951 yılları arasında her yıl yapılmak üzere Uluslararası İstanbul Turnuvası tertip ediliyor. Türk Basketbolu 1951 yılında 7. Avrupa şampiyonasında 17 takımın arasında 6. sırayı alarak büyük bir başarı elde ediyor.
Ankara’da; GAZİ TERBİYE ENSTİTÜSÜ-MÜLKİYE MEKTEBİ HARP OKULU basketbolunun öncülüğünü yaparken, İstanbul’da Kadıköy kulübü, öncülük işini yükleniyor.
1963 yılında Ümit Milli Takım kuruluyor. 1959 yılında Bayan Takımları faaliyete geçiyor. 1968 yılından itibaren Türkiye Basketbol Federasyonu Anadolu Kupası adı altında turnuvalar düzenliyor. 1966-1967 sezonunda deplasmanlı Türkiye Ligi kuruluyor.
İki sezon sonra 1969-1970 sezonundan itibaren deplasmanlı Basketbol II. Ligi başlatılıyor. Bu aşamadan sonra kulüplerin yanısıra ilk, orta, lise ve üniversitelerin kız ve erkek takımlarının iştirakleriyle yapılan Türkiye Birincilikleri düzenleniyor.

Türk Basketbol tarihinin en önemli yıldızlarından Erman Kunter, 153 sayı ile bir maçta en fazla sayı atan oyuncu oldu.Fenerbahçe’de forma giyen Kunter, 1988 yılında sarı-lacivertlilerin Hilalspor’u 175-101 yendiği maçta, 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda attığı 81 sayıyla, bir devrede en fazla sayı üreten basketbolcu olarak da tarihe geçti.

Erman Kunter, 2009-2010 sezonunda Cholet’i Fransa Birinci Basketbol Ligi şampiyonu yaparak, antrenör olarak da bir ilke imza attı. Kunter, yabancı bir takımın başında lig şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek Türk antrenör oldu.

TEK BAŞINA 110 SAYI ATTI

Beşiktaşlı Hüdai Budanur da kırılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor. 1957 yılında İstanbulspor ve Sergi Sarayı’nda yapılan İstanbul Ligi maçında Beşiktaş, İstanbul Karagücü’nü 110-56 yenerken, Budanur, siyah-beyazlıların 110 sayısını da tek başına attı.

NBA'DEKİ İLK TÜRK MİRSAT TÜRKCAN

Fenerbahçe Ülker’de forma giyen Mirsad Türkcan, ABD Profesyonel Basketbol Ligi’nde (NBA) oynayan ilk Türk basketbolcusu olarak tarihe geçti. 1998 yılında ilk kez Houston rockets’e transfer olan Mirsad, NBA’de fazla oynama şansı bulamadı.

2001-2002 sezonunda Cska moskova takımında forma giyen Mirsad Türkcan, Avrupa ligi normal sezonunda en değerli oyuncu (MVP) seçilen ilk Türk basketbolcu oldu.

TRANSFER ÜCRETİNDE REKOR HİDAYET'İN

NBA takımlarından Sacramento Kings tarafından 11 sezon önce seçilen Hidayet türkoğlu, Mirsad’dan daha başarılı bir performans sergileyerek, NBA’de en fazla oynayan Türk oyuncu durumunda bulunuyor.

2008-09 sezonu sonunda Orlando magic’ten ayrılıp, Toronto Raptors ile 5 yıllığına 53 milyon dolara anlaşan Hidayet, 2004 yılında Utah Jazz ile 6 yıllık 50 milyon dolara imzalayan Mehmet okur’u geçerek, tarihte en fazla ücrete imza atan Türk oyuncu oldu.

ŞAMPIYONLUK YÜZÜĞÜ MEHMET OKUR'DA

2003-2004 sezonunda Dedroid Pistons’ta şampiyonluk sevincine ulaşan milli basketbolcu Mehmet Okur ise NBA’de şampiyonluk yaşayan ilk Türk oyuncu.

Mehmet Okur, ayrıca Batı Konferansı’nda daha önce All-star’a seçilen ancak sakatlığı nedeniyle oynayamayan Allen iverson’un yerine kadroya girerek, NBA tarihinde All-Star maçına çıkan ilk Türk sporcu olarak da tarihe geçti.

Las vegas’taki Thomas Mack Arena’da 18 Şubat 2007’de yapılan All-Star’da, Mehmet maçta yer aldığı 14 dakika 43 saniyede 4 sayı attı, 2 ribaunt aldı ve 1 de asist yaptı.

AVRUPA'YA İLK GİDEN TÜRK YALÇIN GRANİT

Avrupa’ya transfer olan ilk Türk basketbolcu ise Yalçın Granit oldu. Granit, Fransa’nın Racing Paris takımında oynamıştı. Fenerbahçe’den 11 sezon önce Yunanistan’ın AEK takımına giden İbrahim kutluay ise ilk kez bir Yunan takımına transfer olan Türk oyuncu olmuştu.

2001-2002 sezonunda Panathinaikos ile Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaşan İbrahim, bu kupayı kaldıran ilk Türk basketbolcu olarak tarihteki yerini aldı. 2007 yılında İspanya’nın Real Madrid takımıyla ULEB Kupası’nı kazanan Kerem turnçeri de ilk kez bu kupada şampiyonluk sevinci yaşayan Türk basketbolcu oldu.

ERGİN ATAMAN İLK TÜRK HOCA

Avrupa’da profesyonel liglerde bir takım çalıştıran ilk antrenör ise şu anda Beşiktaş Milangaz’ı çalıştıran Ergin Ataman oldu. 2001-2002 sezonunda İtalya’nın Montepaschi Siena takımını çalıştıran ve takımına ilk sezonunda Avrupa Raimundo Saporta Kupası’nı kazandıran Ataman, bu kupayı kaldıran ilk ve tek Türk antrenör olarak tarihte yerini aldı.

Efes Pilsen’e 1999-2000 sezonunda Avrupa Ligi’nde dörtlü Final oynatan Ergin Ataman, bir Türk takımını bu kupada ilk kez Avrupa üçüncüsü yaptı. Montepaschi Siena’ya da 2002-2003 sezonunda Avrupa Ligi’nde dörtlü final oynatıp, Avrupa üçüncülüğünü kazanan Ataman, bu kupada yabancı bir takımla üçüncülük kazanan ilk Türk antrenör olarak da bir ilke imza attı.

ANADOLU EFES'İN İLKLERİ

Bu sezon ismini Anadolu Efes olarak değiştiren Efes Pilsen, 1996 yılında Avrupa Radivoj Koraç Kupası’nı müzesine götürerek, ilk kez bu spor dalında Avrupa kupası kazanan Türk takımı olma başarısını gösterdi.

Lacivert-beyazlılar, Avrupa kupalarında finale çıkan ilk takım olma özelliğini de taşıyor. 1993 yılında da Avrupa Kulüpler Kupası’nda final oynayan Anadolu Efes, Torino’da Yunan rakibi Aris’e 50-48 yenilmişti.

Anadolu Efes, 1999-2000 sezonunda da Avrupa Ligi’nde dörtlü finale kalıp, Avrupa üçüncüsü olarak bir ilke daha imza attı.

Anadolu Efes, bir NBA takımıyla maç yapan ilk ve tek Türk takımı. NBA’in davetlisi olarak 2006 yılında ABD’ye giden lacivert-beyazlılar, 11 Ekim 2006’da Denver Nuggets ile yaptığı hazırlık maçıyla, bir NBA takımıyla karşılaşan ilk Türk ekibi oldu.

Anadolu Efes, NBA’deki ikinci hazırlık maçında 13 Ekim 2006’da Golden State Warriors ile oynadı.

DİĞER REKORLAR

Türkiye ilk kez 1949 yılında Kahire’deki Avrupa Şampiyonası’na katıldı.
1951 yılında 7. Avrupa Şampiyonası’nda Türk hakem İzzettin Somer, Avrupa Şampiyonası finalini yöneterek, bu alanda bir ilke imza attı.
1959 yılında Türkiye tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı.
1961 yılında Galatasaray, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ilk turunda, Yunanistan’ın Olympiakos takımını 2 maçta da yenerek, Avrupa kupalarında tur atlayan ilk Türk takımı oldu.
1980 yılında Eczacıbaşı Erkek Basketbol Takımı, Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda çeyrek finale yükselen ilk Türk takımı oldu.
1981 yılında Avrupa Karması’na seçilen ilk Türk oyuncu Efe Aydan.
ABD’de Evansville Üniversitesi takımıyla NCAA Play off’larında oynayan ilk Türk oyuncu Emir Turam.
Uluslararası alanda ilk Milli maç Yunanistan ile 24 Haziran 1936’da yapıldı. Beyoğlu Halkevi Salonu’nda yapılan maçı, Türkiye 49-12 kazandı.
Uluslararası alanda ilk resmi maç ise Şili ile 7 Ağustos 1936’da oynandı. Berlin Olimpiyatları’nda yapılan maçı Türkiye 30-16 kaybetti.
1956 yılında yapılan ilk gençler Türkiye birinciliğini Fenerbahçe kazandı.
Türkiye, Sofya’da 1960 yılında yapılan Balkan Şampiyonası’na ilk kez katıldı. Türkiye, 1981 yılında Balkan Şampiyonu oldu.
Levent Topsakal, Türkiye-İrlanda yıldız milli maçında 78 sayı atarak, milli formayla bir maçta en çok sayı atan oyuncu unvanını aldı.
2001 yılında Türkiye’de yapılan 32. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda A Miili takım ilk kez Avrupa ikincisi oldu.
A Milli Erkek Basketbol Takım, 2002 yılında ilk kez Dünya Şampiyonası’nda mücadele etti ve 9. oldu.
"12 Dev adam", Türkiye’de 2010 yılında yapılan Dünya Şampiyonası’nda gümüş Madalya alarak, tarihinde ilk kez Dünya ikincisi oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: tragedie


Temperature

Temperature

Üye
Çok güzel bir konu olmuş eline sağlık, 700 konumun 650 sini basketbol bölümüne açmışımdır fakat hiç böyle bir şey paylaşmak aklıma gelmedi :) Umarım sabitlenip önemli konular arasına alınır.
 
Kingmortall

Kingmortall

Üye
    Konu Sahibi
Çok güzel bir konu olmuş eline sağlık, 700 konumun 650 sini basketbol bölümüne açmışımdır fakat hiç böyle bir şey paylaşmak aklıma gelmedi :) Umarım sabitlenip önemli konular arasına alınır.

bilmem inşallah :)
 
DiaBLoS

DiaBLoS

Moderator
Bazılarını biliyordum . İyi bir basketbolcu olarak . : )
Bilmediklerim de vardı . İyi oldu .
Teşekkürler .
 
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
Gökhan Eline Sağlık Konu Üst Konu Olmuştur.
 


Üst Alt