Basın özgürlüğünde sınıfta kaldık

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Basın özgürlüğünde sınıfta kaldık
03.05.2012 00:00

Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü... Türkiye, Afganistan, Pakistan ve Irak'ın hemen önünde 148'inci sırada

Bağımsız ve özgür basının desteklenmesi amacıyla 1993 yılından bu yana 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Ancak dünyanın dört bir yanında gazeteciler, silahlı grupların ve baskıcı iktidarların hedefi olmaya devam ediyor. Basın özgürlüğü konusunda araştırma yapan kurumlara göre Türkiye'nin de karnesi kötü.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü vesilesiyle, dünyada basına en çok sansür uygulayan ülkeler listesini yayınladı. Listeye göre en sansürcü ülkeler Eritre, Kuzey Kore, Suriye, İran, Ekvador Ginesi, Özbekistan, Suudi Arabistan, Küba, Beyaz Rusya ve Burma.

Ancak, basın özgürlüğünün önündeki diğer büyük engel "otosansür" hakkında herhangi bir istatistik bulunmuyor.

2012'DE 21 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) verilerine göre, 2012'in ilk dört ayında 21 gazeteci öldürüldü, 161 gazeteci ise hapse atıldı.

En fazla gazeteci ölümleri Suriye (4) ve Somali'de (4) meydana geldi.

RSF'ye göre 2011'de dünya genelinde 66 gazeteci öldürülürken, bin 44 gazeteci gözaltına alındı, bin 959 gazeteci saldırıya uğradı veya tehdit edildi, 499 medya sansürlendi, 71 gazeteci alıkonuldu, 73 gazeteci ülkesinden kaçmak zorunda kaldı.

EN ÖZGÜR ÜLKE FİNLANDİYA

Örgütün yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre en özgür basın Finlandiya'da. Finlandiya'yı sırasıyla Norveç ve Estonya takip ediyor.

Sicili en kötü ülkeler ise sırasıyla Eritre, Kuzey Kore ve Türkmenistan.

TÜRKİYE'NİN SİCİLİ KÖTÜ

Aynı listede Türkiye, Afganistan, Pakistan ve Irak'ın hemen önünde 148'inci sırada yer aldı. Basın özgürlüğü ile ilgili çalışmalar yapan kuruluşlar Türkiye'de durumun son derece kötü olduğunu belirtiyor.

RSF, raporunda, Ergenekon, Devrimci Karargah ve KCK davaları nedeniyle onlarca gazetecinin tutuklandığına yer verdi.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu'na göre Türkiye cezaevlerinde 30 Nisan 2012 itibarıyla 19'u imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 91 gazeteci bulunuyor.

İSYANLAR GAZETECİLERE SALDIRILARI ARTIRDI

Bu yıl gazeteciler en çok isyanların veya kitlesel eylemlerin meydana geldiği ülkelerde çalışmakta zorlandı.

Bu ülkeler arasında bir süredir "Wall Street'i İşgal Et" eylemlerinin devam ettiği ABD de yer alıyor. Eylemler esnasında 25 gazetecinin gözaltına alındığı ABD, listede 47'nci sıraya geriledi.

Ekonomik kriz nedeniyle polis ve eylemciler arasında çatışmaların yaşandığı Yunanistan listede 71'inci sırada. RSF'ye göre bu ülkede gazeteciler, savaş bölgelerindeki meslektaşları kadar zor koşullar altında çalışıyor.

ARAP BAHARI ETKİSİ

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da meydana gelen halk hareketleri ve silahlı isyanlar, gazetecileri sıklıkla öfkeli kalabalıklarla veya baskıcı hükümetlerle karşı karşıya getiriyor.

RSF'ye göre, 39 sıra düşen Mısır, 166'ncı sıraya geriledi.

Mısır'ın ardından çarpıcı düşüşler Bahreyn ve Yemen'de meydana geldi. Her iki ülkede yönetime karşı devam eden isyanlar nedeniyle gazeteciler hedef tahtasına oturtuldu. Bahreyn 173'üncü sıraya, Yemen ise 171'inci sıraya geriledi.

İran ve Suriye de listede en kötü karneye sahip 10 ülke arasında yeraldı.

BM VE UNESCO'DAN ORTAK MESAJ

BM Genel Sekreteri, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve UNESCO Genel Direktörü, 3 Mayıs'a ilişkin yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "İfade özgürlüğü en değerli haklarımızdan birisidir. Tüm diğer özgürlüklerin temelidir ve insan onurunun temellerinden birini oluşturur. Özgür çoğulcu ve bağımsız medya, bu özgürlüğün kullanımında zorunludur" dedi.

Açıklamada, "Medya özgürlüğü dünyanın her yerinde sert bir sınava tabi tutulmuş. UNESCO, geçen yıl 62 gazetecinin mesleklerinden dolayı cinayete kurban gitmesini kınadı. Bu gazetecilerin unutulmaması ve bu suçların cezasız kalmaması gerekiyor" ifadeleri yer aldı.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü, 1991'de bağımsız ve çoğulcu bir Afrika basınının gelişmesi üzerine yapılan bir seminerin ardından Aralık 1993'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmişti.

ALİ ÖRNEK / HÜRRİYET İNTERNET
 


OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Haydar bazen sayfalar çok daha geniş ve sürükleme imleçli halde çıkıyor, sebebini biliyor musun?
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
yok malesef bilmiyorum abi neden acaba ?
 
turaniaCCC

turaniaCCC

Üye
doğal değil mi muhalif olan gazeteci ya cezaevinde yada işsiz.
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Bir arkadaşım gibi cevap vermek istiyorum No Comment... :)
 
0yLesineBiri

0yLesineBiri

Üye
komedi ye bakın kck gibi davalardan tutuklu gazeteciler varmış . Ne yapalım gazetecilerin kahpe yapılanmalara girmeleri onları göz önünde bulundurmaları alenen desteklemelerini kanunla yasal hale mi getirelim ? Istedikleri gibi at koştursnlar üç beş çakal ülkenin geri kalanından üstün hale gelsin
 
  • Beğen
Tepkiler: OttomaN TigeR

webilgili

Üye
teşekkürler
 
greenmile

greenmile

Üye
bu ülkede çocuk istismarcısı yada dağdan inip zafer işareti yaparsan hapis yatmaz aksine kral olursun.Gerisini düşünmeye de yorumlamaya da gerek yok.
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Bu adına gazeteci tabirini kullandığımız kişiler, aslı olmayan asparagas haberleri sırf reyting yada satış trajini artırmak için gerçekmiş gibi yayımlayıp, sonra basın özgürlüğü adı altında ona buna laf soksun oh ne ala memleket. Gideyim bir örgüte üye olayım yalan haber isnat edeyim sonra ben tarafsız haber yapayım öylemi. İşlerini adam gibi yapmış olsalar tutup içeri atmazlardı. Camını kırmayan çocuğun kulağını çeker misin? Şahsen ben çekmem.

Ayrıca bu ülkede dini vazifesi gereği ibadetini yapıp, Allah'a kulluk ettiği için adına iltica dedikleri sebepten dolayı işinden atılan onca insan var, bu kimsenin zoruna gitmiyor değil mi? Neyse...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
293
Haydar
Ismayilov_Elcin
Cevap
0
Görüntüleme
725
Ismayilov_Elcin
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
336
Haydar


Üst Alt