Bana Kuran öğretin demeye utanmayın!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

FurkanBilge

Üye
    Konu Sahibi
Bana Kuran öğretin demeye utanmayın!
“Bana Kur’an öğretin” demeye utanmayın!ÖMER ÖZVEREN
Öğrenmenin yaşı yoktur. Bir insan her yaşta öğrenci olabilir. Bir işi en kolay ve rahat öğrenmenin yolu da o işi bilen bir kişiden yardım almaktır. Bu sebeple yavaş yavaş Kur’an-ı Kerim öğrenme yolunda mutlaka size yardımcı olacak bir kişinin olması fikrini kendinize telkin edin. Zamanla bu telkinler sizde bir kabul meydana getirecektir. Hoca olarak, kendinize yakın bir ismi seçmeniz sizi daha da rahatlacaktır. Bu kişi en yakın dostunuz olabileceği gibi varsa eşiniz, çocuklarınız veya sizin yaşınıza yakın başka bir insan da olabilir. Onlara da düşen sizi sıkıntıya sokmadan bu süreci devam ettirmeleridir. Dostlarınız sizin Kur’an öğrenmenizi ister. Şeytan ve nefsiniz ise bunu geciktirmek için en makulünden en anlamsızına kadar bir sürü gerekçe uydurmaya devam eder. Önemli olan sizin seçeceğiniz taraftır. Bir çok insan kendi kendine Kur’an öğrenmiştir. Az bir gayretle ortalama bir hafta, bilemediniz iki haftada Kur’an okumaya geçebilirsiniz. Şu soruyu sorun, “Rabbimizin kelamı olan Kur’an’ı okumayı gerçekten istiyor muyum ve onu gerçekten seviyor muyum?” Çünkü, 60-70 yaşından sonra hafızlık yapan ve bunda başarılı olan insanlar varken topu topu 28-29 harfi tanıyıp, okunuşlarını çözmeyi aman aman bir mesele haline getirmeyin. 5-6 yaşındaki çocukların bile Kur’an’ı baştan sona okuyup hatim indirdiklerini unutmayın.

Kur’an hem gençleştirir, hem de ihtiyarlatır! Hz. Ebu Bekir (ra) bir defasında Efendimiz’e şöyle demiştir: “Ey Allah’ın Resûlü, ihtiyarladınız!” Peygamberimiz’in (sas) cevabı şu oldu: “Hud, Vâkıa, Mürselât, Amme Yetesâelun, İzeşşemsü Küvvirat (sûreleri) beni ihtiyarlattı.” Hadisi açıklayan alimler şu noktaya parmak basıyorlar: “Bu sûrelerde ahiret halleri ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Peygamber’in mübarek canına bir şey olacak değil; fakat O, bize bizden daha şefkatli olduğundan bizim başımıza gelecekleri ve ümmetinin o sûrelerde tasvir olunan ahval içindeki yerini düşünüyordu, ağarma bundandır.” (İbn Sa’d, Tabakat, I, 435) Kur’an’ın, cennet tasvirleri ve mazlumların haklarını ahirette tamamen alacağı müjdesi de mü’minlerin gönlünü gençleştirmekte, ruhlarını ferahlatmaktadır. Sayı:185Bölüm:Kur'an iklimi

danger03

danger03

Üye
paylaşım için sağolasın

mservank

mservank

Üye
ben olsam utanmam utanacak bir şey yok Kur an okumayı bilseydim seve seve öğretirdim birisine

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Kur'an-ı Kerim'i hatım etmek isteyen kişinin, birisinden öğretmesi için rica etmek yerine kendisinin eline alıp hatım etmesi taraftarıyım. Çünkü her insan Kur'an-ı Kerim'i kendi inanışı doğrultusunda anlar, kendi inancına sahip olmayan birisinin kişiye anlatacağı da yine kendi inancına göre olur, öğrenmek isteyenin inancına göre değil.

masub

masub

Üye
Kur'an-ı Kerim'i hatım etmek isteyen kişinin, birisinden öğretmesi için rica etmek yerine kendisinin eline alıp hatım etmesi taraftarıyım. Çünkü her insan Kur'an-ı Kerim'i kendi inanışı doğrultusunda anlar, kendi inancına sahip olmayan birisinin kişiye anlatacağı da yine kendi inancına göre olur, öğrenmek isteyenin inancına göre değil.
ne demek istediğini biraz daha açar mısın?

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Yani İslamiyet içindeki inanç farklılıkları yüzünden, Kur'an-ı Kerim inançlara göre türlü türlü yorumlanmasına sebep oluyor bu da yanlış bir tavır, herkes eline alsın kendi öğrensin anlatılmak istenen açık ve net zaten diyorum. ;)

masub

masub

Üye
ben sana katılmıyorum.evet haklısın Kuran ayetlerinin bazıları yoruma açıktır.ama bunlar da bir yol gösteren olmadan anlaşılamaz.yani anlamak için illa ki bir alimin teviline ihtiyaç vardır.alimler görüşlerini ortaya koyar, sen sana uygun olanını seçersin.aynı mezheplerde olduğu gibi.
ayrıca arkadaşın burda söylediği de kuran okumayı öğrenmek.anlamını değil.harfler de kişilere göre değişmez.(yanlış anlama lütfen.amacım bir tartışma ortamı yaratmak değil.)

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Güzel Anlatım Güzel Paylaşım

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
ben sana katılmıyorum.evet haklısın Kuran ayetlerinin bazıları yoruma açıktır.ama bunlar da bir yol gösteren olmadan anlaşılamaz.yani anlamak için illa ki bir alimin teviline ihtiyaç vardır.alimler görüşlerini ortaya koyar, sen sana uygun olanını seçersin.aynı mezheplerde olduğu gibi.
ayrıca arkadaşın burda söylediği de kuran okumayı öğrenmek.anlamını değil.harfler de kişilere göre değişmez.(yanlış anlama lütfen.amacım bir tartışma ortamı yaratmak değil.)

Allah insanı yaratırken aklı süs olsun diye vermemiş. Kur'an-ı Kerim'in yol göstereni Hz. Muhammed'tir; onun insanlara anlattığı şekilde Kur'an'a inanılır ki bu son zamanlarda biraz değişti; kimi çevreler kendi inançları doğrultusunda Kur'an-ı Kerim'i yorumlamaya başladılar. İşte bu yüzden Hz. Muhammed'den başka bir yol gösterici seçilmemeli. Anlatmak istediğim bu ..

Kur'an-ı okumak için Türkçe bilmek yeterli, öyle ki Kur'an-ı Kerim onlarca dile çevrildiği gibi Türkçe'ye de çevrilmiştir. Konu başlığı ve konu içeriğine baktığımızda "Kur'an okumayı öğrenmek"ten değil "Kur'an'ı öğrenmek"ten bahsedildiğini görüyoruz. Kur'an'ı öğrenmek demek Kur'an'ı anlamak demektir. Çünkü öğrenmek ile anlamak aynı anlama gelir.

masub

masub

Üye
Allah insanı yaratırken aklı süs olsun diye vermemiş. Kur'an-ı Kerim'in yol göstereni Hz. Muhammed'tir; onun insanlara anlattığı şekilde Kur'an'a inanılır ki bu son zamanlarda biraz değişti; kimi çevreler kendi inançları doğrultusunda Kur'an-ı Kerim'i yorumlamaya başladılar. İşte bu yüzden Hz. Muhammed'den başka bir yol gösterici seçilmemeli. Anlatmak istediğim bu ..
yine burda da haklısın doğru söylüyosun ama eksik.üst tarafta da açıkladım.elbette ki Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tek yol göstericidir.ama Kur'an-ı Kerim'in kimi ayetleri yoruma açıktır ve her asırda farklı şekilde yorumlanır.Bu da Kur'an-ı Kerim'in mucizelerinden birisidir ve ilahi bir kitap olduğunun göstergesidir.Bu ayetler Hz. Muhammed zamanında tam manasıyla anlaşılmış ve tebliğ görevi Peygamberimiz'de olduğu için tek bir doğru vardır ve O'nun söylediğidir.çünkü O peygamberdir.ama şimdi Hz. Muhammed olmadığı için ve bazı ayetlerin manalarının asırlara göre değişmesinden dolayı Allah(c.c.) bu ayetlleri doğru şekilde anlayabilmemiz için her asırda ayrı ayrı kişileri görevlendirmiştir(evliyalar, asfiyalar, müceddidler).bu kişiler ayetleri Peygamberefendimizin hadisleri doğrultusunda günümüze göre yorumlamışlardır ve yorumluyorlar.

Kur'an-ı okumak için Türkçe bilmek yeterli, öyle ki Kur'an-ı Kerim onlarca dile çevrildiği gibi Türkçe'ye de çevrilmiştir. Konu başlığı ve konu içeriğine baktığımızda "Kur'an okumayı öğrenmek'ten değil Kur'an'ı öğrenmek"ten bahsedildiğini görüyoruz. Kur'an'ı öğrenmek demek Kur'an'ı anlamak demektir. Çünkü öğrenmek ile anlamak aynı anlama gelir.
ikinci bir konu da;
genelde kitaplar dilden dile tam olarak çevrilemezler.buna dilin ruhsallığı deniyordu galiba.ayrıca yukarda da anlattığım gibi arapça bilsen bile yine bazı yerlerin anlaşılması çok zor.bu yüzden ciltler dolusu çeviriler yapılıyor zaten

bu konu üzerinde saatlerce tartışılacak bir konu.keşke yüzyüze konuşma şansımız olsaydı.o zaman daha açıklayıcı olabilirdim.

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
yine burda da haklısın doğru söylüyosun ama eksik.üst tarafta da açıkladım.elbette ki Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tek yol göstericidir.ama Kur'an-ı Kerim'in kimi ayetleri yoruma açıktır ve her asırda farklı şekilde yorumlanır.Bu da Kur'an-ı Kerim'in mucizelerinden birisidir ve ilahi bir kitap olduğunun göstergesidir.Bu ayetler Hz. Muhammed zamanında tam manasıyla anlaşılmış ve tebliğ görevi Peygamberimiz'de olduğu için tek bir doğru vardır ve O'nun söylediğidir.çünkü O peygamberdir.ama şimdi Hz. Muhammed olmadığı için ve bazı ayetlerin manalarının asırlara göre değişmesinden dolayı Allah(c.c.) bu ayetlleri doğru şekilde anlayabilmemiz için her asırda ayrı ayrı kişileri görevlendirmiştir(evliyalar, asfiyalar, müceddidler).bu kişiler ayetleri Peygamberefendimizin hadisleri doğrultusunda günümüze göre yorumlamışlardır ve yorumluyorlar.

Tabii ki evliyalar konusunda söyleyecek sözüm yok; ama ortalıkta kendini peygamber ilan eden, evliya ilan eden onlarca insan var iken ve bu insanlar Kur'an-ı Kerim'i Hz. Muhammed'in yorumladığı gibi değil, kendilerince, yani Hz. Muhammed döneminden sonra ortaya çıkan inanç biçimlerine göre yorumluyorlar.

Günümüzde de bu tür durumların arttığını ve kimin ne olduğunu artık kestirmenin zor olduğunu düşünürsek artık iş başa düşüyor derim ben.

ikinci bir konu da;
genelde kitaplar dilden dile tam olarak çevrilemezler.buna dilin ruhsallığı deniyordu galiba.ayrıca yukarda da anlattığım gibi arapça bilsen bile yine bazı yerlerin anlaşılması çok zor.bu yüzden ciltler dolusu çeviriler yapılıyor zaten

bu konu üzerinde saatlerce tartışılacak bir konu.keşke yüzyüze konuşma şansımız olsaydı.o zaman daha açıklayıcı olabilirdim.

İnşallah kısmet olur da seninle yüzyüze bu konuları konuşabiliriz. Şahsen çok mutlu olurum.

BuRacK

BuRacK

Üye
teşekkürler...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt