Bağlantı giderse otonom araç ne kadar güvenli kalır?

Sponsorlu Bağlantılar

djhiguramos

djhiguramos

Üye
    Konu Sahibi
Bağlantı giderse otonom araç ne kadar güvenli kalır?
Bazı elektrikli araçlarda otonom sürüş olduğunu ve kendi internet bağlantısı olduğunu okudum. İnternete çıkıyorsa bir modemi olmalı muhtemelen sim kart ya da e-sim yardımı ile şebekeye bağlanıyor. Türkiye'de kesinlikle yasal olmayan imei kopyalama işlemlerini muhakkak duymuşsunuzdur. Bu tarz cihazların imei kopyalanırsa BTK da şebekeye erişimi engeller mi? BTK şebekeye erişimini engellerse otonom sürüş bir kazaya sebep verir mi? Otonom sürüşün ne kadarlık kısmı aracın içinde hesaplanıyor ne kadarı bulut üzerinden? Aracın değeri sizce ne kadar düşer?

NOT:5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 55. Maddesi gereğince IMEI değişikliği yasal değildir.

MAERKEK

MAERKEK

Admin
Bazı elektrikli araçlarda otonom sürüş olduğunu ve kendi internet bağlantısı olduğunu okudum. İnternete çıkıyorsa bir modemi olmalı muhtemelen sim kart ya da e-sim yardımı ile şebekeye bağlanıyor. Türkiye'de kesinlikle yasal olmayan imei kopyalama işlemlerini muhakkak duymuşsunuzdur. Bu tarz cihazların imei kopyalanırsa BTK da şebekeye erişimi engeller mi? BTK şebekeye erişimini engellerse otonom sürüş bir kazaya sebep verir mi? Otonom sürüşün ne kadarlık kısmı aracın içinde hesaplanıyor ne kadarı bulut üzerinden? Aracın değeri sizce ne kadar düşer?

NOT:5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 55. Maddesi gereğince IMEI değişikliği yasal değildir.
Bu kadar yüksek mikatarda veriyi herhangi bir merkeze gönderip aracın kontrolü sağlamayı 5G ile bile yapamazsın . Milisaniyeler değil nano saniyeler içeriisnde veriler işlenip araç komut edilecek sadece tek araç değil çok sayıda araç gerekli.
Bu otonom sistemi şu aşamada aracın beynine yerleştirilmiş radarlardan gelen veriyi analiz etme üstüne kurulu .

Sim bağlantısı ise şu aşamada yazılım güncelleme , geri bildirim alma aşamasında kullanılıyor. Bu sistemin imei numarasını öyle açığa falan yazmazlar. Zaten aranacak bir numara değil . Sadece araç üreticisi bilmekte hatta bu sim sistemleri için ayrıca baz istasyonları bile tahsis edilmiş olabilir .

İmei numarasını aracın beynine gömülüdür. (Nokia. S40 ve S60 cihazlarda imei atmak mümkün değildir isteseler bu numarayı da gizlerlerdi sistemde açık varsada sıradan kullanıcılar hackler bulamadı)

Bu bilgi sadece araç üreticisinde mevcuttur başkasıyla paylaşmaz.

Uzaktan kontrol sağlayabilirler mi ? Evet elektrikle araçlarda oyuncsk araba gibi olabilir

• Beğen
Tepkiler: 0sıfırcı
PALA.

PALA.

Üye
Görüntü işlemede, öncelikle eğitim aşamasında nesne tanıma için kullanılan yapay sinir ağları yüksek sayıda görüntü ile eğitiliyor ve matematiksel matrisler elde ediliyor, daha sonra algılanan benzer görüntüler bu matrisler ile karşılaştırılır ve belirli bir hata oranı ile nesnenin özellik çıkarımı yapılır. Böylece veri optimizasyonu yapılır. Eğitilmiş modeller internet bağlantısı olmadan da çalışabilir, zamanla alınan yeni veriler ile kendisini güncellemek için internet bağlantısına ihtiyaç duyacaktır. Konum verisini ise GPS coğrafi konum belirleme sisteminden alınır, yani bunun için uydu haberleşmesi yeterlidir.

• Beğen
  • Şaşırdım
Tepkiler: MAERKEK ve 0sıfırcı
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
otonom şürüş dediğin tam manasıyla değil en azından bizde. şerit vs düzenli olacak falan filan.

şebeke olayıda evet dediğin gibi sım kartı veri alışverişi için ama otonom için kullanılmıyor. ha kullanılsa bile çekmeyen bir çok nokta var. ya araç kendini durdurur yada yapay zekasıyla yola devam eder.

kaç kamera kaç sensör var üstünde. birisi tabela okur diğeri mesafeyi algılar diğeri yoldakı çizgileri vs. yanı çok hızlı değilsen yollar kötü değilse bişey olmaz araç yardırır gider.

İmei Kopyalanmasını bilemiyorum dediğin mantıklı ama öyle olsa bile aynı telefonlarda kı gibi muhtemelen 2.imei yi kim aldıysa onu saf dışı yaparlar ana imei olan kişi kullanmaya devam eder. tabi bu süre zarfında uğraşacaksın biraz

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve djhiguramos
PALA.

PALA.

Üye
Kontör yüklemeyi unutmayın, yolda kalırsınız yada yoldan çıkarsınız :horse:

0sıfırcı

0sıfırcı

Üye
Kontör yüklemeyi unutmayın, yolda kalırsınız yada yoldan çıkarsınız :horse:
o zaman yola eşşekle devam ederiz bizde
at ne gezer fakirde
gerçi eşşeğimde yok
o halde ben fasfakirim :)

DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
at eti yemek caiz mi dir hocam?
hemide beleşmiş
bizde mekruh mübarek. yanı olmaz ha işin şu kısmıda var sen inek eti yiyorsun sana bu şekilde lanse ediliyor ama bir bakmışsın kı akşamına at gibi kışnıyor yada koşmak istiyorsun olmaz yanı.

• Kahkaha
Tepkiler: 0sıfırcı
0sıfırcı

0sıfırcı

Üye
bizde mekruh mübarek. yanı olmaz ha işin şu kısmıda var sen inek eti yiyorsun sana bu şekilde lanse ediliyor ama bir bakmışsın kı akşamına at gibi kışnıyor yada koşmak istiyorsun olmaz yanı.
ben meee liyom :)
sıkıntı yok
o halde

Üst Alt