Ayın Yıldızları: Şubat | 2013

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
Ayın Yıldızları: Şubat | 2013
Ekran kartı sıralaması;



-FIFA, PES, Strateji oyunları gibi çok fazla sistem gereksinimi olmayan oyunları 720p
rahatlıkla çalıştırabilirken güncel ve çok fazla sistem gereksinimi olan oyunlarda
ayarları kısmak gerekebilir hatta bazı oyunları hiç açamayabilirsiniz.
(Sınıf 3-5-6 için uygun)


-Bütün oyunları -Bazen ayarları kısmak gerekebilirse de- 720p çalıştırabilir.
(Sınıf 2-6 için uygun)


-Bütün oyunları 720p çalıştırabilir. Ancak 1080p çalıştırması için bazı oyunlarda
ayarları kısmak gerekebilir. (Sınıf 2 için uygun)


-Hemen hemen bütün oyunları 1080p ve en yüksek ayarlarda çalıştırabilir. Nadiren bazı
oyunlarda ayarları düşürmek gerekebilir. (Sınıf 1 için uygun)



-Kırmızı yazı ile yazılan GPU'lar güncel GPU'lardır.

Sınıf 1
Sınıf 1 benim oyun makinasına ihtiyaç duyan kullanıcı sınıfını tanımlamak için kullandığım bir tanımlama. Çoğunuzun bildiği gibi bu sınıf makinalara dünya para dökmeyi ben açıkçası önermiyorum.

Şu anda Türkiye genelinde yaygın olarak satılan Samsung 7 serisinin NP700G7C-S02TR modeli 3250-3500 TL bandında bulunduğunda tercih edilebilir.

Ancak bu serinin yeni modellerinin CES 2013'de tanıtıldığını belirteyim. CES 2013'te tanıtılan yeni 7 serisi modeller bu modele göre oldukça gelişmiş ve yenilenmiş olacaklar. En önemli gelişme ise serinin incelmiş olması. Buna göre Samsung 7 serisini Ultra ve Chronos diye ikiye ayırıyor. Ultra sınıfındaki modeller adından da anlaşılabileceği üzere yüksek taşınabilirliğe sahip olacak. İlk çıkan model 730U3E olarak kodlanmış. Bu ürünün temel özellikleri şöyle;

-13.3" 1080 px. ekran
-10 noktadan dokunmaya duyarlı dokunmatik ekran seçeneği
-1.65 Kg.
-Core i5 ve Core i7 düşük voltaj işlemci seçenekleri
-AMD HD 8570M, GDDR3 1GB ekran kartı
-256 GB'a kadar SSD sürücü seçeneği
-8 saate kadar pil ömrü. (MobileMark)

Yeni Chronos serisinin yeni modeli ise 770Z5E olarak kodlanmış. Özellikleri ise şöyle;

-15.6" 1080 px. ekran
-10 noktadan dokunmaya duyarlı dokunmatik ekran seçeneği
-2.35 Kg.
-Core i7 3635QM işlemci
-AMD HD 8870M, GDDR5 2GB ekran kartı
-1 TB'a kadar HDD
-11 saate kadar pil ömrü. (MobileMark)

Altta ürünün tanıtım videosunu görüyorsunuz:

[video=youtube;WjA8-aNxgzI]http://www.youtube.com/watch?v=WjA8-aNxgzI&feature=player_embedded#t=0s[/video]

Sınıf 2
Bu sınıfa yönelik olarak firmalar 2 farklı sınıfta çözümler sunuyorlar. Bunların bir kısmı uygun maliyetli ürünler ki bunların genel olarak satış fiyatları 1500 TL ve altı oluyor. Bunlara Asus'un K ve S, Dell'in Insprion 5520 ve 5521, Lenovo'nun Z ve B, Samsung'un 3 serilerini örnek verebiliriz. Bu modellerde genelde Core i5 veya AMD A10 işlemciler ve 645M, 640M, 635M, 630M, HD 7670M ve HD 8730M gibi ekran kartları kullanılıyor. Bu ekran kartlarının ne yapabileceğini yukarıdaki tabloda açıkladım.

Daha yüksek maliyetli çözümler ise Asus'da N, Dell'de XPS, Lenovo'da Y ve Samsung'da 5 ve 7 serilerinde bulunuyor. Bunlarda genelde Core i7 işlemciler ve 650M, 660M ve 650M SLI gibi ekran kartları kullanılıyor. Ancak hemen belirteyim bunlardaki fiyat farkı sadece konfigürasyondan değil farklı özellikleri ve kullanılan daha kaliteli bileşenlerden kaynaklanıyor.

Bu çözümler arasında benim öncelikli olarak önerdiğim ve piyasa yaygın olarak bulunan 3 model var: Asus'un N56VZ serisi, Lenovo'nun Y500 serisi ve Samsung'un 550P5C-S ile 700Z5C serileri.

Asus'un N56VZ serisini çok anlatmaya gerek yok.Ufak tefek olumsuzlukları olsa da genel olarak sorunsuz bir cihaz ve bu sınıfa yönelik en ideal modellerden biri. Şu sıralar Vatan ve Asus anlaşmazlığından dolayı Vatan'da satılmadığından çok fazla rekabet yok ve ideal fiyatlar oluşmuyor. Bu yüzden 2350 TL sınırına kadar ödeyebilirsiniz. Daha fazlasını ise vermeyin. Tabii söylememe gerek yok Windows 8 yüklü modeller güncel modeller.

Lenovo'nun Y580 serisinin yerini alan Y500 ise Y580 serisinin aksine 660M GPU ile değil de 650M GPU ile geliyor. Daha düşük ekran kartı kullanılması mantıksız gelebilir ama değil çünkü üründe SLI (Çift Nvidia ekran kartının birlikte çalışması) seçeneği var. Bu nasıl oluyor derseniz;

Üründe Ulrtabay adı verilen bir yuva bulunuyor. Aslında bu yuva bildiğimiz optik sürücünün yer aldığı yuva. Ama farklı olarak buraya istediğiniz genişleme aparatını takabiliyorunuz; 2. bir HDD, 2. bir pil, optik sürücü ya da 2. bir 650M ekran kartı. (Ve sol yandaki resimde) bahsettiğim 2. ekran kartını ve özelliklerini bulabilirsiniz.

Ürün şu anda satışta değil ancak bildiğim kadarı ile önümüzdeki hafta (Şubat başı) satışa sunulacak. Optik sürücülü (Tek ekran kartlı) modelin 2000-2100 TL aralığında, SLI modelin ise 2500 lira civarında alınabileceğini düşünüyorum. Tabii optik sürücülü modeli alıp sonradan 2. ekran kartını almak da (Üstte verdiğim linkde görebileceğiniz üzere) mümkün. Ürünün genel özellikleri ise şöyle;

-15.6" 1080 px. ekran
-Core i7 3630QM işlemci
-650M veya 650M SLI ekran kartı
-16 GB mSATA Express Cache SSD
-8 GB RAM


Samsung'un 550P5C-S serisi ise üstteki modellerle neredeyse bire bir aynı konfigürasyona sahip. Sadece ekran çözünürlüğü 1600x900. Aslında bu boyutta bir ekran için çok daha ideal bir çözünürlük.

Samsung'un neredeyse her ilde servisinin bulunması bu açıdan bu ürünü öne çıkarıyor. Isınma sorunu yok ve genel olarak sorunsuz bir model.

Chronos modeli ise aslında bu sınıftan ziyade bir prestij bilgisayarı. En kaliteli malzemelerin kullanıldığı modelin en büyük özelliği zerafeti ve verdiği kalite hissi. Ekran kartı üstteki modellere göre bir tık altta ve fiyatı daha pahalı ama bütçesi elverenlerin ve oyun oynamak ilk tercihi olmayan kullanıcıların ilk sırada tercih etmesi gereken bir ürün. Şu sıralar satılan güncel modeli NP700Z5C-S02TR ama Sınıf 1 alanında da bahsettiğim gibi yeni modelleri yolda.

Sınıf 3
Bu sınıf bildiğiniz gibi benim "Güçlü bir bilgisayara ihtiyacı olan ama oyunla arası -pek- olmayanlar" diye tanımladığım bir grup. Bu sınıfa dahil olan kullanıcılar işlem gücüne ihtiyaç duyabilirler ama bunu abartmamak lazım. Bu sınıfa yönelik modeller genelde giriş seviyesi kasaya ve bileşenlere sahip oluyorlar. Bu yüzden ihtiyaç duysanız bile i7 işlemcili olanlarını almayın. Bu ileride -özellikle ısınma anlamında- başınıza problemler açacak yanlış bir seçim olur. İlla i7 işlemciye ihtiyacınız varsa SINIF 2 modellere yönelin. Bu sınıfa ait modellerin fiyatları genelde 1500 Liranın altında oluyor.

Ekran kartını ise yukarıdaki tabloda sarı ile işaretli kartlardan seçin. hatta hiç harici ekran kartı olmayan sadece HD4000 dahili ekran kartı olan bir model gayet ideal olacaktır. Bunlara örnek olarak Asus'un K serisinin yukarıda verdiğim konfigürasyonlara sahip modelleri ile X ve A serileri, Dell'in yukarıda verdiğim konfigürasyonlara sahip Insprion ve Vostro modelleri, Leonovo'nun yukarıda verdiğim konfigürasyonlara sahip Z ve B serisi modelleri ve Samsung'un 3 serisi verilebilir. Bu modellerin fiyatları (Core i5 işlemci için) genelde 1100-1400 TL aralığında oluyorlar.

Sınıf 5
Bu sınıf bildiğiniz gibi benim "Film seyretmek, internete girmek, ders çalışmak gibi amaçla alan dolayısıyla çok fazla grafik ve işlem gücüne ihtiyaç duymayanlar" diye tanımladığım bir grup. Bu sınıfa dahil olan kullanıcıların çok fazla bütçe ayırmadan ihtiyaçlarına uygun bir model seçmeleri en uygun davranış olacaktır.

Sınıf 3 için verdiğim tanımlamalar ve modeller genelde bu sınıf içinde geçerli. Sadece Core i5 yerine -maliyeti düşürmek için- Core i3, Intel Celeron B 800 serisi ve Intel Pentium B900 ve 900 serisine ait işlemcileri de tercih edebilirsiniz. Bunlar işinizi görecektir. Core i3 serisi işlemcilere sahip modeller 1000-1100 TL arasında bulunabilirken Celeron ya da Pentium işlemcilere sahip modeller 650-900 TL arasında bulunabiliyor.

Sınıf 6
Eskiden bu sınıf öksüz bir sınıftı. Doğru dürüst model olmaz, olan modellerde ya performansı yerlerde sürünen ya da fiyatı çok yüksek olan ürünler olurdu.

Ama artık devir değişti. Intel'in Ultrabook konseptine yaptığı yatırımlar ve gerçekleştirdiği geliştirmelere AMD'de Ultrathin konsepti ile karşılık vermeye çalışıyor. Bu ise fiyatlarda düşüşü ve 1500 liralara bu sınıf bir bilgisayara alabilme şansını kullanıcılara sundu.

Ayrıca Windows 8 ile beraber gelen Convertible Notebook (Dönüştürülebilir) konsepti ve 10 noktadan dokunmaya duyarlı dokunmatik ekran (Touch) desteği bu sınıfı tam bir cümbüş alanına çevirmiş durumda. Açıkçası burası kendi başına bir sınıf olmaktan çıktı diğer bütün sınıfların bir alt kategorisine dönüştü. Öyle ki artık bu sınıfa ait bir model aynı zamanda Sınıf 1'e uygun bir modelde olabiliyor. (Bkz. Sınıf 1 başlığında Samsung 730U3E)


Bu yüzden burada net model önermek mümkün değil. Ancak bu sınıfa ait modeller genelde Ultrabook olarak sınıflanırılıyor. Ultrabook bir Intel markası ve bir modele Ultrabook etiketini yapıştırabilmeniz için üründe düşük voltajlı işlemci (Genelde U son ekine sahiptir ve 17 W güç harcaması olur) ve SSD sürücü olması şart. Ayrıca kalınlığının¹, batarya ömrünün², bağlantı arayüzlerinin³ ve sabit diskinin hızının belli bir sınırlara uyması gerekiyor.

¹ 13.3" ve altı boyut için maks. 18 mm, 14.0" ve daha büyük boyuttaki modeller için maks. 21 mm. ve Convertible modeller için maks. 23 mm.
² Minimum 5 Saat
³ Minimum 80/MB/s
Minimum 1 adet USB 3.0 portu

Bu etiketi taşıyan güncel modeller ise; Asus Vivobook S400CA Touch (Yakında incelemesini yayınlayacağım), Zenbook modelleri, Dell XPS 14, Lenovo Thinkpad T430u, Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Lenovo IdeaPad Yoga 13, Lenovo IdeaPad U310, Lenovo IdeaPad U410, Samsung 9 serisi 13" ve 15" modelleri.

Önümüzdeki günlerde ise Ultrabook ailesine Asus'un (650M ekran kartıyla!) ve Samsung'un 5 Serisi Ultra Touch ve Ultra Convertible modellerinin katılacağını biliyorum. Bu modeller ve diğer firmaların çıkaracağı eşdeğer modellerle birlikte Chief River platformu (Ivy Bridge işlemciler) sona erecek ve yerine yazla beraber Haswell işlemcilerin kullanılacağı Shark Bay platformuna geçilecek.

Shark Bay platformu ise Ultrabook konseptini yeniden tanımlayacak. Buna göre artık dokunmatik ekranlar ve minimum 9 saat pil ömrü standart olacak. Tabii bu platforma daha vakit var. Muhtemelen sonrasında bu ürünleri satın almaya başlayabileceğiz.

Ultrabook standartlarına uymayan ama yine de bu sınıfa uygun ürünler de var tabii. Bunlar U serisi işlemciler kullanıyorlar (Güncel olarak Core i5 3317U ve Core i3 3217U) ancak ya boyuttan ya SSD'den ya da pil ömründen dolayı Ultrabook satandartlarının dışında kalıyorlar. Bunların bazılarında güçlü ekran kartları olabiliyor. Bazılarının ise fiyatları çok uygun. Bunlara örnek olarak Asus'un S200 ve S550, Dell'in Insprion 3521, 5423 ve 5521, Lenovo'nun S400 ve U310, Samsung'un NP530U modelleri verilebilir.

enpedi'den alıntıdır.

 
  • Beğen
Tepkiler: esatkral ve L-LumieRe


Mr.Wick

Mr.Wick

Üye
Eline sağlık. Çok yararlı bir konu.
 
  • Beğen
Tepkiler: ANIL
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
Teşekkürler anıl güzel bilgiler :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt