'Ayılar terörist sayılsın'

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
'Ayılar terörist sayılsın'
Erzurum Doğa ve Yaban Hayatı Koruma, Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, 'Ayı saldırısı sonucu hayatını kaybedenlere de tazminat ödenmelidir' dedi

Ahmet Erzurum, İspir bölgesindeki ayıların koruma altına alındığını ancak envanterinin çıkarılmadığını belirterek, ayılar vurulmayınca sayılarının da önemli ölçüde arttığını anımsattı.

Koruma altına alınan ayıların mutlaka envanterinin de çıkarılması gerektiğini vurgulayan Erzurum, "Ayı saldırısı sonucu İspir'in Yeşilyurt köyünde iki vatandaş hayatını kaybetti. Bu kişilerin ailesine mutlaka tazminat verilmesi gerekiyor. Burada insan hayatı söz konusu" diye konuştu.

"Ayı vurulduğu zaman da 18 bin TL para cezası uygulanıyor" diyen Erzurum, şöyle devam etti:

"Onun için ayıların sayıları belirlenip, popülasyon fazlası ayılar başka bölgelere kaydırılmalıdır. Biz Yeşilyurt köyünde 21 tane ayı gördük. Aslında orada sadece 2 ayı olması gerekiyor. Ayılar kış uykusundan çıkmaya başladı. Her yıl ayı saldırısı sonucu ölüm vakaları oluyor. Bugünlerde ayıların envanteri çıkarılmalıdır. Çünkü bu mevsimde ayılar uyuşuk olur ve envanterinin çıkarılması dana kolaydır. En geç bir ay içerisinde ayıların envanteri çıkarılmalıdır."
Ayıların, insanların yaşam alanlarına girdiğini anımsatan Erzurum, "İspir'in köyündeki vatandaş, evinin bahçesinde ayı saldırısı sonucu öldü. Kişi yaban hayvanlarının yaşam alanına girseydi orman kanununa girerdi ancak burada ayı insanın yaşam alanına giriyor. Eğer bu ayılar insanların yaşadığı yerlere yakınsa oralardan uzaklaştırılması lazım. İnsanları ikaz edeci levhalar dikilmeli. Bu tür önlemler mutlaka alınmalı" şeklinde konuştu

İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü Muhtarı Halit Kılıç da köylerinde çok fazla ayı bulunduğunu belirterek, "İnsanlar azaldıkça ayılar çoğaldı. Bizim iki komşumuz ayı saldırısı sonucu öldü. Madem devlet bu ayıları koruma altına aldı o zaman vatandaşı da korumalıdır" dedi.

-Ölenlerin yakınları dava açtı-

Ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ömer Yılmaz ile Miyese Yılmaz'ın yakınlarının avukatı Sadullah Kara da ayı saldırısı sonucu hayatı kaybedenler için 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne hem maddi hem de manevi tazminat davası açtıklarını anımsatarak, dosyanın devam ettiğini, ölenlerin yakınlarının maddi durumlarının araştırıldığını söyledi.

Söz konusu araştırmadan sonra mahkemenin bir karar vereceğini ifade eden Kara, şöyle konuştu:

"Bir müvekkilimiz açısından Ömer Yılmaz'ın küçük çocukları ve eşi olduğu için bunlara hem maddi hem de manevi tazminat davası açmış durumdayız. Miyese Yılmaz ile alakalı çocukları büyük olduğu için sadece manevi tazminat açmışız. Türkiye'de bu manada ayı saldırısı sonucuyla alakalı emsal karar yok. Bu, Türkiye'deki hukuk literatüründe ilk olacaktır. Ama tabi sosyal devlet ilkesi gereğince de biz mahkemeden olumlu karar çıkacağını düşünüyoruz."

-Envanter çalışması yok-

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık da ayı saldırısı sonucu ailenin açtığı davaya ilişkin "Mahkemeye intikal etmiş bir konu, avukat da takip ediyor. Dolayısıyla bizim mahkemeye intikal etmiş bir konuda yorum yapmamız doğru olmaz" dedi.

Türkiye genelinde 80 adet yaban hayatı gelişme sahası bulunduğunu anımsatan Özyanık, "Toplumun ifade ettiği envanter çalışmasını, avlanmaya dönük bir envanter çalışması olarak görüyorum. Gelişim sahasında envanter ve koruma çalışmalarımız devam ediyor. İspir bölgesinde henüz bir envanter çalışması yok ancak biz başka çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu. Kaynak : posta
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

El~PisToLeRo
Cevap
3
Görüntüleme
446
[ENGİN]
haydaravısyon
Cevap
5
Görüntüleme
697
haydaravısyon
yavuzkaraca
Cevap
0
Görüntüleme
319
yavuzkaraca
haydaravısyon
Cevap
0
Görüntüleme
327
haydaravısyon


Üst Alt