Avrupa'da 'Makas' Açılıyor

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Avrupa'da 'Makas' Açılıyor



Avrupa Birliği istatistik kurumunun açıkladığı son veriler, birliğin kuzey ve güney ülkeleri arasındaki ekonomik farkı çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Avrupa'da kemer sıkma önlemlerine rağmen kamu borçlarındaki artış sürüyor. AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre 2011 yılında Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 87,3'ü düzeyindeki kamu borçları, geçen yıl yüzde 90,6'ya çıktı. Aynı dönemde AB'nin borçluluk oranı da yüzde 82,5'ten yüzde 85'e tırmandı.


Buna göre 2012 yılı itibariyle 9,5 trilyon euroluk ekonomiye sahip Euro Bölgesi'nde kamu borçları toplamı 8,6 trilyon euroyu buluyor. Ekonomik büyüklüğü 12,9 trilyon euro düzeyindeki AB'nin kamu borçları ise 11 trilyon euroyu aşıyor.


Kemer sıkma politikaları etkili oluyor


Euro Bölgesi ve AB'de kamu borçlarındaki artışa karşın uygulanan kemer sıkma politikasının bütçe açıklarını dizginlemeye başladığı görülüyor. Euro Bölgesi'nde 2009 yılında yüzde 6,4 olan ortalama bütçe açığı geçen yıl yüzde 3,7'ye indi. Aynı şekilde AB'de ortalama bütçe açığı son 4 yılda yüzde 6,9'dan yüzde 4'e kadar geriledi.


Geçen yılki kurtarma operasyonunda özel sektöre olan borçları yüzde 75 oranında kırpılan Yunanistan, buna rağmen AB'nin en borçlu üyesi olmaya devam ediyor. Eurostat'a göre 2012 sonunda Yunanistan'da kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 157'yi buluyor. Yunanistan, bütçe açığında ise İspanya'nın ardından yüzde 10'la ikinci sırada bulunuyor.


AB'nin en borçlu üyeleri


Yunanistan'ın ardından AB'nin en borçlu üyeleri, yüzde 127 ile İtalya, yüzde 124'le Portekiz, yüzde 118'le İrlanda, yüzde 100'le Belçika, yüzde 90'la Fransa ve İngiltere, yüzde 86'yla Kıbrıs, yüzde 84'le İspanya ve yüzde 82'yle Almanya şeklinde sıralanıyor.


Bütçe açığında ise yüzde 10,6 ile başı çeken İspanya'yı yüzde 10'la Yunanistan, yüzde 7,6'yla İrlanda, yüzde 6,4'le Portekiz, yüzde 6,3'le Kıbrıs ve İngiltere ve yüzde 4,8'le Fransa takip ediyor.


AB Komisyonu'na göre geçen yıl Türkiye'de kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 36,3 ve bütçe açığı yüzde 1,9 düzeyinde bulunuyor.


Kuzey-Güney makası açılıyor


Uzmanlara göre AB istatistik kurumu Eurostat'ın açıkladığı veriler, Euro Bölgesi'nin kuzey ve güneyi arasındaki makasın daha da açıldığını ortaya koyuyor. Sıkı tasarruf önlemlerine rağmen Yunanistan, Portekiz ve İspanya bütçe açığını kontrol altına almakta zorlanıyor.


Eurostat verilerini yorumlayan bir AB sözcüsü, borç stoğunun azaltılması gerektiğini vurguladı.
 


angry_birdss

angry_birdss

Üye
bir işler çeviriyorlar ama hayırlısı
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
ab çöküşte
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface
ahmetkartal

ahmetkartal

Üye
coğrafya hocamın bir lafı geldi aklıma
 
x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Aynen hemde ne çöküş :ehe
 

Benzer Konular

Haydar
Cevap
9
Görüntüleme
449
zombaka
doctorrr
Cevap
2
Görüntüleme
303
x-scarface
doctorrr
Cevap
0
Görüntüleme
298
doctorrr
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
356
bsevinckan


Üst Alt