Atık yağlardan elektrik üretildi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Necmati

Necmati

Üye
    Konu Sahibi
Atık yağlardan elektrik üretildi




Petrol Sanayii Derneği geçen yıl 80 bin ton atık yağı ücretsiz topladı ve bu yağlarla 875 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Bu rakam 380 bin nüfuslu Edirne'nin bir yıllık elektrik ihtiyacına denk. Atık yağların yüzde 88'i on numara yağ olarak araçlarda kullanılıyor.

Atık motor yağları ve bitkisel yağlar çevre ve insan sağlığı açısından tehlike arz ediyor. Çevre Bakanlığı'nın tespitine göre 1 litre atık yağ göl, deniz veya nehir sularına karışması halinde 1 milyon litre suyu kirletiyor. Felaketi önlemek için 2004 yılında Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çıkarıldı ve atık yağları yakma, kanalizasyona dökme şeklinde imha yasaklandı. Yönetmeliğin yayımlanmasıyla harekete geçen Petrol Sanayii Derneği (PETDER), atık motor yağlarını ücretsiz toplamaya başladı. PETDER, sadece geçen yıl Edirne'nin bir yıllık elektrik ihtiyacına denk atık yağ topladı. Bugüne kadar 86 gönüllü kuruluşla işbirliğine giden dernek geçen yıl 80 bin ton atık yağ topladı. Toplanan yağlarla 380 bin nüfuslu bir şehrin bir yıllık elektrik enerjisi ihtiyacı olan 875 milyon kilowatsaat elektrik üretildi. Bu rakam Edirne'nin bir yıllık elektrik tüketimine denk geliyor. PETDER Genel Sekreteri Erol Metin, Türkiye'de oluşan atık yağların ancak yüzde 12'sini toplayabildiklerini söyledi.
PETDER, 2004 yılından bu yana Türkiye'nin her tarafından ücretsiz olarak atık yağ topluyor. Bunun için derneğe telefon veya elektronik posta yoluyla ulaşmak yeterli. Özel tankerlerle toplanan yağlar, yasalara uygun olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış işletmelere teslim edilerek bertaraf ediliyor. Toplama için bugüne kadar ayrılan kaynak ise 14 milyon lira.
Atık yağlar suya karıştığında ciddi çevre felaketine sebep oluyor. Yapılan hesaplamalara göre 1 litre atık yağ yaklaşık 1 milyon litre suyu kirletiyor. PETDER'in topladığı atık yağlar elektrik üretiminin yanında 64 milyar metreküp suyun kirlenmesini de önlemiş oldu. PETDER Genel Sekreteri Erol Metin, başlattıkları proje ile atık yağları Türkiye'nin her köşesinden ücretsiz olarak topladıklarını söyledi. Metin, "Ancak halen Türkiye'deki oluşan atık yağların yüzde 12'sini toplayabiliyoruz. Halen 200 bin ton akaryakıt illegal ticarete konu oluyor. Bunların 10 numara yağ olarak araç depolarında kullanıldığını düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı. Metin, Çevre Bakanlığı ile yaptıkları son protokolle de toplanan her bir varil karşılığı atık yağ için bir ağaç dikileceği bilgisini verdi. Finansmanı dernek tarafından karşılanan projeyle iki yılda 30 bin adet fidan dikilmesi, beş yıllık bir dönem içinde de toplam 25 bin metrekarelik bir alanın ağaçlandırılması hedefleniyor.
 


Mesut Aktaş

Mesut Aktaş

Co-Admin
Vay Helal Yağdan Ha :D
 
Mo[S]LeM

Mo[S]LeM

Üye
Vayy be :D
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
Boşa gitmesinden iyidir :oke:
 
Temperature

Temperature

Üye
Ha işte insan oğlu bunlara kafa yorsa ... ne öle sesli maxicep miş :ehe
 
ßUr@k

ßUr@k

Üye
helal olsun adamlara
 
4rchEneMy

4rchEneMy

Üye
Helal olsun ne diyelım :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
310
bydexer
Haydar
Cevap
3
Görüntüleme
430
[ENGİN]
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
303
Haydar
bydexer
Cevap
1
Görüntüleme
507
TeAmo42


Üst Alt