Askeri Güvenlikte Çığır Açacak Gelişme

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
X-LifeHard

X-LifeHard

Üye
    Konu Sahibi
Askeri Güvenlikte Çığır Açacak Gelişme
Askeri güvenlik için kullanabilecek sensörlerin algılama hızı üç kat artırıldı.



Genç bilim insanı Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, askeri alanlarda, savaş alanını ve karşı tarafın askerlerini izleme, savaş hasarı ile ilgili bilgi toplama, sınır bölgelerine yaklaşan kişi ve araçları tespit edebilme gibi işlere yarayan sensörler sayesinde hareketli cisim takibi hızını, normalin üç katı üstüne çıkardı. Geliştirilen sensör ile ilgili İzmir Üniversitesi Sanat Merkezi´nde düzenlenen basın toplantısında, yeni sensör yazılımı sayesinde tanımsız cisim takibinde hızın üç katına çıkarılması ile askeri güvenlikte çığır açılacağı kaydedildi.

HIZI ÜÇ KAT ARTIRDI

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Kantarcı´nın danışmanlığında doktora tezini tamamlayan Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, buluşun özellikle askeri alanda kullanılabileceğini kaydetti. Bugüne kadar izlenebilen üst sınırın saniyede 30 metre hareket edilmesi olduğuna dikkat çeken Alaybeyoğlu, ``Biz tasarladığımız algoritmalar ile saniyede 100 metre hız ile ve doğrusal da olmayan hareket edebilen cisimlerin hareket yörüngelerini çok düşük hatalarla tahmin etmeyi başardık. Bu hız, literatürde bildirilen hız sınırının 3 katından fazladır. Ayrıca, takip edilen cismi kaybetme oranımız da çok düşük'' dedi.

Çalışmalarının 2.5 yılda tamamlandığını ve sensörlerin havada, denizde ve karada çalışabildiğini dile getiren Alaybeyoğlu, 1 TL´lik metal para büyüklüğündeki sensörlerin izleme yeteneği sayesinde cisimlerin yönü, basıncı, sıcaklığı ve hızının da tespit edilebildiğini aktardı. Alaybeyoğlu, askeri anlamda büyük önem ifade eden gelişmenin doğal hayatı izleme, afetler ve orman yangınlarına karşı da etkili olabildiğini ifade etti.

PROF. DR. ERCİYEŞ: HATA ORANI DÜŞÜK

Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ise, hareketli cisim algılamasında saniyede 100 metrelik hızın, dünya çapında bugüne kadar yapılan araştırma-geliştirme çalışmalarında ulaşılan en yüksek hızın çok daha üstünde olduğunu vurguladı. Erciyeş, çalışmalarında yakın takip oranının çok yüksek, hata oranının ise çok düşük olduğunu belirterek, ``Ulaşılan hız, çok hızlı hareket eden modern bir helikopterin hızına denktir. Hareket yönünü tespit edebilmek de önemli. 2 kilometre uzaklıktaki bir yabancı cismi göremezsiniz ama bu sensörlerin hareketi algılayıp merkeze bildirmesi sayesinde yer tespiti yapabilirsiniz'' diye konuştu. Erciyeş ayrıca, sensörlerin tanesinin 30-40 dolardan satışa sunulduğunu, arazide 200 metre aralıklarla konulduğu takdirde etkili olabildiğini de sözlerine ekledi.

Burcu TANER- Mücahit BEKTAŞ- İZMİR- DHA

 
-Crazy Girl-

-Crazy Girl-

Üye
İnşallah şehit sayısı azalır umuyoruz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt