Asitler Ve Bazlar Dönem Ödevi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Asitler Ve Bazlar Dönem Ödevi
Asitler ve Bazlar Fizik Ödevi
Asitler ve bazlar proje ödevi
Asitler ve bazlar performans ödevi


asitler

asitler, çözeltiye hidrojen iyonu bırakan bileşiklerdir. bütün asitler hidrojen (h+) içerir. genelde;

1- ekşi bir tada sahiptirler.
2- indikatörlerin rengini değiştirirler. (asitler litmus kağıdını kırmızıya çevirirler).
3- bazlarla reaksiyona girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. bundan başka çok çeşitlilik gösteren başka özellikleri de bulunur. bu spesifik özellikler, anyon muhtevası ve ayrılmamış molekülerden dolayı olur. çeşitli asitlerin molekülleri, çözeltiye farklı miktarda serbest hidrojen bırakma eğilimindedirler.

hidroklorik asit (güçlü asit)
hcı h + cı –

asetik asit (zayıf asit)
c2 h4 o2 (ch3cooh)
asetik asit; (sirke) zayıf iyonize olur ve serbest oksijenden az miktarda çözeltiye bırakır. güçlü asit ve bazlar iyonlarına ayrılır ve ayrılmış halde bulunur. bu asit olarak tek yönlü ok ile ifade edilir. zayıf asit ve bazlar sürekli olarak iyonizasyon prosesi altındadırlar. serbest iyonlar sürekli olarak tekrar kombine olurlar. bu durum çift yönlü ok ile belirtilir.

asidik olan bir su asit nötralizerleri ile arıtılır. su asidik ise geçtiği yerlerde zamanla mavi-yeşil lekeler ortaya çıkar. ph testleri ile suyun asidik olup olmadığı anlaşılabilir.
asit nötralizer olarak kalsit kullanıldığı zaman suya karışan çözünmüş kireç taşları su sertliğinin artmasına neden olur.
soda veya sodyumhidroksit ile de phyükseltilebilir.

bazlar

bazlar, hidroksit iyonu bırakan maddelerdir. örnek olarak sodyum hidroksit (naoh) ve amonyum hidroksit (nh4oh) verilebilir.

sodyum hidroksit,
na oh na + + oh –

amonyum hidroksit,
nh4oh nh4+ + oh –

genelde;
1- acı tada sahiptirler.
2- kaygan hissiyatı verirler.
3- indikatörlerin rengini değiştirirler. (litmus kağıdını mavi yaparlar).
amonyum hidroksit, zayıf bir bazdır ve çökeltiye az miktarda hidroksit iyonu bırakırlar. güçlü baz ve zayıf baz durumu da asitlerde olduğu gibidir.


ph

ph suyun asitlik veya bazlık durumunun bir ölçüsüdür ve logaritmik bir ölçüdür. saf su h ve oh iyonları açısından dengelidir ve ph değeri 7’dir.

ph<7 ise asidik , ph>7 ise baziktir.

ph h+ iyonlarının elektrik potansiyellerine bağlı olarak veya renk indikatörleri ile ölçülebilir.düşük ph’lı sular çoğunlukla, hız kısıtlayıcı reaksiyon olan katot reaksiyonunu kolaylaştırıp, korozyonu artırır. bu parametre içme suyunun güvenliği hakkında direk bilgi vermez. düşük ph ve aynı zamanda düşük tds ‘li sular korozif olduğu için borulardaki birtakım zehirli metalleri çözebilir. yüksek ph ‘a sahip sularda da ph’ı yükselten kimyasalların zararlı olup olmadığı belirlenmelidir.
ph: hidrojen iyon konsantrasyonu veya sudaki hidrojen potansiyeli.

ph’ın asitlik ve alkalilikle ilişkisi

asidite,alkalinite ve ph derecesi ayrı ayrı şeylerdir. mesela hidroklorik asidin, sülfirik asidin ve hidroklorik asidin 0.1 normal eriyiklerinin (1 litre suda 1 litre eşdeğer gram ağırlıkta asit bulunan eriyik normal eriyiktir.) asiditesi birbirinin aynıdır. halbuki bu eriyiklerin ph değerleri farklı ve sırasıyla 1.08, 1.20,2.889’dur. asitlik bir yetenek faktörü olup bazları nötürleştirmek kapasitesi olarak belirlenir; aynı şekilde alkalilikte bir yetenek faktörüdür ve asitleri nötrleştirme kapasitesidir. halboki ph değeri aksine bir şiddet, yoğunluk faktörü olup hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu gösterir. ph değeri asitlik ve alkalilik aktivitesinin (faaliyet derecesinin) bir ölçüsüdür.
alkalilik bir sudaki hco3, co3 ve oh köklerinin toplamının me/lt veya mg/lt cinsinden eşdeğeri kalsiyum karbonat olarak verilmektedir. asitlik de aynı şekilde sudaki so4,cı,no3 ve diğer asit köklerinin toplamına karşı gelen eşdeğer caco3 miktarını me/lt veya mg/lt cinsinden göstermektedir.
yani alkalilik ve asitlik terimleri eriyikte mevcut hco3 ve so4 gibi birçok köklerin ağırlığını göstermekte fakat bunların hiçbiri eriyiğin kimyasal aktivitesi hakkında fikir vermemektedir. halbuki ph , eriyiğin kimyasal aktivitesinin bir ifadesidir; zira eriyik ne kadar aktif ise o kadar çok iyonize olacak ve içindeki h+ iyonu miktarıda ona göre artacaktır.
önemli asit ve bazların özellikleri ve kullanıldığı alanları aşağıda bulabilirsiniz.

formik asit(hcooh):

bakterilere küf ve mayalara etki eder...
mikrobik bozunmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kulanılır... ( karınca salgısında bol miktarda bulunur)

asetik asit(ch3cooh):

sirke asidi olarak bilinir. asetik asitin %5-8 likçözeltisi sirke olarak kullanılır. asetik asit birçok ilaç endüstri maddesinin kullanılmasında kullanılır.tahriş edici bir kokouya sahip bir sıvıdır. alüminyum asetat tuzu,taze kesilmiş yaralarda kan dindirici olarak kullanılır.

sorbik asit(hc6h7o2):

küf ve mayaların gelişmesine engel olur.bu özelliğinden dolayı yiyeceklerde antimikrobik koruyucu olarak kullanılır. kokusu lezzeti yoktur.


sülfürik asit(h2so4):

endüstüride kullanılan en önemli asit ve dünyada en çok üretilen kimyasallardan biridir. so2 gazı kullanılarak kontakt metodu denilen bir metotla üretilir. endüstride birçok alanda kullanılan bu asit,özellikle gübre üretiminde,amonyum sülfat üretiminde,patlayıcı yapımında,boya sanayinde,petrokimya sanayinde kullanılmaktadır.

benzoik asit(c6h5coooh):

beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde bir maddedir.gıdalarda mikrobik bozunmayı önlemek için kullanılır. en çok kullanıldığı alanlar,meyva suyu,marmelat,reçel,gazlı ,içecekler,turşular ,ketçap ve benzeri ürünlerdir. benzoik asit, bir çok bitkinin yaprak ,kabuk ve meyvelerinde bulunur.benzoik asit genellikle sodyum tuzu olarak (sodyum benzoat) kullanılır. ilave edildiği bitkinin tadını etkiler.

folik asit :

folik asit dokularında az da olsa bulunur.folik asit en çok koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıda olarak kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde bulunur. biftek, huhubat, sebzeler,domates,peynir ve sütte az miktarda bulunur.folik asit eksikliğinde vücutta anemi (kansızlık )ortaya çıkar.

hidrojen sülfür(h2s):

renksiz bir gazdır. kokmuş yumurtayı andıran bir kokusu vardır. çok zehirlidir. uzun zaman solunduğunda insanı öldürebilir. havada seyreltik olarak bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısı yapar.

nitrik asıt(hno3):

nitrik asit,dinamit yapımında kullanılır. nitrik asitin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelir. ayrıca nitrik asit nh4no3 içeren gübrelerin üretiminde kullanılır.

fosforik asit(h3po4):

saf fosforik asit,renksiz kristaller halinde bir katıdır. fosforik asit,en çok fosfatlı gübrelerin yapımında ve ilaç endüstrisinde kullanılır.


hidroflorik asit(hf):

hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin yapımında ,sentetik kriyolit (na3alf6) imalatında kullanılır. ayrıca hidroflorik asit camların üzerine şekiller yapmak için kullanılır. bu iş için,önce cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanır.

sonra parafinin üzerine bir çelik kalem ile istenen şekil çizilir. bu çizgilere hidrojen florür gazı veya çözeltisi tatbik edilir. camdaki parafin temizlendikten sonra camda yalnız sabit şekiller kalır.



sodyum hidroksit(naoh):

beyaz renkte nem çekici bir maddedir. suda kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur. sodyum hidroksit,laboratuvarlarda co2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılır. endüstride bir çok kimyasal maddenin yapımında ,yapay ipek,sabun,kağıt,tekstil,boya,deterjan endüstrisinde ve petrol rafinerilerinde kullanılır.

potasyum hidroksit(koh):

endüstride arap sabunu üretiminde,pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.

kalsiyum hidroksit(ca(oh)2):

beyaz bir toz olup,suda hamurumsu bir görünüş alır. sönmemiş kirece su ilave edilmesi ile elde edilir. kalsiyum hidroksit asidik gazların uzaklaştırılması (hava gazından hidrojen sülfürün uzaklaştırılması gibi),kireç ve çimento yapımı alanlarında kullanılır.

amonyak(nh3):

renksiz,kendine özgü keskin kokusu olan bir gazdır. sıvı amonyak özellikleri bakımından suya benzer, polar yapıdadır,hidrojen bağı yapar ve su gibi iyonlarına ayrışır. amonyak endüstride en çok azotlu gübrelerin ve nitrik asitin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır. zayıf baz olarak ve birçok laboratuvarlarda ise amonyak ,zayıf baz olarak ve birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılır. amonyak bilhassa nitrik asit ve amonyum tuzları imalatında,üre,boya,ilaç ve plastik gibi organik madde imalatında kullanılır. amonyak gazı normal sıcaklıkta basınç uygulandığında kolaylıkla sıvılaşır oluşan bu sıvının buharlaşma ısısı yüksektir (327 kcal/g ) bundan dolayı amonyak endüstride soğutucu olarak kullanılır.

hidrosiyanik asit(hcn):

tabiatta bulunan zehirlerin en kuvvetlisidir. hcn’nin kokusu şeftali çekirdeği içi kokusuna benzer. metreküpte 34 miligram hcn varlığında kokusu hissedilir. öldürücü dozu konsantrasyonuna bağlıdır. mesala,200 mg/m3 konsantrasyonda öldürücü doz 2000 mg dk/m3’tür.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt