Aşık Mahsuniyi Rahmetle Anıyoruz

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Aşık Mahsuniyi Rahmetle Anıyoruz
17 Mayıs 2002 tarihinde aramızdan ayrılan Türk Halk Müziğinin efsane ismi Aşık Mahsuni Şerif'i ölüm yıldönümünde rahmetle ve "uyan halkım" şiiri ile anıyoruz.
17 Mayıs 2006 22:54
<div align="center"></div>

Bir uykudan böyle bir ses
Duy uyan etme uyan
Uyku bir can olsa bile
Kıy uyan gardaş uyan

Uyku tembel niyetidir
Aç gözünü hayat nedir
Gittiğin yol çok kötüdür
Cay uyan halkım uyan

Ateş düşmüş döşeğine
Sen gene uyursun gene
Elini vicdan üstüne
Koy uyan nolur uyan

Kazanmadan yemek ayıp
İnsan hakkı olur kayıp
Tek benim sırtımdan soyup
Doy uyan yapma uyan

Uyuyanın kazancı olmaz
İnsana bir vefa vermez
Bir daha Mahzuni gelmez
Say uyan dostum uyan

Yeter artık uyuduğun
Sen de öğren sen de uyan

Aşık Mahsuni, 1943 Yılında Kahramanmaraş&#39;ın Afşin ilçesinin Berçenek köyünde doğdu. Klasik ozan geleneğinin en büyük son halkalarından olmayı elden bırakmadı. Ama bnağlama ile modern müzikler arasında kurduğu müthiş bağ ve keşfettiği armonilerle pop ve rock müzisyenleri içinde vazgeçilmez bir isim haline geldi.
Siyasi görüşleri nedeniyle hapis yattı, işkence gördü ama o doğru bildiği yoldan caymayarak halk için, halkı aydınlatmak adına türkü okumayı sürdürdü.. Kardeş kavgalarının ortasında insanlık ve kardeşilik sevgisi haykırarak çileli ve hemen her kesimden dışlanan,, hiç bir kesimin tam olarak sahiplenmediği bir ömür sürdü. Ama ölümüyle birlikte kendisine kızn herkesi bir araya getirecek kadar büyük bir ozan olduğunu da ispatlamış oldu.
"Ah ne olur bizim köyde
Herkesi okur göreydim
Atmışı bulmuş babandan
Bir günlük fikir göreydim
Göreydim ben öleydim
Ben ona kurban olaydım

Dindiren yok mu acımı
Süren yok mu ilacımı
Köyde on yaşlı bacımı
Kilimler dokur göreydim
Göreydim ben öleydim
Ben ona kurban olaydım

Bitmez kadere inandık
İnandık inandık yandık
Hep şükürü biz öğrendik
Herkeste şükür göeydim
Göreydim ben öleydim
Ben ona kurban olaydım" tarzı şiirlerle otoritenin hıncını üstüne çekmesine rağmen, halkı aydınlığa, okumaya, düşünmeye ve yoksulluğun kalıplarını kırmaya çağırmaya devam etti.
Aşık Mahsuni Şerif 2002 yılında aramızdan ayrıldı. Pek çok gazetede ölümü bir iki paragraf yer bulabildi.

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Yanlış zamanda doğmuşuz biz&#33; Hasret Gültekin&#39;ler, Muhlis Akarsular, Ali Ekber Çiçekler, Mahsuni Şerif&#39;i ve daha adını hatırlayamadım bir çok ozanı, aşığı göremedik, tanışma şerefine eremedik, o mübarek ellerini öpemedik..

Bunun gibi sanatçılar bir daha gelmeyecek, ben buna üzülüyorum. Uyan halkım uyan&#33;

Nur içinde yatsın..

Shadowman07

Shadowman07

Üye
allah rahmet eylesin.. nur içinde yatsın..

bladix

Üye
allah rahmet eylesin..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...