araştırma ve tartışma

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

thebora

Üye
    Konu Sahibi
araştırma ve tartışma
arkadaşlar bir araştırma yaptım.
yükselme devrinin son padişahının kanuni sultan süleyman olduğunu biliyoruz.onun ardından tahta geçen oğlu 2.selim(sarı selim)zamanında ise duraklama devrine geçildi...
şimdi şöyle anlatayım,annesi yabancı devşirme olan ilk padişah 2.selim han dır.(annesi hürrem sultan)
alkol kullanan ilk padişahta 2.selim dir.(daha şehzadeliği zamanında sıkı bir şarap sever olduğu biliniyordu,gençliğinde babası zamanında defalarca sert şekilde uyarılmasına rağmen,bazen gizli,bazen alenen şarap içmeye devam ediyordu)
özetleyecek olursak,yabacı kanından olan bir padişahın tahta geçmesiyle,devletin duraklama devrine girmesi aynı zamana ve aynı kişiye tekabul ediyor.bu tarihten sonrada osmanlı devleti,sürekli bir düşüş ve gerileme dönemine girdi.bu tarihten sonra devlet meselelerine karışan ve sarayda entrikalar çeviren hasekilere(padişahın 1.eşi,büyük hanım)çokça rastlamaktayız...her haseki,kendinden doğan oğlunu tahta geçirmek için sarayda sürekli bir mücadele veriyordu.(kendi oğlu tahta geçince,devlet üzerinde söz sahibi olabileceklerini biliyorlardı)
velhasıl,hasekiler,kendi oğlunun tahtını garanti edebilmek için diğer şehzadeleri,oğlunun kanına girmek suretiyle öldürtüyorlardı...bu şekilde artık zeki,bilgili ve yetenekli şehzadeler yerine,annesi en söz sahibi ve kurnaz olan şehzadeler tahta çıkmaya başladılar...
sultan abdülhamit in ölüm döşeğinde şu sözleri bilinmektedir=beni karılarım ve kızlarım öldürdüler...
özetçe,benim fikrime ve araştırmalarıma göre,devletin çöküşe geçmesinde devşirme hanımların payı çok büyük...2.selim tahta geçene kadar,saraylara kesinlikle alkol ve keyif verici maddeler sokulmazdı.2.selim den önceki bütün padişahlar,fen le olduğu kadar kur an ve dini bilimlerlede yakından ilgilenmişlerdir,ve din bilginleri ve evliyalara hürmette kusur etmemişlerdir...fakat 2.selim ve sonrasına bakıldığında,padişahların daha çok musiki ve edebiyata düşkün olduklarını görüyoruz(istisnalar hariç=4.murad,2.mahmud,genç osman vs.)
bu konudaki değerli fikirlerinizi ve paylaşımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

omayra

Üye
Açıkçası tarih bilgim oldukça yetersiz ancak yaptığın tesbitlerin yerinde olduğunu düşünüyorum. :)

leiche

leiche

Emekli Yönetici
güzel bi arastırma yapmmıssın bize yorum bırarmamıssın zaten herseyi ecıkca yazmıssın
herkesin kafasındaki yorum eminim aynıdır:oke:
ama kimse yazmaacaktır niyemi?
bence onu sen ii biliyorsun ;)

thebora

Üye
    Konu Sahibi
güzel bi arastırma yapmmıssın bize yorum bırarmamıssın zaten herseyi ecıkca yazmıssın
herkesin kafasındaki yorum eminim aynıdır:oke:
ama kimse yazmaacaktır niyemi?
bence onu sen ii biliyorsun ;)

;););)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Takipçi Satın Al

Üst Alt