Apse ve Çıbanlar

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Apse ve Çıbanlar
İrinli, apseli ve çıban şeklinde olan şişlikler genellikle oldukça ağrılı ve hassas olur. Bunlara genellikle bakteriyel enfeksiyonlara neden olur. Bu tür rahatsızlıklar, özellikle de sık çıkıyorsa, bağışıklık sisteminizin zayıf olduğuna işaret ediyor olabilir.


Apse herhangi bir organda ve vücudun herhangi bir yerinde deri altındaki yumuşak dokuda oluşabilir. En fazla görüldüğü yerler; göğüs, dişeti, koltukaltı ve kasıktır. Çıban deride, genellikle bir kıl kesesinin etrafında ve en çok ense, koltukaltı ve kasıkta oluşur. Şark çıbanı normal çıbanlardan daha az görülür ve sıklıkla boyun veya bacaklarda çıkar.


Çıban ve şark çıbanı kolaylıkla görülebilir, fakat apse genellikle görünmez veya hassas bir şiş olarak belirir. Çıbanların çoğu söner veya bir baş verdikten sonra patlar. Apse ise sönebilir, büyüyebilir, içten patlayabilir, iltihapsız bir irin torba-cığı haline gelebilir veya deri üzerinde uzun bir yol izleyerek akıp gidebilir.


Korunma


Şeker, beyaz un ve doymuş yağ içeren yiyeceklerden daha az, taze sebze ve meyvelerden ise daha çok yiyerek vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini arttınn. Kendinizi bitkin hissediyorsanız iyi dinlenmeye, temiz hava almaya, egzersiz yapmaya özen gösterin ve bir tıbbi kontrolden geçmeyi düşünün.





Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)


Genel önlemler


Çıbanı kendiniz patlatmayın; bunun enfeksiyonu yayma tehlikesi vardır.
Patlamamış olan çıbanların üzerine, ılık suda ıslatıp sıktığınız temiz bir bez koyun ve bezin soğumasını bekleyin. İyileşmeyi hızlandırmak için bunu her iki saatte bir tekrarlayın.
Çıban gövde veya bacaklarda ise, banyo suyunuza Epsom tuzu ekleyin. Suya iki avuç dolusu tuz atın ve suyun içinde her gün 15 dakika oturun. (Bu tedavi yöntemi çok genç, yaşlı ve yüksek tansiyonu olan kişiler için uygun değildir).
Çıban, apse veya şark çıbanınız patlamışsa, enfeksiyonun yayılma tehlikesini azaltmak için küvette oturarak banyo yapmak yerine duş yapın.
Bitkisel ilaçlar: Sıcak bitkisel lapalar çıban ve apseleri olgunlaştırır. Bunun için; hatmi (lokuma benzer bir tür şekerleme), karaağaç ve dulavratotu gibi çeşitli şifalı bitkiler kullanabilirsiniz. Lahana lapaları da çıbanlann irinlerini temizlemeye yarar: Yeşil lahana yapraklarını canlılıklarını yitirinceye kadar, yaklaşık bir dakika süreyle kaynar suyun içerisine batırın. Soğutup gazlı beze sarın ve bunu bir bitkisel lapa gibi ç ıbanın üzerine yerleştirin. Her gün için taze lapa hazırlayın. Ağız yoluyla alınan sarımsak ve ekinazya bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlan temizler. Yemeklerinize her gün birkaç diş taze sarımsak ekleyin veya prospektüsünde önerilen miktarda sarımsak kapsülü veya tableti alın. Ekinazyayı tentür veya kapsül olarak alabilir veya iki çay kaşığı kuru ekinezya kökünü bir bardak suya koyup 10 dakika kadar demledikten sonra soğutup süzerek içebilirsiniz. Günde üç bardak için.


Aromaterapi: Bazı uçucu yağların enfeksiyonları önleyici kuvvetli özellikleri vardır,


Bir bardak ılık suya üç damla ıtır çiçeği yağı veya iki damla çay ağacı yağı damlatın. Bunu bir pamukla yavaşça çıbanın üzerine uygulayın. İltihabın yayılmaması için, kullandığınız pamuğu her seferinde değiştirin.
Çıban patladığında, etrafim, yarım litre ılık suya bir tadı kaşığı çay ağacı yağı veya damıtılmış sat cadı findığı katarak hazırlayacağınız antiseptik çözelti ile yıkayın. Çözeltiyi uyguladıktan sonra o bölgeyi steril bir bezle kapatın. Bandajı 2-3 gün veya çıbanın yeri kabuk bağlayıp, şişlik ve kızartı geçinceye kadar kaldırmayın.
Homeopati: Aşağıda verilen ilaçlardan durumunuza en uygun olanı deneyin. Bu ilaçları doktorunuzun verdiği tedaviye ek olarak kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur.


Arsenicum: Çıban veya apse çok kızarıksa ve sıcak kompres ağrıyı hafifletiyorsa.
Belladonna: Çıban veya apse kızarık, ateşli, ağrılı ise ve zonkluyorsa.
Hepar sulphuris: İrin oluşmuşsa ve şişlik dokunulamayacak kadar hassas ise.
Tarentula cubensis: Çıban veya apse yavaş bir evreden sonra hızla gelişmişse; çok sert ve mavimtırak bir renkteyse; ve dayanılmayacak kadar çok ağrıyor ve yanıyorsa.
Silica: Çıban veya apse yavaş iyileşiyorsa.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?


Çıban veya apse birkaç gün içinde iyileşmezse.
Kendinizi iyi hissetmiyorsanız.
Cildiniz son derece hassas ise.
Şişlik veya hassas lenf bezleri mevcutsa.
Sık sık çıban veya apse oluşuyorsa.
 


Üst Alt