Apse nedir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Apse nedir
apse nedir, diş apsesi nedir, apsenin nedenleri, apse tedavisi, apseli diş çekilir mi, apse nasıl geçer, apse belirtileri

Diş apsesi iltihaplı bir dişin çevresinde biriken irine denir.

İki tür diş apsesi vardır:
•Diş kökünde birikmiş apse
•Diş ile dişeti arasında oluşan apse



Apsenin muhtemel belirtileri:

•Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
•Uzun süren ağrı
•Isırma veya çiğneme hareketi yapılmamışken oluşan ağrı ya da zonklama
•Dişetlerinde kızarma ve şişme
•Soluk renkli diş
•Boyunda yumuşak bezlerin oluşması
•Yüzün şişmesi
•Kötü tat alma
•Açık, akıntılı, hassas dişeti yarası
•Sadece çok soğuk suyla sağlanan rahatlama

Diş kökündeki apse:

Kök kanal tedavisi, dişin kökünde bulunan apselerin tedavisi için genellikle kullanılan bir yöntemdir. Bir genel diş hekimi ya da endodontist (bu tedavinin uzmanı) kök kanal tedavisini gerçekleştirebilir.

Eğer kök kanal tedavisinden sonra da enfeksiyon devam ederse başka bir tedavi gerekir. Diş hekiminiz sizi, hastalıklı dokunun cerrahi bir yöntemle temizlenebilmesi için, bir ağız cerrahisi uzmanına yönlendirebilir.

Kök kanalı tedavisi ya da ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda, diş hekimi dişi çekmek zorunda kalabilir. Bu durumda kaybedilen dişin yerine bir implant (yapay diş kökü) takılabilir, köprü yapılabilir ya da çıkarılabilir takma diş takılabilir.

Diş eti ve diş arasındaki apse:

Diş hekimleri bu tip apseleri, genellikle önce iltihabı boşaltıp sonra da bölgeyi çok iyi temizleyerek tedavi ederler. Daha sonra dişin kök yüzeylerini temizleyerek iyileşmeyi sağlarlar ve enfeksiyonun tekrar nüksetmesini engellerler. Bu aşama öncesinde doktorunuz diş etinizi ve dişinizi uyuşturmak için anestezi iğnesi kullanabilir.

Diş hekiminiz gelişimi takip etmek için 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyerek kemiğin iyileşmesini, enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini kontrol edebilir.

Doktorunuz diş eti ve diş arasındaki apseyi tedavi etmek için diş eti ameliyatını önerebilir. Bu ameliyat genellikle bir periodontist tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemde diş etinin dokusu tekrar şekillendirilerek inceltilir, böylece temiz tutulması ve enfeksiyona karşı korunması kolaylaşır.

Eğer ağzınızda, yediğiniz yemeklerin birikmesine neden olan bir alan varsa, dolgu yerleştirilerek o bölüm kapatılabilir.

Diş kökünde oluşan apse, genellikle ciddi bir diş çürümesi yada yarayla ortaya çıkar. Çürük, dişin iç kısmına ya da sinirlerin ve kan damarlarının bulunduğu pulpaya ulaştığında pulpa ölür.
Pulpadaki iltihap kökün ucundan yanındaki kemiğe doğru yayılır.

Diş kökünde oluşan apse, diş ya da çeneye gelen ağır bir darbe sonucu dişte oluşan ciddi bir yara nedeniyle de gelişebilir.

Diş ile dişeti arasındaki apse, genellikle bakteri ve yiyecekler temizlenmesi zor bir yerde sıkışıp kaldığında, ortaya çıkar.

Bazen apsenin oluşma nedeni belli olmaz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
222
FatoŞ
Cevap
0
Görüntüleme
715
FatoŞ


Üst Alt