Apple Macintosh 27 yaşında

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Apple Macintosh 27 yaşında
Bilgisayar kullanıcılarının her şeyi komut yazarak halletmeye çalıştığı günlerde bugünkü grafik arayüzü hayatımıza sokan Macintosh, yeniliklerin odağı olmaya devam ediyor.


3.5 inçlik 400 KB kapasiteli disket, fare ve grafik arayüzlü işletim sistemi 1984 ün bilişim dünyası için devrim anlamına geliyordu.

1976 yılında kurulan Apple sekizinci yılında bilim-kurgu filmleriyle tanıdığımız Yönetmen Ridley Scott tarafından çekilen ve George Orwell’in 1984 adlı meşhur romanına göndermeler yapan 1,5 milyon dolar maliyetli meşhur reklamıyla yeni bilgisayarını tanıtıyordu. 24 Ocak 1984 tarihinde grafik arayüzlü işletim sistemi kullanan ve klavyeyle birlikte fareye de sahip ilk kişisel bilgisayar ‘Apple Macintosh’ adıyla raflarda yerini alıyordu.

Başkan Steve Jobs, sahnedeki örtüyü kaldırıp hayranlıkla tanıttığı Macintosh, komut satırıyla yönetilen kullanımı zor bilgisayarları grafik arayüz ve fareyle kolaylaştırırken, devamında Windows gibi işletim sistemlerini de farkında olmadan tetikliyordu.

Beğenmezsen geri götür​

Apple bu yeni seriye o kadar güveniyordu ki, kredi kartı sahibi olan meraklıların bir bayiye gidip bir Mac almasını, beğenmezse 24 saat sonra geri getirebilmesini sağlıyordu. Bu o zamana dek emsali olmayan bir girişimdi. Bu kampanyayı duyurmak için haftalık bir dergiye 2.5 milyon dolarlık reklam verilmişti.

2 bin 495 dolarlık fiyatıyla hiç de ucuz olmayan Apple Mac, yine de büyük ilgi toplamış, kendi dönemine göre ciddi satış rakamlarına ulaşmıştı.

İlk dava Microsoft’a​

Bir yıl sonra; 1985’te Apple müşterilerden gelen şikayetlerden yola çıkarak bellek ve kapasitesi yükseltilmiş yeni bir seriyi tanıttı. 1987’de Motorola firmasının işlemcisiyle güçlendirilen Macintosh II piyasaya sürüldü.

Ertesi yıl; 1988’de Apple kendi işletim sistemi görünüm ve işlevini kopyaladığı iddiasıyla Microsoft ve HP’yi mahkemeye verdi. Ancak grafik arayüz Apple’ın geliştirdiği bir kavram da değildi. Bu yüzden Apple özgür yazılım gruplarını karşısına aldı.

Apple’ın altın yılları doksanlı yıllarda pazarın Microsoft Windows kullanan bilgisayarlara yönelmesine kadar sürdü. Windows’un 3.0 sürümü birçok kullanıcı için gayet yeterli hale gelmişti. Apple gibi tek bir bilgisayara muhtaç olmaması daha ucuz bilgisayarları mümkün kılıyordu. Intel’in Pentium serisi işlemcileri de fiyat / performans dengesi açısından harikalar yaratıyordu.

Diskete veda​

Bu süreçte 1985’in sonunda Yönetim Kurulu ile anlaşmazlığa düşen Başkan Steve Jobs görevinden uzaklaştırılmıştı. 1998’de firmanın başına yeniden çağırıldığında Jobs’un ilk hamlesi iMac adlı yepyeni bir mac olmuştu. Bu seri her şeyi monitör formunun içine sığdıran ve o dönem popülerliğini koruyan disket sürücüye sahip olmayan yapısıyla oldukça dikkat çekiciydi. Jobs 1,4MB veri depolayan disketlerin içeriğinin artık internetten yollanabileceğini düşünmüş ve yeni modeline eklemeyi reddetmişti.

Macintosh bugün taşınabilir seride Macbook, masaüstündeyse Mac Mini ve iMac modelleriyle yaşamaya devam ediyor. 27 yıl sonra tablet bilgisayar iPad’in gölgesinde kalsa da hâlâ Apple’ın en önemli gelir kaynaklarından biri.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt