Apple dördüncü nesil diyor, biz iPad 4

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

zappinger

Üye
    Konu Sahibi
Apple dördüncü nesil diyor, biz iPad 4
Yeni A6X işlemcisi de Retina Display ve tonla uygulama ailesine katılıyor, alabileceğiniz en iyi tablet daha da iyi hâle geliyor
[h=2]Apple iPad 4 – genel bakış[/h]Hiç tahmin etmediğimiz bir şey. iPad Mini’nin lasnmanında yeni bir Retina Display’li iPad. Apple bu yeni iPad’e Dördüncü Nesil iPad diyor. Bir önceki ‘Yeni’ iPad’in üzerinden daha altı ay geçmişken… Bu yazıda biz kendisine iPad 4 diyeceğiz. Parmaklarımız su yakmıyor neticede.
[h=2]Apple iPad 4 – iPad 4 vs iPad 3[/h]iPad 3’ün üzerine çok büyük bir güncelleme yok ama yeni, daha hızlı A6X işlemcisi, çift kanallı Wi-Fi desteği, Lightning bağlantı yuvası ve 1,2 MP FaceTime HD kamerası ile iPad 3’ün sonunun hızlı geleceğini söyleyebiliriz. iPad 4’ün, 2 kasımdan sonra alabileceğiniz tek yeni Retina Display’li iPad olduğunu söyleyelim. iPad 3 ‘Stuff Tarihi’nin bir zamanlarki en iyi tableti olarak kalacak. Sadece altı aycık. İkinci elini kelepir kapatabilirsiniz ama… Peki, iPad 3’ünüzden iki kat daha hızlı işlemci ve grafik ünitesine sahip başka bir iPad için vazgeçer miydiniz? Ya da iPad 5 (pardon iPad The Fifth Generation) için bir altı ay daha beklemeli misiniz? Kamp ateşimizin etrafına gelin, iPad 4’ün arkasındaki sır perdesini aralıyoruz


[h=2]Apple iPad 4 – ekran[/h]iPad 4’ün 9,7 inçlik ekranı iPad 3 ile aynı. Kötü manada söylemedik çünkü gördüğümüz en iyi tablet ekranı. Zengin ve canlı renklere, kar beyaz beyazlara ve mürekkep gibi koyu siyahlara sahip.



Sırada ise çözünürlük var. 2048 x 1536 çözünürlük gayet keskin bir görüntü sunuyor. Teknik özellik delileri için belirtelim: 264 ppi demek! Apple’ın bu ekrana Retina Display deme sebebi ise bakıldığında kare kare piksellerin görünmüyor olması. Gözünüzün dibine getirince metinlerde ufak tefek kırılmalar görebiliyorsunuz gerçi (Bu şekilde dolaşmayın deli sanabilirler). Yukarıdaki fotoğrafta iPad Mini ve iPad 4 yanyana. Camcama değil.
Retina Display üzerinde fotoğraf makinesinden aktardığınız fotoğraflarınız inanılmaz detaylı görünüyor. Uygulamalar da keza aynı şekilde büyüleyici görünüyorlar. Safari’yi açın ve karınca duası şeklindeki metinleri bile rahatça okuyabilirsiniz.
Şu an için 2560 x 1600 çözünürlüklü Nexus 10 ile kapıştırma şansımız olmadı ama en yakın zamanda göz kesen keskinlikteki bu iki tableti arenaya atacağımızdan şüpheniz olmasın.
iPad 4’ün de ekranı aynı iPad Mini gibi parmak tanıyabiliyor. O yüzden isteğiniz dışı kontrol hataları olmuyor. Sizden habersiz etrafta gezinen evsiz barksız parmaklarınız istemediğiniz şeyler yapamayacak. Hatta daha iyisi, fiziksel çerçeveleri isteğinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Bu açıdan bakınca Android tabletlerin ne kadar geride olduğunu görüyoruz.



[h=2]Apple iPad 4 – tasarım[/h]Ekranda da olduğu gibi iPad 4 bir önceki iPad’deki tasarımı korumuş. Hmm, nerdeyse… 30 pin bağlantı yuvası yerine daha küçük Lightning yuvası var. Onun dışında fark edilmiyor bile, hatta neredeyse aynı ağırlığa sahip.
iPad 4, iPad 2’den 652 g ağırlıyla çok az daha ağır olsa da (iPad 2 601 g idi) ve en ince tablet olmaktan çok uzakta da olsa tasarımı süper ve paramızı hak eden en kaliteli görünen tablet olma unvanını taşıyor. Neredeyse tek parça alüminyum kasası, dahili hoparlörler için oyulmuş delikler bile çok şık görünüyor.




Bir de daha hafif iPad Mini’nin çıkışını da düşünürsek Apple tablet satışlarında piyasanın canını okuyacak. Açıkçası Apple mühendislerinin yeni Retina Display’li bir tablet yapmasını isterdik ama ekran bu şekilde de çok iyi.
İncelememizi okumaya bir çay alıp devam edin, yok zaten içeceğim yanımda diyorsanız devam ediyoruz…
[h=2]Apple iPad 4 – iOS 6[/h]iPad 3, iOS 5.1 ile gelmişti ve iPhone 5 ile birlikte çıkan iOS 6’ya yükseltilebiliyordu. iPad 4 alacak kullanıcılar tabletlerini son sürüm iOS’a yükseltmek için cebelleşmeyecekler. iPad 4 doğrudan iOS 6 ile geliyor. Tabii yol bulmak için cebelleşebilirler… Apple Maps’ten kaçış yok.
iOS 6’daki görünen gelişmelerden bazıları bildirim merkezinden Facebook’a ya da Twitter’a doğrudan gönderim yapabiliyorsunuz. E-posta kutusu ise yenilemek için aşağı çekince bir sakız gösteriyor.
Siri de bu gelişmelerden nasibini almış. Artık ABD dışındaki yerlerde de mekanları aratabiliyorsunuz. Bu sayede daha çok insan Siri’yi kullanabilecek. Artık daha çok komuta yanıt verebiliyor ve neredeyse tüm tableti Siri ile kontrol edebiliyorsunuz. Hatta ses kontrolünü test etmek için Siri’yle makara bile yapabiliyorsunuz.
Maps de keza gelecek vaat ediyor ama şu an içler acısı hâlde. Görünüm olarak 3D binalar harika, Siri’yle de entegre olabiliyor. Gelecek 12 ay içinde Apple, Maps’i adam etmezse çok üzüleceğiz. Ya adam eder ya da tıpış tıpış Google’a döner.
iOS’un biraz eskidiğini kabul etmeliyiz. Ama hâlâ kolay kullanılabilir ve çoğu işi görüyor. Sir Jony Ive de yazılım bölümünün başına geçiyor. Bir sonraki iOS sürümünde minimalizm bekleyebilirsiniz. Ve hâlâ, Apple, bildirim çubuğundan vazgeçip şu ekrana hareketli, yanar dönerli birkaç ekran aracı (widget) atsa diyoruz. Çok şey mi istedik?



[h=2]Apple iPad 4 – uygulamalar[/h]iPad 4 için mevcut bulunan uygulamalar akılları baştan alıyor. Bu yazının yayımlanma tarihi itibariyle sadece iPad için yazılmış 275.000 uygulama var. Apple’a sorduğumuzda tam bir sayı alamasak da çoğu uygulama Retina Display’in kaplan dişi gibi keskin ekranına uyumlu.
Bazı uygulamalar hâlâ ilk iki nesil iPad’lerin 1024 x 768 çözünürlüğüne uygun yapılıyor. Bu uygulamalar iPad 4 ekranında düzgün görüntülenmek için çözünürlük yükseltim işleminden geçiyor. Bu yüzden o uygulamarda keskin görüntü beklemeyin. Bu uygulamardaki metinler ise resimlere gömülü geldilerse berbat duruyorlar. Bazı düşük çözünürlüklü uygulamalar ise farklı metinler kullanıyorlar, bu sayede resimler yine flu görünürken metinler gerçek bir Yeni iPad uygulamasındaki kadar net görünüyorlar.
Bu ekrana özel optimize edilmiş oyunlar çok net görünüyorlar. Hatta bazı konsol oyunlarından bile daha sağlam durduklarını söyleyebiliriz. iPad 4 bir youn makinesi olarak da çok iyi. Çünkü hâlâ Android’den daha iyi ve daha çok oyun sunabiliyor.









[h=2]Apple iPad 4 – güç ve performans[/h]Apple’a göre içerideki A6X işlemcisi, iPad 3’e göre iki kat işlem gücü ve grafik hızı sunuyor, bu sayede iPad 4 uçuyor. Haksız sayılmazlar, iPad 4 gerçekten de uçuyor. Kaportanın altında 1 GB belleğe sahip, uygulamaları çalıştırmak, uygulamaları açmak, internet sayfalarını yüklemek gibi işlemler çok hızlı şekilde gerçekleşiyor. Tüm bunlar, iPad 3’ün 760,6 puan aldığı Geekbench 2 uygulamasında 1768 puan alan iPad 4 hızıyla bizi şaşırtıyor. İki kattan daha fazla bir işlem gücüne sahip.

iPad 3’teki dergi uygulamalarında küçük takılmalar yaşıyorduk ama iPad 4’te her şey çok akıcı. Bazı minicik takılmalarlar hâlâ karşılaşabiliyorsunuz ama çok sık değil. Frontline Commando oynarken saniyelik bir takılma yaşadık. Bir kez de iTunes dükkanı göçtü ve ana ekrana dönmek zorunda kaldık.
Oyunlar selefinden daha hızlı açılıyor ve çalışıyor. Test sonuçları da gerçek hayat deneyimlerini doğrular nitelikte. GLBenchmark 2.5’te iPad 3, 36 fps alırken iPad 4 ise 52 fps alıyor. Bu zaten çok iyi bir skor.
[h=2]Apple iPad 4 – depolama[/h]Apple yeni iPad’in depolama çözümlerinde farklılığa gitmemiş. iPad 4 de selefleri gibi 16 GB, 32 GB ve 64 GB seçenekleriyle geliyor. Depolama alanı SD kartla da arttırılamıyor.

Uygulamalar geliştikçe yeriniz daha çabuk bitecek. Mesela bir HD iTunes filmi 5 GB kadar yer kaplıyor. Oyun grafikleri de keza geliştikçe oyunlar da 1 GB’nin üzerine çıkıyorlar. Apple 96 GB ya da 128 GB bir model piyasaya sürmeyerek yanlış yapmış. Belki de bu depolama çözümü iPad 5 ile gelecek. Bir altı ay kadar daha bekleyebilirseniz tabii…

[h=2]Apple iPad 4 – kamera[/h]iPad 4’ün arka kamerası iPad 3’te gördüğümüz 5 MP kamera ile aynı. Işığın iyi ortamlarda kaliteli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Aşağı yukarı ortalama bir akıllı telefon kamerasıyla aynı. Daha iyisi ise 1080p HD video kaydı. Çoğu cep telefonundan daha iyi video çekebiliyor. Gerçi çok hızlı dönerseniz ufak bir takılma yaşayabiliyorsunuz. Etraf biraz karanlıklaşınca işler sarpa sarıyor. LED flaş yok, bu yüzden fotoğraflar bir sokak köpeğinden fazla parazitli çıkıyor. Retina Dsiplay’in yüksek çözünürlüğünü de hesaba katınca bu parazit ve kumlanmalar açıkça belli oluyor.

iPad 3’ün 0,3 MP’lik ön kamerasıyla çekilen fotoğraflar bulanık duruyor. iPad 4’teki FaceTime HD ise daha keskin bir görüntü sunuyor. Yeni kamera daha çok ışık alabiliyor ve daha iyi renkler sunuyor. Yakınlaşınca yüzünüzdeki sivilceler falan hep belli oluyor. Çirkinseniz ve Skype’tan çok görüşme yapıyorsanız iPad 3’le takılmaya devam edin deriz.
[h=2]Apple iPad 4 – Lightning bağlantısı[/h]Yan yana durunca, iPad 4 raftan yeni kaldırılan iPad 3’le çok benziyor. Zaten aralarındaki tek fiziksel fark iPad 4’ün bağlantı yuvası. 30 pin yerine şu an Lightning bağlantı yuvasına sahip. Yeni 8 pinlik yuva çok daha küçük ve sağlam. Ama eski kablolarınızla ve cihazlarınızla uyumlu değil. Ayrıca bir adaptör almanız şart.
Gelecekte birçok Lightning yuvasınla uyumlu aksesuar göreceğiz. Apple eski aksesuarlarını iPad 4 ile kullanmak isteyen kullanıcıları da unutmamış. USB-Lightning arası çeviriciyle işlerinizi görebileceksiniz. İleride Lightning-HDMI, Lightning- SD kart okuyucu gibi cihazlar da görebiliriz.
[h=2]Apple iPad 4 – 4G[/h]Apple, iPad 3’e 4G yeteneklerine sahip dediğinde başı belaya girmişti çünkü ABD dışında çoğu servis sağlayıcıyla uyumlu değildi. Şimdi ise bu sorun aşılmış gibi duruyor. Ülkemize bu mobil internet bağlantısı türünün ne zaman geleceği meçhul olsa da iyi bir haber.
[h=2]Apple iPad 4 –pil ömrü[/h]Kablosuz açıkken 10 saat, 3G-4G açık internetten video izlerken de 9 saat pil ömrü sunuyor. Güçlü donanımına rağmen aynı iPad 3 gibi can dolu, kan dolu bir tablet. Hatta ekran parlaklığı yarıdayken yaptığımız video testinde iPad 3’ten daha çok dayandığını belirtmeliyiz. iPad 3, saatte yüzde 12 pil yerken iPad 4 sadece yüzde 9 yedi.

[h=2]Apple iPad 4 – sonuç[/h]iPad 4, tablet krallığının tahtına rahatça oturuyor. Pek kozmetik, tasarımsal değişiklik yok ama en sevdiğimiz tabletin süper hızlı olmuş hâli. Üstelik iPad 3 ile aynı fiyata satılacak.
iPad 3 sahipleri hayal kırıklığına uğramasın. Hâlâ iyi bir fiyata satıp iPad 4 alabilirler. Ayrıca zaten HD video düzenleme, 10 saat boyunca 3D oyun oynama gibi işlemler yapmayacaksanız iPad 3’ünüz yeterli bile.
iPad ve iPad 2 sahipleri de bekleyebilir. Belki de incecik, 308 g ağırlıktaki iPad Mini, 7,9 inçlik ekranıyla size daha uygun olabilir. Zaten altı ay sonra iPad 5 gelecek, o daha da ince olabilir, onu alırsınız.
İlk kez tablet alacaklar ise iPad 3 ile aynı fiyattaki daha iyi bir tableti alabilirler. Retina Display’den daha iyi bir ekrana sahip olduğunu söyleyen Nexus 10’u alacaklar ise 3G/+g eksikliğini göz önünde bulundursunlar, ben tabletimi evimde kullanacağım, kafe kafe WiFi arayacağım diyorlarsa o başka.
 
ugur1000

ugur1000

Üye
"LED flaş yok, bu yüzden fotoğraflar bir sokak köpeğinden fazla parazitli çıkıyor" hala kopuyorum :d:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt