Uygulama Android üzerinde Qt Uygulamaları Çalıştırma

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
    Konu Sahibi
Android üzerinde Qt Uygulamaları Çalıştırma
Symbianda da kullanılan Qt programlarını android içinde yazabiliriz...

Necessitas Nedir?

; BogDan tarafından geliştirilen ve Qt kütüphanelerini kullanarak yazdığımız uygulamaları, android üzerinde çalıştırmamızı sağlayan bir araçtır. İçerisinde Qt-Creator’ı barındırır bu yüzden yazması, geliştirmesi, ve çalıştırması kolaydır.
Necessitas Kurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
tıklayarak işletim sisteminize uygun olan dosyayı bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Kurulumda en önemli adım bileşenlerin seçildiği adımdır. Android NDK kesinlikle işaretli olmalıdır ve Miscellaneous/Android SDK ‘den kurulmasını istediğimiz API’leri seçmeliyiz.
Artık bütün Android cihazların v2.2 ve üzerinde olduğunu düşündüğüm için ben API 8-10-11-12 yi yüklemenizi tavsiye ederim. hangi platformun kaçıncı API olduğunu görebilirsiniz.

Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler
İlk olarak sanal bir cihaz eklemeliyiz.
Tools/Options/Android e girip ayarları aşağıdaki gibi yapıyoruz.

Bu pencerede Add butonuna basıp bir tane Android Virtual Device ekliyoruz. Eğer elinizde android yüklü bir cep telefonu veya tablet varsa debug işlemini cihazınız üzerinden yapabilirsiniz. Düzgün çalışması için target olarak cihazınızın versiyonuna uygun bir android API seçmelisiniz. Ben android 2.3.3 yüklü cihaz kullanıyorum bunun için android-10 seçtim.

Ekledikten sonra resimdeki gibi cihazın eklendiğini gördüysek işlem tamam demektir. Starta basıp sanal cihazımızı test edebiliriz.

Sıra Qt versiyonunu eklemeye geldi. Tools/Options/Qt4 ‘e girip Qt4.8.0′ı elle eklememiz gerekiyor. Add dedikten sonra qmake location olarak necessitası kurduğumuz klasörden /Android/Qt/4762/armeabi-v7a/bin/qmake i seçiyoruz.
Yeni Proje Oluşturmak
Ctrl + N kısayolunu kullanıp karşımıza çıkan dialogtan Mobile Qt Application’ı seçiyoruz.

Projenin adını ve konumunu belirledikten sonra target olarak Android’i seçiyoruz.
Projenin Çalışması için Yapılması Gereken Ayarlar
Projemiz açıldıktan sonra yapmamız gereken çok az işlem kalıyor. Soldaki panelden Projects’ e basıp Run Settings’e giriyoruz. Package configurationsda Android Target SDK olarak emulator oluştururken ne yaptıysak aynısını burada da seçiyoruz. Burası çok önemli eğer burda oluşturduğumuz emulatorden farklı birşey girersek Necessitas Qt Creator hiçbir hata vermeden kapanıyor veya oluşturduğumuz uygulama doğru düzgün çalışmıyor.

Geriye sadece Ministro’yu indirip uygulamamıza eklemek kaldı.
Ministro Nedir?
Ministro; Uygulamamız için gereken Qt kütüphanelerini telefonumuza otomatik olarak indirmeye yarayan bir android programıdır.
Ministro’yu bilgisayarımıza indiriyoruz ve az önce Projects altında girdiğimiz Run Settingse tekrar girip Deploy configurationsdan Install Ministroyu işaretleyip indirdiğimiz apk dosyasını seçiyoruz.

Bütün ayarlarımız tamam hadi şimdi nasıl çalıştığını görmek için basit uygulama yazmaya başlayalım.
İlk Uygulamamız
Sol panelden Edit’e basıyoruz. Projemizde bulunan bütün dosyaları burada görebiliriz. Forms’un altından “ui” uzantılı dosyayı açıyoruz. Açılan form a sol taraftan bir adet label ve horizontal slider ekliyoruz. Resimde kırmızı ile işaretlediğim yere tıkladıktan sonra mouse ile sliderın üzerine basıp label a kadar sürüklüyoruz ve resimdeki gibi ayarlıyoruz. Burada yaptığımız işlem sayesinde sliderın değeri değiştiği an labelde bu değeri okuyabiliyoruz.

Programımız hazır şimdi sol tarafta bulunan play butonuna basarak programımızı çalıştırabiliriz.
Not: Bazı telefonlarda label tam olarak gözükmüyor sorun yaşanıyor. Font ayarlarından bold seçerek düzeltebilirsiniz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Takipçi Satın Al

Üst Alt