Püf Noktası Android Telefonlar Nasıl Hızlandırılır?

Sponsorlu Bağlantılar

mukoca1

mukoca1

Üye
    Konu Sahibi
Android Telefonlar Nasıl Hızlandırılır?
Bugün sizlere Android telefonuzu daha hızlı ve daha stabil bir şekilde kullanmanız için yapmanız gereken işlemlerden bahsedeceğim. Bu yazıyı sonuna kadar okursanız ve anlattıklarımın hepsini uygularsanız Android telefonunuzun eskisinden daha hızlı ve sorunsuz çalıştığını göreceksiniz. Yazımızın devamında Android telefonumuzda yapmamız gereken temizlik, optimizasyon ve bakım konularına bir bir değineceğiz. Aradığınız şey tam olarak bu ise okumaya devam edin.

Root’suz Android Hızlandırma

Android hızlandırma Yöntemleri hakkında çok araştırma yapmış olabilirsiniz. Her seferinde karşınıza gerektiren uygulamalar çıktıysa, büyük ihtimalle telefonunuzu kaybetmekten korkarak her seferinde bu işten vazgeçtiniz. Çünkü Android Root işlemi bazı telefonlarda iki, üç dakika gibi kısa bir sürede yapılabilmesine rağmen, hata yaptığınızda telefonunuzun hiç açılmamasına sebep olabilirsiniz (Soft Brick). Ciddi bir hata yaptığınızda telefonunuzun tamamen bir çöp haline gelmesine bile sebep olabilirsiniz (Hard Brick). Bu yüzden telefonunuza Root atmadan önce Root suz Android hızlandırma yöntemlerini denemenizi tavsiye ediyorum.

Animasyonları Kapatın

Android hızlandırma yöntemleri arasında hiç bir program yüklemeden yapabileceğimiz ayarlarda var. Pencere animasyonu ölçeği. Geçiş animasyonu ölçeği. Animatör süre ölçeği seçeneklerinin bulunduğu Geliştirici Seçeneklerinegirerek bu ayarların hepsini kapalı konuma alırsanız gözle görülür bir performans artışı olduğunu göreceksiniz. Geliştirici Seçenekleri hakkında detaylı bilgiyi daha önce bir yazımda sizlerle paylaşmıştım. Geliştirici Seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi almak için devam edin.

Arka Plan İşlem Sınırını Düşürün

Cihazınız 1 Gb veya daha düşük bir ram miktarına sahipse maalesef iki, üç tane sosyal paylaşım uygulaması yüklediğinizde Android telefonunuzun yavaşlaması kaçınılmazdır. Bu yüzden Arka planda çalışıp Ram da boş yere yer kaplayan uygulamaları kapatmak bize extra bir performans artışı sağlayacaktır. Bunu yapmak için az önce bahsettiğim Geliştirici seçeneklerini açarak alt taraftaki Arka Plan İşlem Sınırını (En çok 4 işlem) olarak ayarlayın.

Önbelleği Temizleyin

Telefonunuzun Dahili Belleği küçükse bu kısmın tamamen dolu olmadığından emin olun. Android işletim sisteminin yavaşlamasındaki en büyük etkenlerden biri Dahili Belleğin dolmasıdır(Yüklediğimiz programlar için ayrılmış alan). Peki nasıl temizlenir Dahili Bellek? Hemen anlatayım. Ayarlardan depolama kısmına girin, dahili bellek verilerini kontrol edin. Toplam alan 2 Gb ise burada en az 500 mb boş alan bulunmasına dikkat edin. İlk önce Önbelleğe alınan veriler e tıklayın ve silme işlemini onaylayın. Şu anda boş alanınızın Önbellekteki veri miktarı kadar artmış olması lazım. Ayrıca buradan programlara girip gereksiz uygulamaları kaldırabilirsiniz.

Gereksiz Programları Devre Dışı Bırakın

Android telefonunuzu hızlandırmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise hiç kullanmadığınız uygulamaları devre dışı bırakmaktır. Bu uygulamalar, hiç ihtiyacımız olmadığı halde arka planda çalışıp sistem kaynaklarını tüketir ve telefonumuzun yavaşlamasına sebep olur. Bu uygulamaları devre dışı bırakmak için, Ayarlar, Uygulamalar, Tümü yolunu izleyerek, buradaki tüm uygulamaları gözden geçirin. Hiç kullanmadığınız uygulama varsa üzerine tıklayıp özelliklerini açın. İlk önce Verileri temizle tuşuna basıp uygulamanın çöp dosyalarından kurtulun. Ardından Devre Dışı Bırak tuşuna basın işlemi onaylayın. Devre dışı bıraktığınız uygulama siz etkinleştirmediğiniz sürece artık menüde görünmeyecek ve sistem başlangıcında çalıştırılmayacaktır. Bu da daha fazla sistem kaynağı kullanılabilir demektir ve kesinlikle cihazımızın performansına katkısı olur.



Android Temizlik İşlemi

Android işletim sisteminin yavaşlamasındaki en büyük etken gerekli, gereksiz bir sürü uygulama, gadget ve dosyanın telefonda barındırılmasıdır. Bu yüzden Android temizlik işlemine ilk önce ekrandan başlayın. Ekranınızın bütün sayfalarına bir göz atın ve hiç kullanmadığınız veya çok nadir kullandığınız programların kısa yollarını silin. Önemsiz Gadgetleride silin ve ekran sayınızı en aza indirmeye çalışın. Mesela beş sayfa kullanıp her sayfaya iki, üç simge koymak yerine; İki sayfa kullanın ve her sayfada on simge olsun.

Şimdide telefonunuzda Ayarlar, Uygulamalar menüsünü açın ve daha önceden yüklediğiniz ve şu an hiç işinize yaramayan uygulama varsa hepsini kaldırın. Bu gereksiz uygulamaların her birinin sistem kaynaklarını sömürdüğünü ve telefonunuzu yavaşlattığını unutmayın.
Sistem depolama alanını ve Sd kartınızı kontrol edin. İkisinde de en az yüzde 25, yüzde 30 boş alan açmaya çalışın. Bütün kaynaklarını sonuna kadar kullanmış bir makineden performans beklenemez tabi ki. Android hızlandırma konusuyla ilgili de bir sürü program mevcut aslında. Bunların arasında en başarılısı ise bence 360 Security. Birazdan program hakkında detaylı bilgi vereceğim.

360 Security

360 Security hızlandırmanın yanında temizlik ve antivürüs gibi çok önemli özellikleri bünyesinde barındıran gelişmiş bir Android hızlandırma programı dır uygulamadır. Programı yüklediğinizde ilk önce karşınıza hızlandır menüsü çıkar. Burada program çalışan uygulamaları otomatik olarak tarar ve kaç uygulamanın gereksiz olduğunu size bildirir. Hızlandıra tıkladığınızda sistem kaynaklarını gereksiz yere kullanan bütün gereksiz uygulamaları kapatır ve Ram ı rahatlatır. Buda bize performans artışı olarak geri döner.

Temizle sekmesine geldiğinizde bir kere Tara yazısına tıklayın ve işlemin bitmesini bekleyin. İşlem bittikten sonra silmek istediğiniz gereksiz dosyaları seçip Temizle yazısına tıklayın. Şu konuda kesinlikle çok dikkatli olmanızı öneriyorum; Eğer telefonunuz Root lu ise ve bu yazıyı okuyorsanız sonuç penceresinde sileceğiniz dosyaları seçerken en üstte Sistem Gereksiz sekmesinde, Sistem Önbelleği ve Boş Klasörler in tikini kaldırın. Eğer sistem Önbelleğini yanlışlıkla silerseniz bataryanızın eskisinden çok daha kısa sürede bitmesi gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu konuyu bütün temizlik uygulamalarında dikkate alın.

Antivirüs sekmesinde tarama yaparak telefonunuzdaki virüsleri veya zararlı yazılımları bulup silebilirsiniz. Unutmayın ki virüsler, trojanlar, reklam uygulamaları vs işletim sistemini en çok yoran zararlılardır. Ayrıca 360 Securitycihazınızdaki güvenlik açıklarınıda bulur ve onarır; AppLock uygulamasıyla özel verilerinizi korumanıza yardımcı olur.

Size önerim bu işlemleri yaptıktan sonra Ayarlar a girip biri hariç bütün özellikleri devre dışı bırakmanızdır. 360 security nin çok fazla özelliği olduğu için 1 Gb ve altındaki cihazlarda olmadık kasmalara sebep olabiliyor. Ben sadece Kilit Ekranı Güç Tasarrufu ayarını açıyorum. Bu ayar ekran kapandıktan belli bir süre sonra gereksiz çalışan tüm uygulamaların Derin Uyku moduna alınmasını sağlıyor. Böylece batarya ömrünüde bir miktar uzatmış oluyoruz. Herşeye rağmen telefonunuz çok yavaş çalışıyorsa Yüzen Widgetide açıp hızlandırmak için kullanabilirsiniz. 360 Security uygulamasını alttaki linkten indirebilirsiniz.


Hızlı Bir Launcher Kullanın

Android hızlandırma yöntemleri arasında ilk yapılacak işlerden bir taneside Arayüzde (Launcher) herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmektir. Bunu Google de telefon modelinizin yanına Launcher sorunu yazarak rahatlıkla bulabilirsiniz. Eğer telefonunuzdaki sorun yazılım kaynaklı ise ve herkeste bu sorun varsa Launcher değiştirmek Android telefonunuzu bir miktar hızlandırabilir. Google Play Store de çok sayıda Launcher var ama ben Kk Launcher i kullanıyorum. Sizde Kk Launcher i denemek isterseniz başlıklı yazımı mutlaka okuyun.
Kk Launcher i yüklerseniz Tema-Kullanıcı Arayüzü sekmesinden Kaydırma ve Animasyon hızlarını Çok Hızlı olarak ayarlayın. Yeterli performansı alamazsanız Gelişmiş sekmesinden Daha fazla bellek ve Enable accessibility özelliklerini açarak hangi ayarın sizin için daha iyi olduğunu test edin.

Şu anda aklıma gelen hızlandırma yöntemleri bu kadar arkadaşlar. Eğer unuttuğum ve ya sizin bildiğiniz farklı yöntemler var ise yorum kısmından yazarak konuya katkıda bulunabilirsiniz. Epey uzun bir yazı oldu, buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Sayfamdan ayrılmadan önce Android 7 Nougat hakkındaki yazılarıma göz atmak isterseniz tıklayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Dogus Pertez, MaxipmaN ve Bysnbad


MaxipmaN

Üye
En palavrasi ram temizleme :ehe. Daha cok sarj yiyor.
 
Bysnbad

Bysnbad

Kapalı Hesap
Birçok uygulama varda bir işe yaradıgını göremedik
 

MaxipmaN

Üye
Birçok uygulama varda bir işe yaradıgını göremedik
ccleaner yüklü hocam, gecen tarattım önbellek 300mb dedi. temizlemeden gittim ayarlarından sildim telefonun.
sonra cclanerde tekrar tarattım hala 300mb diyor :muha:
 


Üst Alt