Haber Android Nedir ?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
kfahaa

kfahaa

Üye
    Konu Sahibi
Android Nedir ?
Android (işletim sistemi)
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Android 4.4 KitKat home screen
:
Şirket/Geliştirici: ,
IS Ailesi:
Son kararlı sürüm:4.4 KitKat / 31 Ekim 2013(5 ay önce)
Paket Yöneticisi: /
Desteklenen Platformlar: , ,
türü:
Varsayılan :
Lisans: 2.0
yamaları, v2 lisansı altındadır.
[TBODY] [/TBODY]


Android, , ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, tabanlı, mobil cihaz ve için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil .

Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 1 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play Store ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

, 5 Kasım 2007'de Android'i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet , ve şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır.

Android, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir. Bu sistem ara katman yazılımı, kütüphaneler ve C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.


Konu başlıkları



Tarihi
Google'ın Android Inc'yi Alışı
Temmuz 'te , Android Inc.'i almış ve ufak bir başlangıç şirketini 'da kurmuştur. Android'in kurucuları, 'a çalışmak için giden ( 'in kurucusu), ( 'ın kurucusu), ve 'dır. ( 'de çalışan ilk mühendislerden biri). Bu arada, Android Inc.'in işlevleri daha önce yaptıkları mobil işletim sistemleri kadar iyi bilinmemektedir ve bu da 'ın pazarına gireceği söylentisini başlatmıştır. Buna karşın, bu süreç içinde pazara ne çeşit ürünle çıkacakları tam olarak belli olmamıştır.

'da, ekip (Rubin tarafından izin verilen) tabanlı, taşınabilir cihazlar için geliştirdikleri, esnek, güncelleştirilebilir yazmışlardır. Raporlara göre çoktan serilerini, partnerlerini ve taşınabilir cihazlarda çeşitli derecelerde birlikte çalışacağı sinyalini vermiştir.

Android'in Gelişimi
Google, Android'i satın aldıktan sonra telefon üreticilerini yanına alarak Open Handset Alliance (OHA) birliğini kurdu. Android'in gelişimi OHA eliyle yönetilmeye başlandı.

  • Android 1.0 HTC Dream'in işletim sistemi olarak telefonlara ilk adımını attı.Bu sürüm; kamera desteği , bluetooth, klasörler, bir web tarayıcısı, uyarılar, sesli arama, , alarmlı saat, galeri gibi özellikler sunuyordu.
  • 9 Şubat 2009 da Android 1.1 yayınlandı.Bu sürüm bir önceki sürümdeki sistem hatalarını düzeltmeyi ve API'yı geliştirmeyi amaçlıyordu.
  • 30 Nisan 2009'da Android 1.5 (Cupcake) yayınlandı. desteği, kamera kaydı, video gösterimi, Picasa, sık kullanılanlar klasörü ve Widget'ları kişiselleştirebilme, yazı tahmin edebilen klavye ve animasyonlu ekran özellikleri Android'e kazandırıldı.
  • 15 Eylül 2009'da Android 1.6 (Donut) yayınlandı.Ekran çözünürlüğü yükseltildi. Doğru çeviri yapma ve okutma özelliği,geliştirilmiş Android market, galeride çoklu silme, sesli arama, WVGA ekran çözünürlük desteği Android'e kazandırıldı.
  • 29 Ekim 2009'da Android 2.0 ve 2.1 (Eclair) yayınlandı. HTML 5 ve Bluetooth 2.1 desteği kazandırıldı. Sanal klavye ve yüksek ekran çözünürlüğü desteği ile özelleştirilebilen arayüz özelliği eklendi. Geliştirilmiş , hareketli duvar kağıtları ve dijital yakınlaştırma özelliği de kazandırıldı.
  • Mayıs 2010'da Android 2.2 (Froyo) yayınlandı. 720p ekran çözünürlüğü desteği, USB bağlantı, Wi-Fi tarayıcı özelliği, Flash Player 10.1 desteği eklendi.
  • Şubat 2011'de Android 2.3 (Gingerbread) yayınlandı. Çoklu kamera ve çoklu dokunmatik desteği eklendi. XGA (1366×768) ekran çözünürlük desteği ve video arama özelliği eklendi.
  • Yine Şubat 2011'de Android 3.0 (Honeycomb) yayınlandı. Android işletim sistemi, tabletlerle uyumlu hale getirildi.
  • Ekim 2011'de Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) yayınlandı. Yüz tanıma fonksiyonları ve ile dosya paylaşımı özellikleri eklendi.
  • Mart 2012'de Android Market'in adı olarak değiştirildi.
  • Temmuz 2012'de 4.1 (Jelly Bean) yayınlandı. Aynı anda iki uygulama açma özelliği Android'e kazandırıldı. Butter project (takılmadan kayan ekran) ve enerji verimliliği sağlandı.
  • Ekim 2012'de 4.2 (Jelly Bean Plus) yayınlandı. Çoklu kullanıcı, 360 derece panoramik fotoğraf ve Swype klavye kazandırıldı.
  • 11 Şubat 2013'te 4.2.2 (Jelly Bean Plus) yayınlandı. Bu güncelleme "performansı ve kararlılığı artırır" sloganıyla çıkarıldı. Isınma ve donma problemleri giderildi.
  • 24 Temmuz 2013'te 4.3 (Jelly Bean) yayınlandı.Çoklu kullanıcı için ebeveyn kontrolü, oyunlar için 3.0 desteği, diğer teknolojik aletlere bağlanmak için ilk akıllı Bluetooth teknolojisi, Wi-Fi'ı açıp kapatmak yerine otomatik açılıp kapanabilen akıllı Wi-Fi teknolojisi eklendi. Ayrıca uygulama izinleri bu sürümle birlikte kontrol edilebiliyor.
  • 31 Ekim 2013'te çıkması beklenen 5 (Key Lime Pie) yerine Android 4.4 (KitKat) yayınlandı. Görsel arayüzde birçok değişiklik yapıldı. RAM optimizasyonu sayesinde 512 MB RAM'e sahip cihazlarda da çalışabilmektedir. ART (Android Run Time) sanal makinesi Android 4.4 Kitkat Nexus ile deneysel olarak sunulmuştur.
  • 24 Şubat 2014'te MWC fuarında ve , Android 4.4.2 KitKat kullanmıştır. Cihazlar bu işletim sistemiyle satışa sunulacaktır.
Bölümleri
Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur.

  1. Çekirdek: kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içerir.
  2. Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içerir.
  3. Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içerir.
  4. Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
  5. Uygulama Katmanı: Doğrudan yle geliştirilmiş uygulamaları içerir.
Geliştirme
12 Kasım 2007'de OHA, Android'in yazılım geliştirme teçhizatının önizlemesini yayınlamıştır ve bu önizleme, geliştirici ve hata giderici, kütüphane setleri, aygıt emülasyonu, dökümantasyon, örnek tasarılar, eğitim, ve fazlasını içermektedir. Geliştiriciler, eğer , veya çalıştıran x86 tabanlı ya da kullanıyorlarsa Android-SDK'yı indirip kurmaları gerekmektedir. Gereklilikler şunları da kapsamaktadır:

  • 2.2 veya yüksek versiyonu
  • 3.2 veya yüksek versiyonu
Sürümler

Sürümlerin kullanım yüzdeleri, 3 Temmuz 2012
SürümKod adıYayın tarihi
1.1Astro9 Şubat 2009
1.2Bender16 Mart 2009
1.5Cupcake30 Nisan 2009
1.6Donut15 Eylül 2009
2.0/2.1Eclair26 Ekim 2009
2.2Froyo20 Mayıs 2010
2.3Gingerbread6 Aralık 2010
3.0/3.1/3.2 (sadece tablet bilgisayarlar için)HoneycombŞubat 2011
4.0Ice Cream Sandwich19 Ekim 2011
4.1Jelly Bean9 Temmuz 2012
4.2Jelly Bean29 Ekim 2012
4.3Jelly Bean24 Temmuz 2013
4.4KitKat ®31 Ekim 2013
[TBODY] [/TBODY]
NOT:4.2 ve 4.3 güncellemelerinde adı değişmemiş ve hâlâ Jelly Bean olarak kalmıştır.


  • Android 1.1



  • Android 1.5 (Cupcake)



  • Android 1.6 (Donut)



  • Android 2.0 (Eclair)



  • Android 2.2 (Froyo)



  • Android 2.3 (Gingerbread)



  • Android 3.0 (Honeycomb)



  • Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)



  • Android 4.1 (Jelly Bean)



  • Android 4.2 (Jelly Bean)



  • Android 4.4.2.png (KitKat)
Özellikler
Android'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Adobe Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Google Play Store ile uygulamalar yüklenebilmektedir.

Handset Çizimler
Sistem, , arşivler, 3.0 tabanlı arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.
Depolama
Bilgi depolama amaçlı kullanılmaktadır.
Bağlanabilirlik
Android, , , , , ve bağlantısını destekler.
Mesajlaşma
Hem hem de desteği vardır.
Web Tarayıcısı
Android'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu üzerine kuruludur.
Medya Destekleri
Android, , , , , ve , , , , gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.
Ek Donanımları
Android, titreme önlemeli fotoğraf/video kameralarda, dokunmatik ekranda, , pusulalar ve ivmeölçerlerde son derece yeteneklidir.
Eleştiriler
Android, tarafından tam olarak bedava olduğu duyurulmadığı için eleştirilmektedir. SDK'nın bazı bölümleri hâlâ patentli olup açık kaynak kodlu değildir. Bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanılmaktadır.@OttomaN TigeR @papakudioflu @Praetor üst konu olabilir diye düşünüyorum sence ?
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: mehmettech


mehmettech

mehmettech

Üye
üst konu olsun
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa

MaxipmaN

Üye
Tam ctrl+v bi konu olmus :D
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa ve mehmettech
.caner.

.caner.

Üye
Kaynak Vikipedi
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa ve İhtiyar007
İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
Gökçen abiyi neden etiketledin? :D
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa
bLnmz

bLnmz

Üye
Bence üst konuluk bir durum yok. Androidin tanımı zaten seninde kopyaladığın gibi Wiki'de mevcut.
Bu benim fikrim.
Emeğin için teşekkürler :)
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa
ardacumhur

ardacumhur

Üye
Hayırlı olsun kardeş kafan çok güzelmiş ;)

Wikipedia görünümünü sevmeyen kullanıcılar için iyi bir konu :kıskıs:
 
  • Beğen
Tepkiler: Invoke
HakanSeven12

HakanSeven12

Üye
benim anlamadığım zaten android sürümlerini tanıtan bi konu var buna ne gerek vardı :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Invoke
kfahaa

kfahaa

Üye
    Konu Sahibi
Hayırlı olsun kardeş kafan çok güzelmiş ;)

Wikipedia görünümünü sevmeyen kullanıcılar için iyi bir konu :kıskıs:
:hmmm:bangin:
Bence üst konuluk bir durum yok. Androidin tanımı zaten seninde kopyaladığın gibi Wiki'de mevcut.
Bu benim fikrim.
Emeğin için teşekkürler :)
fikrin için teşekkürler ama burdaki şeyler başka sitelerde mevcut olması burayı ilgilendirmez Android bölümünde bulunması gerektiğini düşündüm buda benim fikrim
Teşekkürler
Tam ctrl+v bi konu olmus :D
:bleh::tebessüm:
Gökçen abiyi neden etiketledin? :D
onu etiketlemeyip seni mi etiketleseydim dede :kıskıs::kıskıs::kıskıs:
 
  • Beğen
Tepkiler: bLnmz
İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
:hmmm:bangin:
fikrin için teşekkürler ama burdaki şeyler başka sitelerde mevcut olması burayı ilgilendirmez Android bölümünde bulunması gerektiğini düşündüm buda benim fikrim
Teşekkürler
:bleh::tebessüm:
onu etiketlemeyip seni mi etiketleseydim dede :kıskıs::kıskıs::kıskıs:
Hani bölüm moderatörü değil ya o bakımdan. :D
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa
bLnmz

bLnmz

Üye
:hmmm:bangin:
fikrin için teşekkürler ama burdaki şeyler başka sitelerde mevcut olması burayı ilgilendirmez Android bölümünde bulunması gerektiğini düşündüm buda benim fikrim
Teşekkürler
:bleh::tebessüm:
onu etiketlemeyip seni mi etiketleseydim dede :kıskıs::kıskıs::kıskıs:
Tabikide bulunması gerekir. Emeğin için teşekkürler ben ona birşey demedim diyemem de.
Sadece üst konu olması açısından dedim ama tabiki Moderatör arkadaşlar daha iyi bilir :)
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa
ANIL

ANIL

Admin
Konu mevcut. Güncellemesi için bildireceğim. :locked:
 
  • Beğen
Tepkiler: kfahaa
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt