Anadolu' da Kadınlar Neden Erkeklerin Arkasından Yürür

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Anadolu' da Kadınlar Neden Erkeklerin Arkasından Yürür

Anadolu'da Kadınlar Neden Erkeklerin Arkasından Yürür?


Olayın sebeplerini daha iyi anlatabilmek için, önce yüz yıllık tarihimizi hatırlatmam gerekiyor.

Savaşlar dönemi!

1911 yılında başlayan Balkan savaşlarıyla beraber, Anadolu insanı hep savaşlara koşmak zorunda kaldı. On yıl civarında süren bu savaşlar yüzünden Anadolu köylerinde neredeyse erkek kalmadı. Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı gibi yüz binlerce erkeğin, gidip bir daha dönemediği bu süreç bitince, Anadolu’da dul kadınlar ve yetim çocuklar kaldı. 10-11 yaşındaki erkeklerin, 17-18 yaşındaki kızlarla evlendirilmek zorunda kaldığı dönemlerden bahsediyorum.

Herhangi bir sebepten dolayı savaşa gidemeyen veya savaş sonrası savaş gazisi olarak köyüne dönebilen az sayıda erkek dışında, köy – kasaba halkının çok büyük bir kısmı, dul kadın veya yetim çocuklardan oluşuyordu.

Böylesi bir zarafet!

İşte böylesi bir ortamda yaşayan babalar, evlatları yanlarına gelince, diğer yetim çocukların içi acımasın diye, kendi evlatlarını yanlarında uzaklaştırırmış. Baba hasretiyle yanan yetim çocuklar, babalarını hatırlayıp üzülmesinler diye, başkalarının yanında kendi evlatlarını sevmeye utanırmış babalar. Böylesi ince, böylesi zarif bir düşünceyle, babalar evlatlarına mesafe koymuş.

Hanımlarıyla sokakta gezmek zorunda kaldıklarında, “kocasını kaybetmiş dul kadınlar bizi yan yana – elele görürseler yaraları deşilir” düşüncesiyle, yan yana yürümemeye çalışırmışlar. Anadolu’da erkeklerin hanımlarını birkaç adım geriden yürütme gelenekleri, böylesine bir zarif düşünceyle oluşmuş.

Cehaletin, nasıl korkunç bir bataklık olduğunu, yeninde görmemi sağladı bu olay. Başka yetim çocukların içi acımasın diye ortaya konan tavır, cehalet yüzünden, öz evladını, yetim psikolojisi ile ilgisiz ve sevgisiz büyütme tavrına dönüştürülmüş.

Dul kadınların, savaştan dönmeyen kocalarını hatırlayıp yaraları acımasın diye gösterilen nezaket, kendi hanımını dışlayan bir tavra dönüşmüş cehalet yüzünden.

Ah Cehalet! Sen nasıl bir belasın ki, böylesi bir zarafeti şiddete dönüştürüyorsun?
 
  • Beğen
Tepkiler: PhyscoDevil ve husoft07


mnstrdnc

mnstrdnc

Üye
Olaya çok yanlış bakıyosun evinde çocuğuna ve eşine yeterince sevgi gösterip göstermediğini billmiyorsun
 
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Ne açıdan yanlış bakıyorum. Tam olarak açıklar mısınız anlayamadım
 
ByYlmzZz

ByYlmzZz

Üye
evet millet'in hep yanlış yorumladığı bir durumdur bu.işin aslı kadına çocuğa değer verilmemesinden değil belli bir düşünce içinde.toplum psiklolojisi düşünülmüş ve ona göre hareket edilmiş..
 
seribro

seribro

Üye
gerçek olsa bile günümüz için geçerli olması pek mümkün değil,ayrıca o yıllarda insanların nezaketten daha önemli şeyleri düşündükleri de bir gerçek olsa gerek mesela hayatta kalmak yanındakilerini hayatta tutmak gibi yani yaşamak yaşatmak, yinede doğru kabul etsek bile o zaman ki durumla şimdi bu zamandaki uygulama da çok büyük fark var
 
juristokrat

juristokrat

Üye
olayları meydana geldiği dönem içinde değerlendirmek gerekirse çok çok anlamlı davranıştir günümüzde ise bunların pek bir önlemi yok.hatta hiç önemi yok
 
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
Günümüzde bu davranış ya hut tavır, eskilerin kıtlığına bağlanıp çağımızın modernizminin şükrüne kadar varıyor. Hal bu ki.. Bu ne cahilliktir ki bir yetimin canını sıkmamak adına bir baba evladını arkasından yürürütüyor ; bir baba karısını evvelinden..
 
viktoreznov

viktoreznov

Üye
O savaşlara gidip de geri gelmeyen şehitlerimizden, dedelerimizden Allah razı olsun. Böylesine ince bir düşünce ancak böyle bir millette görülebilirdi zaten...
 
  • Beğen
Tepkiler: ' KalendeR '
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt