Haydar
Emekli Yönetici
Alerjinin nedenleri ve tedavisi
Baharın gelmesiyle kendini göstermeye
başlayan alerjik rahatsızlıklar çoğu insanın
günlük yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor.
Uzmanlar, bahar alerjileri ile ilgili merak edilen
soruları cevaplandırdı. İşte tüm yönleriyle
alerjik rahatsızlıklar, nedenleri ve tedavi yolları. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz bu mevsimde karşılaşabileceklerimizi anlatıyor… - Nisan ayındayız.. Bu ayda çoğu kişide burun akıntısı, hapşırma gibi bazı durumlar söz konusu… Bunun saman nezlesi olduğunu söylüyorlar. “ Saman nezlesi” hangi durumlarda ortaya çıkar? Belirtileri nelerdir? Saman nezlesi, akan / kaşınan burun ve göz,
hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşur. Havayla solunan
parçacıklara karşı gelişen alerji buna neden oluyor. Bir bitki veya hayvana ait bir parçacık vücuda
girerse (gözü kaplayan zardan, burun veya
boğazdan) bu istilayı önlemek amacıyla
bağışıklık sistemine ait bir yanıt gelişir. Normal
şartlar altında bu yararlı, doğal bir korunmadır.
Bununla birlikte bazı kişiler bir takım maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterir. Bu maddelere
alerjen, kişilere ise alerjik denilir. Bu olay ailevi
olarak görülme eğilimi gösterir. İlaçla alerji tedavisi - Tedavide neler yapılır? Alerji tedavisinde bir çok ilaçtan
yararlanılmaktadır. Bunlar arasında
antihistaminikler, dekonjestanlar, ve kortizonlu
ilaçlar vardır. Bu ilaçların sprey formları olduğu
gibi hap şeklinde kullanılanları da vardır.
Şüphelenilen bir alerjinin medikal tedavisi aynı zamanda çevre kontrolü danışmalığını da
kapsar. Sonuç olarak detaylı bir hikaye ve iyi bir
muayeneden sonra hangi maddeye karşı
alerjiniz olduğunu tespit etmek için testler
yapılabilir Alerji araştırmaları ya kan tahlili yada deri testi
şeklindedir. Modern testler sadece hangi
maddeye karşı alerjiniz olduğu değil bu
alerjinin düzeyi de ortaya çıkar. Seçilmiş
vakalarda immunoterapi dediğimiz aşı tedavisi
uygulanabilir. Polen maskesi kullanın - Peki saman nezlesinden korunmanın yolu var mı? Bir de polen yoğunluğundan dolayı oluşan bir alerji biçimi var bahar mevsiminde. Neler yapar vücudumuza polenler? Polen alerjisinden korunmak için neler yapmalıyız? İdeal olarak alerjinizin oluştuğu yerden uzakta
yaşamayı seçebilirsiniz. Çimleri keserken veya
ev temizliği yaparken polen maskesi takın.
(Birçok eczaneden temin edilebilir) Isıtma ve
havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık
olarak değiştirin yada bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın. Polenlerin çok yoğun
olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri
kapalı tutun. Evde bulunan bitki ve
hayvanlardan uzak durun. Kuş tüyü yastıkları,
yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya
sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin. Gerekli olduğunda ilaç kullanın.
Genel sağlık kurallarına uyun. Polen mevsimi
öncesi hekiminize başvurarak gerekli
önlemlerin alınmasını sağlayın. Alerji nadiren ölüme yol açar - Polen alerjisinin ölüme kadar götürdüğü söyleniyor. Doğru mu? Tüm alerjilerde yüksek yoğunlukta alerjene
maruz kalındığında anaflaxi dediğimiz, tedavi
edilmediğinde ölüme kadar yol açan bir
reaksiyonla karşılaşabiliriz. Ancak bu polen
alerjisinde nadirdir, daha çok ilaç alerjilerinde
ve arı sokmalarında görülür. - Astım vakaları da baharda mı çoğalıyor? Polenler astımı da tetikliyor mu? Astım eğer alerjiye bağlı ise ve alerji de
polenlerle ilişkili ise elbette bahar ayları astım
atağının görülme olasılığını arttırır. Sigaradan ve hava kirliliğinden uzak olmalı - Astım krizi geldiğinde ilk ne yapılmalıdır? Eğer astım krizine yol açan neden ortam kirliliği
dediğimiz durumsa yani, polen yoğunluğu,
hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal gazlar
gibi solunumla alınan kirleticiler ise kişi bu
ortamdan derhal uzaklaştırılmalıdır. Kurtarıcı
dediğimiz ilaçlar yani hastaların “fıs fıs” diye tabir ettikleri ilaçlar derhal kullanılmalı kişi en
yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli ve
sürekli takip ettiği hekimi bilgilendirilmelidir. - Astımda tedavi yöntemleri neler? Öncelikle Astım tanısı doğru konulmalı tedavi
buna göre planlanmalıdır. Zeminde alerji varsa
buna yönelik önlemler alınmalı, astımın
derecesi testlerle tespit edilmelidir. Öncelik
inhaler dediğimiz sprey şeklinde kullanılan
ilaçlardadır. Bunların çeşitli formları vardır, ilave olarak alerjiye yönelik ilaçlar eklenebilir,
enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotikler,
öksürük kesicilerden yararlanılır. Kişi sigara
kullanıyorsa sigarayla mücadele yöntemleri
önerilir ve uygulanır. Hastamız çocuk ise aile
bilgilendirilir ve danışmanlık hizmeti verilir, yine seçilmiş vakalarda beraberinde alerjik rinit dediğimiz saman nezlesi de var ise
immunoterapi yani aşı tedavisi uygulanabilir. - Eklemek istedikleriniz veya vermek istediğiniz bir mesaj var mı? Alerji ve astım korkulacak bir durum değil
tedavisi mümkün olan ve toplumda oldukça sık
görülen hastalıklardır. Özellikle çocukluk
çağında sık tekrarlayan öksürük ataklarında
alerji aklımıza gelmeli, hele ki ailede alerjisi olan
bir birey var ise bu olasılığın bir kaç kat daha fazla olabileceğini unutmamalıyız
başlayan alerjik rahatsızlıklar çoğu insanın
günlük yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor.
Uzmanlar, bahar alerjileri ile ilgili merak edilen
soruları cevaplandırdı. İşte tüm yönleriyle
alerjik rahatsızlıklar, nedenleri ve tedavi yolları. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz bu mevsimde karşılaşabileceklerimizi anlatıyor… - Nisan ayındayız.. Bu ayda çoğu kişide burun akıntısı, hapşırma gibi bazı durumlar söz konusu… Bunun saman nezlesi olduğunu söylüyorlar. “ Saman nezlesi” hangi durumlarda ortaya çıkar? Belirtileri nelerdir? Saman nezlesi, akan / kaşınan burun ve göz,
hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşur. Havayla solunan
parçacıklara karşı gelişen alerji buna neden oluyor. Bir bitki veya hayvana ait bir parçacık vücuda
girerse (gözü kaplayan zardan, burun veya
boğazdan) bu istilayı önlemek amacıyla
bağışıklık sistemine ait bir yanıt gelişir. Normal
şartlar altında bu yararlı, doğal bir korunmadır.
Bununla birlikte bazı kişiler bir takım maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterir. Bu maddelere
alerjen, kişilere ise alerjik denilir. Bu olay ailevi
olarak görülme eğilimi gösterir. İlaçla alerji tedavisi - Tedavide neler yapılır? Alerji tedavisinde bir çok ilaçtan
yararlanılmaktadır. Bunlar arasında
antihistaminikler, dekonjestanlar, ve kortizonlu
ilaçlar vardır. Bu ilaçların sprey formları olduğu
gibi hap şeklinde kullanılanları da vardır.
Şüphelenilen bir alerjinin medikal tedavisi aynı zamanda çevre kontrolü danışmalığını da
kapsar. Sonuç olarak detaylı bir hikaye ve iyi bir
muayeneden sonra hangi maddeye karşı
alerjiniz olduğunu tespit etmek için testler
yapılabilir Alerji araştırmaları ya kan tahlili yada deri testi
şeklindedir. Modern testler sadece hangi
maddeye karşı alerjiniz olduğu değil bu
alerjinin düzeyi de ortaya çıkar. Seçilmiş
vakalarda immunoterapi dediğimiz aşı tedavisi
uygulanabilir. Polen maskesi kullanın - Peki saman nezlesinden korunmanın yolu var mı? Bir de polen yoğunluğundan dolayı oluşan bir alerji biçimi var bahar mevsiminde. Neler yapar vücudumuza polenler? Polen alerjisinden korunmak için neler yapmalıyız? İdeal olarak alerjinizin oluştuğu yerden uzakta
yaşamayı seçebilirsiniz. Çimleri keserken veya
ev temizliği yaparken polen maskesi takın.
(Birçok eczaneden temin edilebilir) Isıtma ve
havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık
olarak değiştirin yada bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın. Polenlerin çok yoğun
olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri
kapalı tutun. Evde bulunan bitki ve
hayvanlardan uzak durun. Kuş tüyü yastıkları,
yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya
sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin. Gerekli olduğunda ilaç kullanın.
Genel sağlık kurallarına uyun. Polen mevsimi
öncesi hekiminize başvurarak gerekli
önlemlerin alınmasını sağlayın. Alerji nadiren ölüme yol açar - Polen alerjisinin ölüme kadar götürdüğü söyleniyor. Doğru mu? Tüm alerjilerde yüksek yoğunlukta alerjene
maruz kalındığında anaflaxi dediğimiz, tedavi
edilmediğinde ölüme kadar yol açan bir
reaksiyonla karşılaşabiliriz. Ancak bu polen
alerjisinde nadirdir, daha çok ilaç alerjilerinde
ve arı sokmalarında görülür. - Astım vakaları da baharda mı çoğalıyor? Polenler astımı da tetikliyor mu? Astım eğer alerjiye bağlı ise ve alerji de
polenlerle ilişkili ise elbette bahar ayları astım
atağının görülme olasılığını arttırır. Sigaradan ve hava kirliliğinden uzak olmalı - Astım krizi geldiğinde ilk ne yapılmalıdır? Eğer astım krizine yol açan neden ortam kirliliği
dediğimiz durumsa yani, polen yoğunluğu,
hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal gazlar
gibi solunumla alınan kirleticiler ise kişi bu
ortamdan derhal uzaklaştırılmalıdır. Kurtarıcı
dediğimiz ilaçlar yani hastaların “fıs fıs” diye tabir ettikleri ilaçlar derhal kullanılmalı kişi en
yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli ve
sürekli takip ettiği hekimi bilgilendirilmelidir. - Astımda tedavi yöntemleri neler? Öncelikle Astım tanısı doğru konulmalı tedavi
buna göre planlanmalıdır. Zeminde alerji varsa
buna yönelik önlemler alınmalı, astımın
derecesi testlerle tespit edilmelidir. Öncelik
inhaler dediğimiz sprey şeklinde kullanılan
ilaçlardadır. Bunların çeşitli formları vardır, ilave olarak alerjiye yönelik ilaçlar eklenebilir,
enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotikler,
öksürük kesicilerden yararlanılır. Kişi sigara
kullanıyorsa sigarayla mücadele yöntemleri
önerilir ve uygulanır. Hastamız çocuk ise aile
bilgilendirilir ve danışmanlık hizmeti verilir, yine seçilmiş vakalarda beraberinde alerjik rinit dediğimiz saman nezlesi de var ise
immunoterapi yani aşı tedavisi uygulanabilir. - Eklemek istedikleriniz veya vermek istediğiniz bir mesaj var mı? Alerji ve astım korkulacak bir durum değil
tedavisi mümkün olan ve toplumda oldukça sık
görülen hastalıklardır. Özellikle çocukluk
çağında sık tekrarlayan öksürük ataklarında
alerji aklımıza gelmeli, hele ki ailede alerjisi olan
bir birey var ise bu olasılığın bir kaç kat daha fazla olabileceğini unutmamalıyız