Akvaryum Balıkları Bakımı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Akvaryum Balıkları Bakımı
Akvaryum balıklarına nasıl bakılır
Akvaryum balığının beslenmesi
Akvaryum balığının hastalıkları

Hastalık Adı: Bağırsak iltihaplanması
Belirtiler: iltihaplı ve kanlı dışkı.
Tedavisi: Bitkilendirilmiş ve iyice havalandırılmış akvaryuma alınan balık 8-10 gün yemden kesilir. Bu sürenin sonunda çok az miktarlarda çeşitli yemler verilerek balığın normale dönmesi sağlanır.

Hastalık Adı: Kabızlık
Belirtiler: Dışkının balığın anüsünden itibaren bir iplik gibi asılı durması, karında şişlik.
Tedavisi: Balığa haşlanmış ıspanak verilerek giderilir.

Hastalık Adı: Balık Sülüğü
Belirtiler: Ani hareketler, kuma ve otlara sürtünme.
Tedavisi: % 3'luk tuzlu su banyosu sonunda sülükler bayılarak düşerler. Düşmeyenler cımbızla toplanır. Balık akvaryuma alınmadan önce bulunduğu kabı bir süre hafif hafif sallayarak oluşturulan su çalkantısı ile ölü pulları mutlaka dökülerek temizlenmelidir.

Hastalık Adı: Balık Yengeci
Belirtiler: Ani hareketler, kuma ve otlara sürtünme.
Tedavisi: Gözle görünür büyüklükte olan yengece tuzla dokunarak bayılması sağlanır ve bir cımbızla alınır.

Hastalık Adı: Dropsy
Belirtiler: Balığın pullarında kabarmalar ve kalkmalarla balığın kirpi gibi görünmesi, baliğin yüzme ve hareket zorluğu en göze çarpan belirtilerdir.
Tedavisi: Bilinen bir tedavisi olmamasına rağmen gün aşırı tuz banyoları ile zaman zaman sonuç alındığı gözlenmiştir. Fakat iyileşme olasılığı çok düşüktür. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucunda böbreklerin ve diğer bazı iç organların zarar görmesi ile vücuttaki su dengesinin bozulması sonucu oluştuğu için akvaryumun temizlik önlemlerini gözden geçirmek önerilebilir.

Hastalık Adı: Beyaz benek
Belirtiler: Balık üzerinde beyaz benekler halinde kendini gösteren bir hastalıktır.
Tedavisi: Balık üzerinde tedavisi mümkün değildir. Hastalığın üreme dönemi için akvaryum tabanına inmesini beklemek gereklidir. Bu süreci hızlandırmak için akvaryum ısısı 30 0 C'' ye çıkartılır ve piyasada bulunan kaliteli ilaçlarla tedavi yoluna gidilir. Hastalığın tedavisi sonunda kısmi su değişiminin yapılması önemlidir.

BALIK YEMLERİ

İnfüseria

Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilmeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler.

Artemia Salina

Yavru balık üretiminde ve değerli akvaryum balıklarının beslenmesinde çok yayrarlanılan bir canlıdır. En önemli özelliği çok tuzlu sulardan (özellikle ülkemizde tuzlalardan) toplanan yumurtaları uzun süre saklanabilir. ve istenildiğinde bu yumurtalardan larva çıkarılarak yavru veya balık beslenmesinde kullanılabilir. Ülkemiz akvaryumcularından da temin imkanı var olup,paketler halinde yumurtaları sağlanmaktadır.

Mikro Kurtlar

Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli oan canlı yemlerden bir tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. Ülkemizde ise pek pazarlanmadığı (hiç) söylenemez.

Sivrisinek ve Diğer Uçan Böcek Larvaları

Tatlı sularda pek çok sinek larvaları ürer ve bunların çoğunluğu balıklar ve diğer su canlıları için çok uygun birer yemdir.bunlardan özellikle sivrisinek larvaları hepimizin tanıdığı bir canlı olup durgun sularda bol olarak bulunur. Su içerisinde bitkisel planktonlar ve artıklar ie beslenen bu canlılar su yüzeyinde asılmış gibi dururlar. Tehlike anında süratle suyun içine kaçan larvalar kısa süre sonra hava almak için tekrar su yüzüne çıkmak zorundadırlar. Akvaryum balıklarının çoğunluğu tarafından sevilerek yenilen bir yemdir. Özellikle 3-4 cm'yi geçen balıklar için çok uygundur. Beta, gromi gibi yüzeye yakın gezen balıklara diğer yemler ile verildiğinde balıkların sivrisinek larvalarını tercih ettikleri ve diğer yemleri yemek istemedikleri görülecektir.

Mercan Eti

Buffalo başlı kırmızı japon balıklarının üretiminde çipura, mercan ve benzeri balık eti kullanmanın bu balığın üretimindeki başarıda en önemli sır olduğu çok ünlü bir japon yetişticiri tarafından kaydedilmiştir. Bu üretici yemleme yöntimini basitçe şu şekilde tarif etmiştir.

Balık eti kemiklerinden temizlenir, İyice kaynatılarak pişirilir. Tuz kesinlikle kullanılmaz ve etler balıklara yedirilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
20
Görüntüleme
631
DarkredBlue61
Cevap
0
Görüntüleme
386
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
203
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
359


Üst Alt