Haydar
Emekli Yönetici
AFAD: Türkiye'de 23 bin 942 Suriyeli bulunuyor
| 23.04.2012 00:00 |
| Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bugün itibarıyla Türkiye'de 23 bin 942 Suriyeli bulunduğunu bildirdi AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak, başkanlığın koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentlerde ve konteyner barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verildiği belirtildi. 22-23 Nisan tarihlerinde, 213 Suriye vatandaşının Türkiye'ye giriş yaptığı, 42 kişinin de kendi istekleri ile geri döndüğü vurgulanan açıklamada, Suriye'deki iç çatışmaların başlamasından bugüne kadar Türkiye'ye toplam 39 bin 705 Suriye vatandaşının giriş yaptığı, bunlardan 15 bin 763'ünün ülkesine döndüğü ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Başbakanlık AFAD'ın gönderdiği ödenekler ile kurulan kamplarda; okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatılar da yer almaktadır. Hatay'da kurduğumuz çadır kentler ile Kilis'teki konteyner kentte; Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay ile BM ve AB temsilcisi Kofi Annan başta olmak üzere, yerli ve yabancı çok sayıda üst düzey yönetici incelemelerde bulunmuştur. Bugün itibarıyla; Hatay'da 7 bin 274, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 6 bin 107, Kilis'te 9 bin 604 ve Şanlıurfa'da (Ceylanpınar) 907 olmak üzere toplam 23 bin 892 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır. Ayrıca 15'i refakatçi, 35'i hasta ve yaralı olmak üzere toplam 50 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle ülkemizde toplam 23 bin 942 Suriye vatandaşı bulunmaktadır. Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 35 sınıfta okul çağındaki 420'si kız, 385'i erkek olmak üzere toplam 805 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve orta öğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir. Ayrıca Kilis'te bulunan 3 bin 561 Suriyeli çocuk ve gencin eğitim ve öğretime başlatılması için çalışmalar devam etmektedir." Açıklamada, Türkiye'deki Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek vermeye devam edildiği hatırlatıldı. posta |