ADSL Hızınızı Yükseltmek İçin

Sponsorlu Bağlantılar

MagNum

MagNum

Üye
    Konu Sahibi
ADSL Hızınızı Yükseltmek İçin
ADSL bağlantınızın hızını daha da üst seviyelere çıkartmak, verimliliği artırmak mı istiyorsunuz? Başka hiçbir yerde bulamayacağınız yöntemleri açıklıyorum.


ADSL, SAHİP OLDUĞU ÖZELLİKLER sayesinde kullanıcıların gönlünü kolayca fethetmeyi başarıyor. Bu bağlantı tipinin hız avantajları dışında, 7 gün 24 saat bağlı olma özelliği de çoğu kullanıcıyı oldukça tatmin ediyor. Bu sayede, ne kadar fatura gelecek derdi olmadan sınırsız bir biçimde web sitelerinde gezinebiliyor ve dosya aktarımı yapabiliyorsunuz. Buna rağmen, çoğu kullanıcı ADSL'in sınırlarını daha da zorlayabileceğinin farkında değil. Neden daha azıyla yetinesiniz ki? ADSL bağlantınız uygun programlar, sürücüler ve yöntemler sayesinde size her zaman daha fazlasını sunmaya hazır olarak bekliyor.

Windows ayarlarını optimize ederek bağlantı hızını artırmak

Windows işletim sistemleri, internet bağlantısı için çeşitli ayarları standart olarak sunar. Windows kayıt defteri (registry) içerisinden değiştirilebilen bu ayar, çoğu durumda sizin için en uygun ayarlar değildir. Özellikle söz konusu ADSL bağlantısı olduğunda, Windows'un standart ayarları çok yetersiz kalıyor. Bu yazıda çok teknik konulara girmek yerine pratik bir şekilde uygulanabilecek püf noktalarına değinmeyi hedeflesem de, bu ayarların bağlantı hızını nasıl etkilediğine basitçe değinmek istiyorum: Windows, internet üzerinden gelen her türlü veriyi (ve aslında dışarıya gönderdiği verileri de) paketler halinde alır (ve gönderir). Bu paketlerin boyutu, web sayfalarındaki gezinme veya dosya indirme hızını doğrudan etkileyebilmektedir. Sizde kendi bağlantı hızınıza ve ihtiyacınıza en uygun paket boyutunu tercih ederek, internet bağlantınızdan aldığınız verimi gözle görülür bir biçimde artırabilirsiniz. Yoksa, bu yöntemler sayesinde örneğin 256 Kbps hızındaki bir bağlantıyı kullanarak 300 Kbps hız elde etmeniz mümkün değildir. Buna rağmen, mevcut bağlantının sınırlarını sonuna kadar zorlamak için bu ayarlamaya ihtiyacınız var.

Windows'un internet ayarlarını bağlantı hızınıza, bağlantı tipinize ve kullanımınıza göre değiştirebilecek çok sayıda program mevcut. Bu programların en başarılı örneklerinden bir tanesi olan BeFaster'ın ( )incelemesini ise yazının devamında bulabilirsiniz. Eğer sizin tercihiniz ücretsiz bir çözümden yanaysa, bu sefer de ( ) adresini ziyaret etmenizi şiddetle öneririm. Bu adreste, değişik bağlantı hızları ve değişik kullanım tipleri için çok sayıda ayar dosyası bulunuyor. Doğrudan kayıt defterinde değişiklik yapmanız için tek tıklamalık yamalar sunan bu site, ücretsiz bir çözüm arayanların gözdesi olabilir.

Kayıt defterinde yapacağımız iki değişiklik

Başlat'a tıklayıp Çalıştır...'a tıkladıktan sonra Regedit yazıp Enter tuşuna basıyoruz. Karşımıza gelen Kayıt Defteri penceresinde;

1) Schedule Task Kapatın

I.E 6 sunucuya her bağlandığında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet'te yavaş surf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet bağlantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelliği kapatmakta fayda var. Bunun için; "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060 F5BF}" alt anahtarını silin.

2) Bağlantılarını Hızlandırmak

Windows XP, normalde yeni hizmeti "Ouality ofService"i (QoS) otomatik olarak yükler. Bu, hiçbir şey kazandırmamasına rağmen, DSL bağlantılar da dahil olmak üzere online bant genişliğinizin yüzde 20'sinin kaybolmasına neden olur.

İPUCU: QoS servisini kapatmalısınız. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açıp, Grup ilkesi penceresini görüntüleyin ve Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Ağ altında bulunan "QoS Paket Zamanlayıcısı" klasörünü aktif hale getirin. Burada bulunan "Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özellikleri" öğesine iki kere tıklayın ve ekrana gelen penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda aktif hale geçen "Bant genişliği sınırı" kutusuna da "0" değerini girmelisiniz. Artık Internet bağlantınız öncekine kıyasla daha hızlı olacaktır.


BeFaster 3.5: Bir Türk programcının başarı eseri

Windows'un ayarlarında çeşitli değişiklikler yaparak internet bağlantınızı daha verimli bir biçimde kullanmanıza yardımcı olan BeFaster'ın başarılı bir Türk programcı olan Ekrem Deniz tarafından hazırlandığını önemle belirtmeliyim. ADSL bağlantılarını da başarıyla destekleyen bu program, çevirmeli bağlantıdan uydu bağlantısına kadar var olan tüm bağlantı çeşitlerini sorunsuz bir biçimde tanıyor. ADSL bağlantılar için pek gerekli olmasada, çevirmeli bağlantı kullanıcılar için BeFaster'ın sunduğu güzel bir özellik ise durgun modemleri uyandırıp, bağlantınızın kopmasını engelleyebilmesi.

Programı kullanabilmek için, öncelikli olarak Standart User basamağından istediğiniz hızlandırma seçeneğini tercih etmelisiniz. Bu başlık altında, değişik bağlantı tipleri için değişik seçenekler sunuluyor. ADSL bağlantısı kullanıyorsanız, en üstteki seçenek olan Lan, Cable, xDSL, ISDN, T1 or faster tuşuna tıklamalısınız. Eğer ADSL bağlantısını PPPoE sürücüleriyle kullanıyorsanız bu sefer de üstten ikinci seçenek olan Cable/DSL, Broadband running PPPoE tuşuna tıklamanız ve karşınıza çıkacak olan iki farklı seçenekten Normal settings'i seçmeniz gerekiyor. Eğer ileride herhangi bir sebeple Windows'un standart ayarlarına dönmek isterseniz, bu sefer de en alttaki seçenek olan Windows Default tuşuna tıklamanız gerektiğini hatırlatmalıyız. BeFaster tarafından standart olarak sunulan bu ayarlardan size uygun olanını tercih ettikten sonra Optimize settings tuşuna tıklayarak bu ayarları etkin hale getirebilirsiniz.

BeFaster'ın sunduğu standart ayarlar size yeterli gelmiyorsa ve bu ayarları kendiniz elle değiştirmek istiyorsanız, bu sefer de programın Advanced Users sekmesine geçmeniz gerekiyor. Windows'un sunduğu ayarları bu sekme içerisinden kendi tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz. Tabii ki bu ayarları elle değiştirmeyi tercih edenlerin, ne yapıyor olduklarını bilmeleri çok önemli, aksi taktirde internet bağlantınızın hızını arttırmak yerine düşürebilirsiniz de.

Deneme sürümü 15 gün boyunca kullanılabilen BeFaster'ın lisans ücreti kişisel kullanımlar için 20 dolar, ticari kullanımlar içinse 50 dolar olarak belirlenmiş.

Upload ve download hızları arasındaki dengeyi sağlamak

ADSL bağlantıların hızları (standart çevirmeli bağlantılardan farklı olarak) download ve upload olmak üzere ikiye ayrılır. Bu sayede, bir yandan internetten dosya indirirken bir yandan da arkadaşınıza MSN Messenger üzerinden dosya döndermenizde hiçbir mahsur yoktur. Buna rağmen, ADSL kullanıcılar özellikle paylaşım programlarını kullanırken hep aynı problemle karşılaşırlar: Upload hızı arttıkça, download hızında yaşanan belirgin düşüş. Teorik olarak, ADSL bağlantısının upload ve download hızları sabittir ve bunlar birbirinden etkilenmezler. Ancak gerçek hayatta, işler her zaman böyle yürümez.

ADSL de dahil tüm internet bağlantılarında, dosya indirme işlemi (download) aynı zamanda içerisinde dosya gönderme işlemini de (upload) barındırır. Bu durumu şöyle açıklamak mümkün: İnternet üzerinden veri indirirken, başarıyla ulaşan veri paketlerinin karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Eğer bu onay işlemi sırasında bir gecikme yaşanırsa, karşı taraf tekrar aynı veri paketini göndermeye başlar. Dolayısıyla, dosya indirirken aynı zamanda da dışarıya dosya gönderiyorsanız bu onay mesajının karşı tarafa ulaşması gecikir. Bu durumda da karşı taraf size aynı veri paketini tekrar tekrar göndermeyi dener ve sonuçta dosya indirme hızınız düşer. Paylaşım programlarını veya FTP araçlarını kullanarak upload yaparken, download kapasitenizin büyük kısmı boş olmasına rağmen web sitelerinin yavaş açılması veya tam hızda dosya indirememe vs. gibi sorunların tüm nedeni budur.

Bu sorunu ortadan kaldırarak, bağlantınızı en yüksek verimle kullanabilmek için özel programlara ihtiyacınız var. Henüz çok az sayıda bulunan bu programların en başarılı örneği şüphesiz ( ) adresinde yer alan cFosSpeed 1.08 programı. Özel ağ sürücüleri ile birlikte gelen cFosSpeed, sahip olduğu "Traffic Shaping" teknolojisi sayesinde gönderilecek olan veri paketlerini inceliyor ve onay paketlerine öncelik tanıyarak normal veri paketlerini bekleme sırasına koyuyor. Bu sayede, bant genişliğiniz en verimli bir biçimde kullanılmış oluyor. Sadece Windows 2000 / XP / 2003 sistemleri destekleyen cFosSpeed, kullanmaya başladıktan sonra, bu programın sağladığı avantajı gözle görülür bir biçimde hissedeceksiniz. Özellikle ADSL bağlantılarını en üst seviyelerde kullananlar, bu programı şimdiye kadar kullanmadıklarına pişman olabilirler. Deneme sürümü tüm özellikleriyle 45 gün boyunca ücretsiz olarak kullanılabilen cFosSpeed'in lisans ücreti ise 29 Euro olarak belirlenmiş.
 
  • Beğen
Tepkiler: metinakrep ve kerzakov


C@N

C@N

Üye
magnum kardes nolur bi yardım et ya su QoS Paket Zamanlayıcısını nasıl aktif hale getircez
 
MagNum

MagNum

Üye
    Konu Sahibi
Krades ben butun yaziyi yazdim icinde yaziyo ama o sadece 45 gun olarak free yani ucretsiz daha sonra ucrete biniyor saniyorum yillik 19 €
 
C@N

C@N

Üye
arkadasım sen sadece aktif hale getirin demişsin bi de "Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özellikleri" ni etkin hale getirin demişsin sadece bunu mu aktif hale getircez bu kadar mı bi de bu cfosspeedi yukledim ttnetin sitesinden hız testi yaptım cok dusuk cıktı bu BeFASTER adslde cok işe yarar mı
 
helper007

helper007

Üye
Çok saol.Ellerine sağlık.
 
C@N

C@N

Üye
Originally posted by cantuzla@Sep 7 2005, 06:06 PM
arkadasım sen sadece aktif hale getirin demişsin bi de "Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özellikleri" ni etkin hale getirin demişsin sadece bunu mu aktif hale getircez bu kadar mı bi de bu cfosspeedi yukledim ttnetin sitesinden hız testi yaptım cok dusuk cıktı bu BeFASTER adslde cok işe yarar mı
[post=157938]Quoted post[/post]​
magnum sunlara da bi cwp wer allah rızası için nolur :help:
 
MagNum

MagNum

Üye
    Konu Sahibi
Kardes bende cok iyi bilmiyom valla
 
C@N

C@N

Üye
nese baya yukseldi hız hakkatten
 

CooL'n'Quiet

Üye
hade yaw işe yarıomu bari? :wacko:
kullanan arkadaslar hızlarının kactan kaca yükseldiini yazabilirmi acaba?
 
C@N

C@N

Üye
yaw hız ttnettte yaptıgım testte daha dusuk cıktı ama web sayfalarını acma hızı eskisinden cok daha hızlı ama pek begenmedim programı kaldırcam walla galiba
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
Arkadaşlar bu tip bir uygulama ile xp nize zarar vereceğinizi unutmayın. Arkadaşın verdiği yere girip ayarları değiştirmeyin. Eğer orasına girip işlem yapma yetkiniz olsa bu kadar şifreli bir yerde bulunmazdı orası. Başıma geldi xp niz arızalanır haberiniz olsun ...
 
msw

msw

Üye
KimyageR doğru söylüyor...256 olan bir modem nasıl 300 olabilir...yada böyle bişey...sonra hiç giremezseniz şaşırmayın...
 
Shadowman07

Shadowman07

Üye
güzel bilgiler ama işe yarıyorsa..
 
cllgr

cllgr

Üye
bişey anlamadım ki.kimi hızlandı diyor,kimi sakıncalı.arkadaşlar emin olmadıgınız yada denemediginiz konularda görüş belirmeyiniz lütfen.kafamız karışıyor sonra. :(
 
iceboy

iceboy

Üye
Ya ivir zivir bu hizlandirma programi dedikleri yau. Kanmayin (magnum'a lafim yok) Hiz falan artirdigi yok bunlarin. Sadece internette dolasirken sayfalari zip olarak indirip pc'de aciyor ve boylece cok daha cabuk acildigindan hizliymis gibi gorunuyor.
Ama bunlar sadece nette dolasirken isinize yarar. Bir film, dosya, oyun yuklerken hiziniz hicbir sekilde degismez...

Bu arada "cllgr" ben bu bilgilerden eminim ;) ;;)
 

bjknemesis

Üye
kardeş bunu yapasıya ztn bi ay geçer yaw tek bilgisayar ztn hızlı internet kafedekinler yapsın bunu :haha: :haha: :haha:
 

mert_dagdemir

Üye
çok uzun ya nasıl yapacAz
 

katalyst22

Üye
ellerine saglık magnum
 

sadecebenx

Üye
selam BeFaster'ın kurdum hemde olarak yınede verım alamadım.yoksa benmı beceremedım.buraya yazarsanız sewınırım.isteyene keyını werebılırım.eywallah

--------------- Ekleme ---------------

selam BeFaster'ın kurdum hemde yınede werım alamadım isteyene keyını werebılırım eyvallah
:oke:
 

Tunahan97

Üye
Tsk
 


Üst Alt