Adet bitiminde kahverengi akıntı oruca engel mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Adet bitiminde kahverengi akıntı oruca engel mi?
‘‘Adet bitiminde kahverengi akıntı orucu bozar mı?’’ sorusu kadınlar tarafından çok merak ediliyor. Bizde sizler için bu konumuzda, sorunun cevabını detaylı bir şekilde sunuyoruz.

Yaşanan adet dönemi tam anlamıyla gelen kan kesilmedikçe son bulduğunu söyleyemeyiz. Bu kan toprağımsı, bulanık, kırmızı, siyah, yeşilimtırak ve sarı renklerde olabileceği gibi, adetini bitirmiş olan bir kadından gelecek olan akıntı rengi bembeyaz bir renkte olabilmektedir.

Kanlı akıntı on gün boyunca devam ederse adetinizde devam ediyor denilmektedir. Bu dönem içerisinde istenilse bile oruç tutulamaz. Arada akıntının kesilip kesilmemesi yada tekrar başlaması durumu değiştiremez.

Ancak on gün ardından akıntı devam ediyorsa, bu durumun değiştiğini söyleyebiliriz. Kadının bu süreç zarfı sonunda gusül abdesti alıp, oruca niyetlenmesi gerekir.

Dört mezhebe göre farklılık gösteren temizlik müddeti:

Temizlik süresinin en azı on beş gündür. En çoğu ise aylarca hatta yıllarca devam edebilir. (Temizlik süresinin en az müddeti;
Maliklere göre sekiz,
on ve on yedi gün,
Hanbeliler e göre ise on üç gündür.) (Abdullah Aydın, İslam’da Evlilik ve Aile Hayatı)

Adetli bir kadının oruç tutması haramdır. Oruç gününe gün kaza edilir.
Hz. Aişe'den (ra) rivayetle;

"Peygamber Efendimiz (asm) zamanında biz aybaşı halinden temizlenince orucu kaza eder fakat namazı kaza etmezdik." (Buhari, Müslim)

Oruçlu kadında hayız veya nifas kanaması görülürse orucunu açması vacip olur ve oruç tutması haram olur. Oruç tuttuğunda da orucu geçersiz sayılır. Kanama günleri boyunca gününe gün kaza etmesi gerekir. (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)

Adet gören kadın oruç tutamaz. Farz veya nafile oruç tutmuş olan bir kadın böyle oruçlu iken hayız görse veya lohusa olsa o orucu daha sonra kaza eder. (Ömer Nasuhi Bilmen- Büyük İslam İlmihali)

Aybaşı halinde olan kadın namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Orucu aybaşı halinden çıktıktan sonra kaza eder. (İslam Fıkhı El- Hidaye Tercümesi)
 


Üst Alt