A'dan Z'ye Android Sözlüğü

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

erkan_gülen

Üye
    Konu Sahibi
A'dan Z'ye Android Sözlüğü



[image]http://www.androidforumun.com/resim/images/57427936374379940739.jpg[/image]

Android: Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.
Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 150,000'den fazla uygulama bulunmaktadır. "Android" Market ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.
Open Handset Allience, 5 Kasım 2007'de Android'i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır. 2008'de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale gelmiştir.


"Android Sürümleri" ve Özellikleri

Donut : Android versiyon 1.6

Mayıs 2009'da gelen 1.5 Cupcake güncellemesiyle yeniden yerleştirilmiş menü, Widgets'lerin tanıtımı ve video desteği sağlayan ilk büyük güncelleme yayınlandı. Her ne kadar şuan ki yeni telefonlar için bu özellikle tarihte kalsa da. Artık 1.6 Donut versiyonu da üretimi durdurulan versiyonlar arasında yer alıyor. Bu noktada daha iyi performans yanında daha büyük ekran desteği, internet aramaları ve yerel aramalar için "Quick Search" seçeneği, emin internet bağlantıları için VPN desteği gibi yenilikler yeni versiyonlarda yer alıyor. Android marketlerindeki yeniliklerde 1.6 versiyonu ile birlikte gelişiyor. Bu şekilde dizayn değiştirilip, yeni kategoriler markete eklemiş.

Eclair : Android versiyon 2.1

Yeniliklerle kamera menüsü
Android 2.0'dan beri farklı e-posta hesapları aynı klasörden yönetilebiliyordu. Microsoft Exchange hesap sahipleri maillerine Google telefonlarından erişebiliyordu. Bunların dışında Google sanal klavyesini geliştirdi, sözlük ve kelime tanıma fonksiyonları daha akıllı oldu. Kamera'da ise farklı çekim modları ve manual beyaz dengesi ayarı sundu. Dijital zoom ve flaşta yenilik listesinde tabi. Tarayıcı yeni ve geliştirilmiş bir görünüm kazandı. Motorola Milestone 2009 sonunda Android 2.0 sürümüne sahip tek telefon olarak piyasaya çıkmıştı ve 2.1 güncelleme desteği sunmuştu.

Froyo : Android versiyon 2.2

Daha fazla güç
Basit yenilikler menü kontrollerinde göze çarptı. Ama bu daha iyi performans sağladı. Tarayıcı ve arama fonksiyonlarının da iyileştirilmesi ile 2.2 versiyonu kullanıcıları ikna etti. Flash 10.1'de güncelleme ile birlikte geldi. Bunun için Android marketten Adobe uygulamasını yüklemelisiniz. Froyo ile geliştirilmiş kamera yazılımı ile de HD(720p) kalitesinde videolar çekebilirsiniz. Aynı zamanda iTunes'taki gibi bir müzik eş zamanlama da yenileme listesi arasında. Bunların dışında yeni firmware, USB ve WLAN modemleri yönetebileceğiniz bir tethering fonksiyonu sunuyor.
Bu güncelleme ile hafıza kartına yüklenebilen uygulama sayısı da artıyor. Bu zamana kadar uygulamalar sadece sınırlandırılmış telefon hafızasına yüklenebiliyordu

Gingerbread : Android versiyon 2.3

Android 2.3'te göze ilk çarpan yenilik daha basit bir kullanıcı ara yüzü. Yeni arayüz daha bir kullanım sunuyor ve aynı zamanda daha iyi performans ve oyunlarda daha yüksek tempo. Şuana kadar ki en hızlı Android sistemi olup olmayacağı hala tartışılıyor.


Honeycomb : Android versiyon 3.0

2011 başında Las Vegas'taki Consumer Electronics Show'da Google yeni Android jenerasyonunu tanıttı. Matias Duarte, Android OS geliştirme bölümünün, yeni güncellemenin yayınlanmasından hemen sonra, engadget.com ile röportajında, akıllı telefonlar içinde bir sürümün geleceğini duyurdu.

Detaylar ve Cihazlar
Gerçekçiliğin sınırlarını göreceğiz. Honeycomb OS yenilikleriyle akıllı telefonlara karşı. Google'a göre güncelleme daha büyük bir dokunmatik ekran çözünürlüğü ve yeni bir tablet ara yüzünü kapsayacak. Grafik yeni oyunlar için güçlü olacak. Bu zaman kadar ki aynı zamanda telefonlarda da bulunan 4 sensör tuşu kalkacak ve bunun yerine dokunmatik işlevler gelecek. Web tarayıcısı üzerindeki kontroller, sık kullanılanların Google Chrome tarayıcısından eş zamanlanması Honeycomb'un diğer yenilikleri arasında yer alacak. Daha önceden yüklenmiş uygulamalarla da işletim sistemi kampanyalı eklemeler yapmanızı sağlıyor.

"Root": Linux işletim sisteminden androide geçen bir terimdir. Linuxte kullanıcının sistemi kontrol etmek yetkisi almasına root denilmektedir. Androidde Linux tabanlı açık bir işletim sistemi olduğu için bu terim kullanılmaktadır. Telefonunuz size satılırken üreticiler herhangi yazılımsal bir müdahale olmaması ve telefonun zarar görmemesi için sisteme bir kilit koyarlar ve kullanıcının sistem klasörlerine erişmelerini engellerler. Bu satış mantığı açısından çok yerinde bir karar olmakla beraber kullanıcı açısından da iyi bir uygulamadır. Çünkü herkes telefonun sistemine hakim değildir ve kullanılan telefona yapılacak yanlış bir müdahale onu çöp edebilir. Bilgili kullanıcı için "Root" ehliyetli araba kullanmaktır. Bilgisiz kullanıcıyıda ehliyetsiz yola çıkan sürücüye benzetebiliriz. İlk zamanlarda gayet kullanmak zevkli gelebilir ve insan büyük haz verir fakat her şey polisi görünce değişir ;) Bu sebepten dolayı önce telefonunuzu tanıyın ona hükmetmek için gereken şeyleri araştırın öğrenin sonra rahat rahat trafiğe çıkın fakat aşırı hız yapmayın ;) :D


Rom: "Android" işletim sistemindeki değişik versiyonlarının her birine "rom" deniyor. Öyleki aynı cihaz için bile birden fazla versiyon olabiliyor. Mesela desire’de 4 "rom" ekolü vardır. Bunlar 1.Aops sınıfı romlar(salt android görünümüne sahip olurlar ve sadedirler. Bu tür romların batarya ömrünün diğer romlara göre fazla olduğunu söyleyebiliriz.) 2.Mıui Sınıfı Romlar: Bu romlar iphone vari bir görünüme sahiptir hatta genel olarak göze hitap eder ama aynı zamanda performans olarakta çok iyidir. Bu romlardan en gelişmişi xj mıui’dir. "rom" 3 sd kart bölümlendirnesi ile çıkırılıyor. Bu yönüylede bir hayli kullanıcı kazanıyor. 3.Cyanogen mod: Cyanogen "Android" işletim sistemini kendine göre yorumlayıp geliştiren bir takımın romudur. Yaptıkları romlar hız ve stabilite olarak göz doldurur.
SD Kart Bölümlendirmeleri: Eğer telefonunuz root ise ve custom rom kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey yüklemek istediğiniz romun sd kart bölümlendirme özelliğine bakmak olsun Eğer romda:

A2SD yazıyorsa: Bu bölümlendirmede genel olarak telefonunuzun hafızası aynıdır. Fakat programları taşımak için ekstra bir sd alanı yaratılır.
Genelde bu romlarda: XGB FAT32 + 1 GB EXT3 olarak bölümlendirme yapılır.

D2W: Bu bölümlendirme şeklinde telefonun hafızası ile sd kart bütünleşir ve mevcut hafıza görünümünüz ext alana ne kadar verdiyseniz o kadar olur.
Genelde bu romlarda: XGB FAT32+ 1 GB EXT3 olarak bölümlendirme yapılır.

D2EXT: Bu bölümlendirmenin diğerlerinden farkı 2 tane ext alanı ve birde swap alanı barındırmasıdır. Bu bölümlendirme genelde performans amaçlı yapılır ve bu bölümlendirme ile kullanılan romların quadrant skorlarının fazla çıktığı görülür. Fakat bu skorların gerçeği yansıtmadığını söyleyen rom makerlarda bir hayli çoğunluktadır.
Genelde bu romlarda : XGB FAT32 +1GB EXT4+ 300mb EXT4+ 100MB SWAP(takas alanı) olarak bölümlendirme yapılır.

"recovery" nedir?
Androidde rom yükleme ve yedek alma işlemlerinin yapıldığı bölüme "recovery" diyoruz.Genelde 2 tane "recovery" bilinir. İlk recovery cihazların rootsuz halinde olan recoverydir. Bu recovery pek bir işe yaramaz. İkinci recovery ise custom olarak yani kendmizin yüklemiş olduğu recoverylerdir. İki tane meşhur "recovery" vardır biri cyanogen ekibinin desteği ile çıkarılan clockwork mod diğeri ise amonra "recovery"dir.

Recoveryden Flashlamak Nedir?
Bu terim rom yüklerken karşımıza çok çıkar bu terimle anlatılmak istenen şey şudur.
Recovery menüde telefonu başlat-İnstall.zip from sd kartı seçeneğini seç daha sonra flashlamak istediğin zip dosyasının isminin olduğu klasörü seçerek 9 tane no bir tane yes seçeneğinden yes olanı seç :D Yani kısaca bu terim recoveryden yüklemek ile eş anlamlıdır.

Wipe nedir wipe nedir?
Wipe işlemi rom yüklemeden önce eski romun kalıntılarının silinmesi işlemidir. wipe ile anlatılmak istenen olay şudur:
"Recoveryden
*Wipe data/factory reset işlemini yap
*Wipe cache işlemini yap
*advanced seçeneğinin içinden: wipe dalvik cache ve wipe battery status işlemlerini yap daha sonra romu yükle" demek ile wipe yap demek eş anlamlıdır :)


[bilgi]Gold Card[/bilgi] Nedir ? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

"gold card" branding yani bir operatör vasıtası ile dağıtılan cihazlara yazılım yükleme yapabilmesi için sd karta yapılması gereken teknik bir işlemdir. Bu yapılan işlem sonucunda telefonunuza orijinal romları yükleyebilirsiniz. Eğer bu işlem olmadan orijinal yazılım yükleme yapmaya kalkarsanız "CID Error" diye bir hata alır ve işlemi yapamazsınız. Aşağıdaki adımları uygulayarak sd kartınızı Gold Card yapabilirsiniz.

1-Önce bilgisayarımızda HtcSync yüklü değil ise onu indirip yüklüyoruz.
2-Telefonumuzdan Ayarlar/Uygulamalar/Geliştirme/Usb Hata Ayıklama'yı etkin kılıyoruz.
3-Telefonumuzu Disk Sürücü modunda bilgisayarımıza bağlıyoruz.
4-Sd kartın içindeki önemli dosyalarımızı bilgisarımıza kopyalayıp kartımızı FAT32 olarak biçimlendiriyoruz.
5-Daha sonra şu linkten goldcard tool isimli programı indiriyoruz :
6-Telefonumuzun bağlantı şeklini HtcSync olarak değiştiriyoruz.
7-İndirdiğimiz programı zip dosyasından çıkarıp masa üstüne kopyalıyoruz.
8-Programa sağ tıklayıp "yönetici olarak çalıştır" diyoruz.
9-Karşımıza gelen ekrandan "Get CID" sekmesine tıklıyoruz ve ekrana gelen numarayı bir yere kopyalıyoruz.
10-http://psas.revskills.de/?q=goldcard sitesine girip gerekli bilgileri dolduruyoruz ve SD Card (CID): * yazan yere CID numaramızı kopyalıyoruz ve "Generate Goldcard!" yazan yere tıklıyoruz.
11-Eposta adresimizi açıp gelen emaildeki goldcard.img dosyasını masa üstüne kopyalıyoruz.
12-Bağlantı ayarımızı disk sürücü olarak değiştiriyoruz.
13-Goldcard programımızdaki "Load GoldCard.img yazan yere tıklayıp masa üstüne attığımız goldcard.img dosyasını seçiyoruz.
14-Son olarak "Patch MMC" yazan yere tıklıyoruz ve goldcardımız hazır oluyor.

H Boot Nedir? Desire Hboot Çeşitleri ve Özellikleri

Htc firması çıkardığı her cihaza yazılımsal bir müdahale olmaması için bootloder kilidi koyar. Hatta son aldığı karar ile sensationdaki bootloder kilidini resmi olarak kıran bir uygulama yayınladı ve bu konuda üzerindeki baskıları bir nebze hafifletti. Bootloder cihazda sistemin bölümlendirmesinin yapıldığı menüdür. Bu bootloder Htc'de Hboot olarak anılır. Kendim desire kullanıcısı olduğum için desire için çıkarılan hbootlardan ve özelliklerinden bahsedeyim. Çünkü bu konuda baya bir anlam kargaşası yaşanıyor.
Öncelikle Htc desire cihazlarda ve diğer Htc cihazlarda hboot sürümünü değiştirmek için s:off olmalısınız. S:off hakkında detaylı bilgiyi forumun rehber bölümünde bulabilirsiniz fakat ben kısaca s:off'un anlamını söyleyeyim. S:off security:off kelimesinin kısaltılmış halidir cihaz güvenliğinin kapalı olduğunu belirtir. Cihaz güvenliği açık iken üsttede belirttiğim gibi hboot değiştiremezsiniz.
Htc Desire H Boot Çeşitleri

Stock Hboot: Desirenin orijinal hbootudur. Bu hboottada maksimum sahip olabileciğiniz kullanıcı hafızası 147 mbdır.
Bravo Data++ : Custom Hboottur. Bu hbootu destekleyen romlar yüklendiğinde maksimum 252Mb kullanıcı hafızasına sahip olabilirsiniz.
Bravo CM7 r2: Custom hboottur. Destekleyen romlar yüklendiğinde maksimum 287Mb kullanıcı hafızasına sahip olabilirsiniz.
Bravo Oxygen r2: Custom hboottur. Bu hbootu destekleyen romları yüklediğinizde cihazınızda maksimum sahip olabileceğiniz kullanıcı hafızası 332Mbdır.



NOT: SÖZLÜK, CANLI BİR SÖZLÜK OLACAKTIR. PEKİ BU NE DEMEK? : YANİ ANDROİD HAKKINDA DUYDUĞUNUZ VE ANLAMINI ÖĞRENMEK İSTEDİĞİNİZ TÜM TERİMLERİ BU KONU ALTINA SORABİLİR VE CEVABINI KONUYA YAPILAN EKLEMEDEN SONRA ALABİLİRSİNİZ.


Dikkat: Alıntı olarak yayınlanması halinde site adresi gösterilmesi mecburidir!

Kaynak:

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt